Lina Lehtovaara tietää, että tuomarointi ei ole tasa-arvokysymys – testit ovat samat naisille ja miehille

Historiallinen ottelu meni hyvin. Kelpo suoritus Lina Lehtovaaralta, joka tuomitsi elämänsä ensimmäisen miesten Ykkösen jalkapallo-ottelun. Kupittaalla paremmuuttaan ratkoivat Turun Palloseura ja Musan Salama.

Vaikka ottelu oli erityinen Lehtovaaralle, oli hän jo toinen nainen, joka on tuominnut tällä tasolla. Tuomariuransa lopettanut Kirsi Heikkinen on ollut eräs naistuomareiden uranuurtajista. Hänelle kertyi useita kansainvälisiä otteluita, mutta ei kuitenkaan ainoatakaan Veikkausliigaottelua. Kiitos edeltäjien ja Lehtovaaran oman uran ansiosta naistuomari miesten ottelussa ei ole enää mikään kummajainen.

Lehtovaara on toiminut neljäntenä tuomarina Veikkausliigaottelussa, mutta hän saattaa olla ensimmäinen naispuolinen päätuomari pääsarjatasolla. Oikotietä Veikkausliigaan ei kuitenkaan ole. Kyse ei ole tasa-arvosta, vaan jokainen huipulle tähtäävä, sukupuolesta riippumatta, joutuu lunastamaan omat kannuksensa. Ensin pitää vakiinnuttaa paikkansa miesten Ykkösessä ennen kuin ovet avautuvat Veikkausliigaan.

Viime vuosina 39-vuotias Lehtovaara on ollut tuttu näky miesten Kakkosen ja naisten Kansallisen liigan otteluiden tuomarina, mutta ison haasteensa tuo Veikkausliigaan ja Ykköseen vaadittava fyysinen testi. Niissä vaatimukset ovat samanlaiset miehillä ja naisilla.

Tuomarit juoksevat ottelun aikana kymmenisen kilometriä eli samanlaisia matkoja kuin pelaajatkin. Kestävyyden lisäksi tarvitaan myös nopeutta. Vaatimukset ovat kasvaneet sitä mukaa kuin itse pelikin on nopeutunut. Testeissä voi olla kyse sekunnin sadasosista.

Tuomareiden fyysiset testit ovat haastavia. Nopeutta pitää olla, vaikka ikää ja kokemusta tulee lisää. Miten olet kokenut testit?

– Naisten kansainvälinen eliittituomareiden raja on 6,4 sekuntia 40 metrin matkalla. Se oli minulle aikoinaan siinä rajoilla. En ole koskaan ollut sprintteri, vaan kestävyysurheilija. Tiedostin, että on naistuomareita, joiden ura on päättynyt juuri tämän rajan takia, mutta ei ole itsestäänselvyys hankkia lisänopeutta 35-vuotiaana. Hankin itselleni oman valmentajan, Ville Suomisen. Se on tuottanut tulosta, sillä 40 metrin spurtista on lähtenyt pois puoli sekuntia. Olen juossut lenkkarit jaloissa alle kuuden sekunnin, joka on myös rajana miesten Ykköseen ja Veikkausliigaan.

Nykyisin Paraisilla asuva luokanopettaja on lähtöisin ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta, Kokkolasta, jalkapalloa harrastaneesta Långbackan perheestä.

Sisarustensa tavoin Lina pelasi GBK:n juniorijoukkueissa, mutta lähti varhain mukaan myös tuomaritoimintaan. Pikkuveli Gustav houkutteli hänet tuomarikurssille. Kouluikäiselle bensaraha oli hyvä motiivi.

– GBK oli ruotsinkielisen perheen lapsille luonnollinen valinta. Aloitin jalkapallon harrastamisen seurassa 10-vuotiaana, mutta iso- ja pikkuveljen kanssa tuli pelattua pihapelejä jo aikaisemmin. Jalkapallon ohella meitä urheilullisen perheen lapsia tutustuttiin moniin eri lajeihin hiihdosta alkaen. Pelasin GBK:ssa 17-vuotiaaksi asti ja pärjäsin ihan hyvinkin. Kun tuli aika siirtyä aikuisten sarjoihin, intoni hieman lopahti, mutta tuomarointini eteni.

Matka Pohjanmaan juniorisarjojen hiekkakentiltä naisten Mestareiden liigan samettinurmille on ollut antoisa. Ensimmäiset tuomaritehtävät Lehtovaara hoiti jo ennen aikuisikää, mutta tuskin Lina näki edes unta vielä siinä vaiheessa kansainvälisistä areenoista ja arvokisoista. Mutta niin vain Lehtovaara nähtiin 2000-luvun alkuvuosina kolmosdivarin otteluissa päätuomarina ja pian jo ensimmäistä kertaa naisten liigassa avustavana erotuomarina.

– Ensimmäiset tuomarivuoteni eivät olleet mitenkään nautinto. Viisi vuotta meni enemmän tai vähemmän harrastellessa, kunnes Kokkolan erotuomarikerhon Seppo Filppula innosti jatkamaan tavoitteellisemmin. Kun pääsin viheltämään ensimmäisen miesten Kolmosen ottelun ja se meni hyvin, kipinä syttyi. Olin silloin vasta runsas parikymppinen.

Nyt Lehtovaara on naisissa Suomen ykköstuomari. Suomen Palloliitto on palkinnut hänet viidesti vuoden erotuomarina, 2015, 2016, 2018, 2019 ja 2020. Vuonna 2017 Lehtovaara nostettiin UEFA:n eli Euroopan jalkapalloliiton naistuomareiden korkeimpaan sarjaan, eliittikategoriaan.

Kun Lehtovaara astelee kentälle miesten otteluun, harva enää kiinnittää asiaan suuremmin huomiota. Pelaajatkin ovat oppineet, että tuomaritoiminnasta homma ei jää kiinni. Jos kortti nousee, siihenkin on syynsä.

Kuinka kauan kesti, kun tunsit saavuttaneesi pelaajien luottamuksen myös miesten otteluissa?

– Kun aloin viheltämään miesten Kakkosta, huomasin itse, että pärjään. Ja pelaajatkin huomasivat, että nainen voi olla tuomari. Muistan kyllä, kun kerran ennen ottelua toisen joukkueen pukukopista kuului, miten valmentaja kehotti pelaajiaan käyttäytymään hyvin, kun on naistuomari. Siihen aikaan ei ollut vielä yleistä, että nainen tuomaroi Kakkosen tasolla.

Suomen naiset ovat viime aikoina menestyneet maajoukkuetasolla, mutta kotimaisessa sarjatoiminnassa on nähty erilainen kehitys. Suomen Kansallisen liigan ja ulkomaiden vastaavien sarjojen välinen kuilu on kasvanut, kun naisfutikseen on alettu tosissaan panostamaan muualla. Pohjoismaat eivät ole enää naisjalkapallossa etulyöntiasemassa.

Ulkomaat vetävät puoleensa suomalaisia tähtipelaajia. Kun parhaat pelaajat siirtyvät Ruotsiin, Saksaan tai Italiaan suurten jalkapalloseurojen organisaatioihin, on uhkana kotimaisten otteluiden tason hiipuminen. Kansainväliselle huipulle tähtäävä suomalainen tuomari tarvitsisi kovia otteluita tuomittavakseen kotimaassaan.

Kuinka paljon tällä on merkitystä suomalaisen naistuomarin kansainväliselle uralle?

– Tämä on suomalaiselle tuomarille ongelma. Viime kesänä viheltämistäni Kansallisen liigan otteluista ehkä vain pari oli haastavia tuomarille. Saksassa tai Ruotsissa vastaavat sarjat ovat kovatasoisempia. Ne kehittävät myös tuomareita. Sain juuri FIFA:lta kirjeen, jossa kerrottiin, että olen yksi kandidaateista vuoden 2023 naisten MM-kisoihin. Päästäkseni kisoihin, minun pitää saada vihellettäväksi vähintään miesten Ykkösen otteluita.

VAR-järjestelmä tulee entistä useammin myös naisten kansainvälisiin otteluihin. Se oli jo käytössä muun muassa naisten MM-kisoissa. Päästäkseen tuomitsemaan VAR-otteluita, tuomarin pitää olla VAR-koulutettu.

Kuinka suuri mahdollisuus sinulla on päästä VAR-koulutukseen?

– Niissä maissa, missä VAR on jo käytössä, naistuomarit pitää ottaa mukaan toimintaan. Esimerkiksi ennen MM-kisoja pitäisi alla olla useita VAR-otteluita, jotta toiminta tulisi selkäytimestä. Tulen kyllä saamaan VAR-koulutuksen FIFA:n toimesta, mutta täällä Suomessa sitä koulutusta ei saa ja se on totta kai ongelma, jos VAR-toiminta ei tule selkäytimestä.

Mitä teet siviilissä tuomaritoiminnan rinnalla?

– Päätin 10-vuotiaana, että minusta tulee luokanopettaja. Oma opettajani oli idolini. Niinpä opiskelin Vaasassa alakoulun opettajaksi ja kasvatustieteiden maisteriksi. Muutto Paraisille tuli ajankohtaiseksi, kun tutustuin mieheeni. Paraisilta löytyi myös nykyinen työpaikkani, Kirjalan koulusta.

Miten olet saanut sovitettua siviilityöt tuomaritehtävien kanssa ja miten korona on vaikuttanut?

– Lähtökohtaisesti oman uran kannalta ei ole hyvä asia kieltäytyä, kun tulee kutsu kansainväliseen otteluun. UEFA-pelejä on minulla ollut jo yhteensä toista sataa, mutta tähän mennessä kaikki on mennyt hyvin. Rehtorit ovat olleet sitä mieltä, että voin lähteä, kunhan hoidan sijaisen tilalleni. Tänä syksynä oli viisi kansainvälistä ottelua, eli poissaolopäiviä tuli useita. Aluksi olisi vaadittu koronan takia kahden viikon karanteeni, mutta se olisi ollut töiden kannalta mahdotonta. Onneksi THL:n ohjeistuksen mukaan karanteenia voitiin lyhentää testien avulla.

– Koronavuosi on ollut koulussa todella raskas. Alkuvuodesta oli vielä hyvä vauhti päällä, kunnes koronan takia siirryimme keväällä etäopetukseen. Se oli kaikille uusi tilanne. Opettaminen vei kaiken ajan ja energian. Treenaaminen jäi vähemmälle, mutta kunto oli kauden alkaessa ihan ok. Sain viheltää kesällä toisen Ykkösen pelinikin.

Kansainväliset ottelut pelataan talvella, kun Suomessa sarjatoiminta on pysähdyksissä. Miten Suomen talven aikana pidät tuntumaa tuomarointiin?

– Harjoitusotteluita on kiitettävästi tammikuusta alkaen ja Suomen cupkin alkaa aikaisin. Ongelma on enemmänkin se, että suomalaisen tuomarin on vaikea pitää totaalista taukoa. Kotimaan sarjat pelataan kesällä ja kansainväliset ottelut alkavat heti syksyllä.

Mitkä ovat toistaiseksi urasi suurimmat huippuhetket?

– Yksi parhaista oli Ruotsin ja Saksan välinen harjoitusottelu ennen MM-kisoja. Ottelussa oli 30 000 katsojaa ja paikalla oli myös minun lähin perheeni Suomesta. Tunnelma oli katossa. Toinen iso peli oli Mestareiden liigan puolivälierä, missä kohtasivat edellisvuoden loppuottelijat Wolfsburg ja Lyon. Koin olevani korkealla UEFA:n listoilla.

Lehtovaaran päivät sujuvat Kirjalan koulussa Paraisilla. Töiden ja tuomaroinin sovittaminen on toistaiseksi onnistunut
Lehtovaara (kesk.) on tuttu näky Kansallisen liigan otteluissa.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!