Lintulan luostarissa on rauhallinen tunnelma

POHJOIS-KARJALA / HEINÄVESI – Heinävedellä sijaitseva Lintulan nunnaluostari on jäänyt Valamon munkkiluostarin varjoon. Kesäkaudella matkailijoita kuhisevaan Valamoon verrattuna Lintulassa on perin rauhallista. Se sopiikin paremmin niille, jotka kaipaavat hiljentymistä. Silti matkailu on Lintulallekin tärkeä tulonlähde.

Yhteistä molemmille luostareille on niiden sijainti alun perin luovutetulla maaperällä nykyisen Venäjän puolella. Lintula sijaitsi Kivennavan kylässä Karjalan kannaksella. Nimensä ortodoksinen naisyhteisö sai läheisestä Lintulan kylästä ja joesta.

Toinen maailmansota mullisti Lintulan toiminnan. Evakkoon piti lähteä talvisodan sytyttyä. Välirauhan aikana elätettiin toiveita paluusta. Sotatoimet olivat kuitenkin tuhonneet suurimman osan Lintulan luostarin rakennuksista. Jatkosota romutti lopullisetkin suunnitelmat.

Uusi paikka löytyi Heinäveden Palokista vuonna 1946. Valamosta evakkoon lähteneet munkit olivat tulleet Heinävedelle jo aikaisemmin. Sisaristo osti Koskijärven kartanon ja maatilan Hackman Oy:lta. Kartano oli ollut yhtiön omistaman sahan maatilana.

Uusi paikka Heinävedellä oli pienempi kuin alkuperäinen Lintulassa. Toisaalta sisarusten määräkin alkoi vähentyä. Palokkiin siirtyi vain kolmekymmentä nunnaan. Kaikki olivat lähinnä venäjänkielisiä. Ajan myötä nunnat ikääntyivät ja luostarin toiminta Valamon tavoin hiipui. 1960-luvulla alkoi elpyminen. Ensin valmistui asuntola ja hieman myöhemmin Pyhä Kolminaisuudelle pyhitetty kirkko. Samalla suomalaisia sisaria muutti luostariin.

Maataloustöistä luovuttiin ja tilalle tuli matkailu matkamuistomyymälöineen ja yöpymismahdollisuuksineen. Luostarin tärkein tulonlähde on kuitenkin kynttilöiden teko. Lintula tuottaa talvikaudella ortodoksisen kirkon tarpeisiin tuohuksia eli kirkkokynttilöitä. Lähinnä mehiläisvahasta valmistettu ohut kynttilä laitetaan palamaan ikonin edessä olevaan telineeseen.

LINTULAN LUOSTARI

Osoite: Honkasalontie 3, Palokki, Heinävesi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Heinäveden kirkko ja kirkkomuseo – rakennus on ulkopäin hyvin koristeellinen, täynnä hienoja yksityiskohtia

LUE MYÖS: Heinäveden kotiseutumuseo on erikoisen mallinen

LUE MYÖS: Savottamuseo Kämppä Riski on Mauno Räsäsen aikaansaannos

LUE MYÖS: Valamon luostari kiinnostaa matkailijoita

LUE MYÖS: Varistaipaleen kanavamuseo on monipuolinen, sillä paljon alkuperäistä on säilynyt nykypäivään

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.