Linnoja, viiniä, risteilyjä, vanhoja taruja – romantikkojen reissu Saksan poikki

Trier.

Miltä kuulostaisi matka halki vuosisatojen pitkin viinitarhojen ympäröimiä romanttisia jokilaaksoja kirjailijoiden ja runoilijoiden jalanjälkiä seuraten?

Entä kävelykierros idyllisten ristikkokaupunkien kujilla ja pistäytyminen vaaliruhtinaiden linnoissa?

Rein ja sen sivujoet kiemurtelevat kukkulaisessa luonnon muokkaamassa maastossa. Jokivarsien jyrkkien liuskekivikerrosten rinteillä on viinitarhojen lomassa idyllisiä ja hyvin hoidettuja pikkukyliä ristikkotaloineen. Monen kiemuraisen mutkan takaa löytyy linna tai ainakin sen rauniot. Syystäkin taiteilijat ja runoilijat kutsuivat 1800-luvun alussa näitä viehkeitä maisemia romanttisiksi, elettiinhän vielä romantiikan aikaa. Samalla alkoi Saksan kehitys matkailumaaksi.

Johann Wolfgang von Goethe, Heinrich Heine, Richard Wagner, Lordi Byron jne. ovat nimiä, jotka liittyvät Saksan ja etenkin Reinin romantiikkaan, taiteen tyylisuuntaan. Nimensä mukaisesti tyylisuunta ihannoi 1800-luvulla Reiniä ja joenvarren historiallisia kohteita. Romanttiset linnat ja luostarit, usein pelkät rauniot synnyttivät taruja ja legendoja, joihin viitattiin kirjallisuudessa, runoudessa, kuvataiteessa ja musiikissa.

Jokilaaksoja pitkin voi edetä autolla, mutta laivankannelta on ehdottomasti  parhaat näkymät. Jokiristeilyjä on tarjolla runsaasti koko matkailusesongin ajan keväästä lokakuun alkuun. Laivat ovat hyvin varusteltuja ravintoloineen ja näköalaterasseineen. Filmiä pitää varata paljon, sillä kuvattavaa tuntuu olevan joka puolella. Autolla ajaessa pitää reitti ja aikataulut suunnitella etukäteen, sillä joen ylitys onnistuu usein vain lossilla.

Moselin laaksosta Reinille

Porta Nigra, Musta portti Trierin kaupungin rajalla kertoo roomalaisten läsnäolosta. Saksan vanhin kaupunki oli aikoinaan Rooman valtakunnan pohjoinen rajapaikka ja nykyisin hyvä lähtökohta romantikkojen reissulle Saksan halki.

Moselin varren suosittu matkailukaupunki Trier sijaitsee lähellä Luxemburgin rajaa, Ruwer -, Saar– ja Mosel -jokien yhtymäkohdassa. Roomalaiset toivat viininviljelyn tälle alueelle jo 2000 vuotta sitten. Siitä lähtien useat Saksan jokilaaksot ovat olleet viininjumala Bacchuksen suojeluksessa.

Aurinko lämmittää mukavasti etelärinteiden pengerrettyjä viinitarhoja. Näin pohjoisessa runsas lämpö onkin elinehto rypäleen kypsymiselle. Viinirinteet nousevat jyrkästi suoraan joen pinnasta. Matkailijalle näky on romanttinen, sadonkorjaajalle uuvuttava. Molempien päivää piristää kummasti käynti paikallisella viinitilalla, jossa ylpeä isäntä maistattaa tuotteittaan, ja samalla muutama pullo ”kultapisaroita” sisältävää Rieslingia lähtee kotiin vietäväksi.

Trieristä Moselin laaksoa pitkin voi edetä Bernkasteliin. Kukkulan laella sijaitsevat Landshutin linnanrauniot tuovat menneisyyden tuulahduksen yli tuhannen vuoden takaa. Bernkastelin raatihuoneentori ristikkotaloineen on ehkä koko Mosel-laakson kuvauksellisin.

Ennen Moselin yhtymistä Reiniin moni pysähtyy Cochemiin, jota hallitsee komea Reichsburgin linna. Jokien yhtymäkohdan Koblenz on historiallinen vaaliruhtinaiden hallintokaupunki. Täältä Reiniä pitkin jatkettaessa löytyy kuuluisa Lorelein kallio, jonka laella kuvankaunis seireeni kampasi hiuksiaan ja vietteli laulullaan merimiehiä jokimutkan karikoille.

Lähes jokainen Reinin rantoja kiertelevä matkailija pysähtyy Rüdesheimissa. Harva pikkukylä voi ylpeillä lähes kolmen miljoonan turistimäärällä. Moni viivähtää tosin kylässä vain päivän tai pari, joten Rüdesheimin keskustan läpi halkovan kuuluisan viinikujan Drosselgassen viinituvissa riittää tilaa.

Meno äityy iltaisin näissä paikoissa vauhdikkaaksi. Myönnettäköön, että saksalaiset osaavat pitää hauskaa. Reinin romantiikalle kohotetaan viinimalja jos toinenkin. Paikallinen viinimuseo sekä kukkulan laelle Germania-muistomerkin luo johtava köysirata on myös suosittu.

Mainin vartta Tonavalle

Seuraavassa Reinin mutkassa sijaitsee Mainz, kirjanpainaja Johannes Gutenbergin kotikaupunki. Main-sivujoen varrella komeilee bisneskaupunki Frankfurt am Main. Saksan Chicagoksi tituleerattu Frankfurt on säilyttänyt myös osan vanhaa. Kontrasti pilvenpiirtäjien ja Römerbergin, keskiaikaisen torin välillä on silmiinpistävä. Frankfurt moukaroitiin sodassa lähes maan tasalle. Kaikki vanha on täällä jouduttu rakentamaan vanhojen kuvien perusteella uudelleen.

Runsaan tunnin ajomatkan päässä Frankfurtista itään sijaitsee Würzburg, joka huumaa upealla barokkiarkkitehtuurillaan. Tämä Frankenin alueen kaupunki sijaitsee sekin Mainin varrella. Joen pengerrysten viini, Frankenwein on täällä erinomaista. Würtzburgista etelään kohti Alppeja alkaa Euroopan ensimmäinen turistitie, Romantische Strasse.

Würzburgin ylpeydenaihe on ehdottomasti ruhtinaspiispan residenssi, linnojen linna, joka kuuluu Unescon maailmanperintöjen listalle. Kelpaa näissä tiloissa pitää jokavuotiset Mozart-juhlat. Vanhalla Maininsillalla voi ihailla barokin ajalta olevia pyhimysten patsaita. Sillalta näkee mäen laelle rakennetun Marienbergin linnoituksen, jonka Ruotsin kuningas Kustaa Adolf valtasi 30-vuotisen sodan aikana. Nopsajalkainen voi nousta linnan luo, sillä sieltä avautuu hieno näköala alas kaupunkiin.

Bamberg on Würzburgin tapaan hyvin säilynyt barokkikaupunki, jonka jokivarren kaupunkinäkymät ovat paikoin kuin suoraan lasten satukirjasta. Main-joen haara Regnitz jakautuu juuri ennen Bambergia synnyttäen keskustaan pittoreskin korttelin, jota kutsutaan Pikku-Venetsiaksi. Vanhakaupunki on kuulunut Unescon suojelukseen vuodesta 1993.

Bambergissa on epätavallisen paljon panimoita. Kaupungissa toimii yhdeksän yksityispanimoa, jotka ovat olleet samojen sukujen omistuksessa sukupolvesta toiseen. Viidenkymmenen olutmerkin erikoisuus on savuolut.

Pipareistaankin kuulua Nürnbergia pommitettiin rajusti toisen maailmansodan aikana. Hitlerin puoluekaupunkina tunnettu historiallisesti arvokas kaupunki piti rakentaa sodan jälkeen uudestaan. Keskipäivän aikaan kannattaa tulla torille kuuntelemaan Freunkirchen kellonlyöntejä, sillä silloin seitsemän vaaliruhtinasta marssivat esiin.

Nürnberg oli keskiajalla mahtavien ruhtinaiden ja käsityöläisten sekä taiteilijoiden kaupunki. Taidemaalari Albrecht Dürer sekä kuvanveistäjä Veit Stoss ovat syntyneet Nürnbergissa. Keksiaikaiseen käsityöperinteeseen voi tutustua kaupungin käsityöläistorilla.

Viimeistään Nürbergissä pitää syödä saksalaisittain kiiltäväksi kuluneen oluttuvan puupöydässä. Zum Gulden Sternissa, kaupungin vanhimmassa ja parhaassa bratwurstravintolassa tarjoillaan aitoa nürnbergiläistä bratwurstia, röstiperunoita, hapankaalia ja olutta.

Tonavan varrella sijaitseva Regensburg on eräs Saksan vanhimpia kaupunkeja, sillä jo roomalaiset valloittivat kaupungin. Piispojen ja herttuoiden hallintokaupungin vanhat rakennukset ovat yllättävän hyvin säilyneitä. Regensburg onkin mielenkiintoinen pysähdyspaikka matkalla kolmen joen kaupunkiin, Passauhun.

Romanttisen reissun päätepiste Passau sijaitsee aivan Itävallan rajan tuntumassa tärkeässä liikenteen solmukohdassa. Täällä voi myös astua laivaan ja purjehtia aina Wieniin asti. Itse kaupunki on rakennettu niemennokkaan, jossa Inn ja Ilz laskevat Tonavaan. Komea tuomiokirkko ja piispojen palatsi kertovat vieläkin Passaun kirkollisesta mahdista. Täältä hallittiin kaakkoista Saksaa ja isoja alueita Unkarista ja Itävallasta.

Rein.
St. Goar.
Cochem.
Rüdesheim.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU