TPS 100 vuotta – Lukas Hradecky – neljä vuosikymmentä kului, kun varsinaissuomalainen viimeksi valittiin Vuoden urheilijaksi

TPS 100 vuotta. Aamulla unenpöpperöisenä Runosmäestä bussilla numero 18 aamuharjoituksiin ja kouluun. Juniori-ikäinen Turun Nappulaliigan kasvatti Lukas Hradecky unelmoi kansainvälisistä pelikentistä. Ja niin vain nuoren pojan unelma toteutui.

Bundesliigassa ja Suomen maajoukkueessa hyviä otteita esittänyt ”Runosmäen Akatemian” lahjakkuus valittiin Vuoden urheilijaksi. Eikä siinä mennyt kuin neljä vuosikymmentä, kun varsinaissuomalainen viimeksi voitti saman tittelin. Kolminkertainen soudun olympiavoittaja Pertti Karppinen valittiin Vuoden urheilijaksi kahdesti vuosina 1979 ja 1980. Ja turkulaisen Voitto Hellstenin valinnasta on kulunut jo yli kuusi vuosikymmentä.

Tshekkoslovakiassa syntynyt ja vuoden vanhana Suomeen muuttanut Hradecky totesi olevansa ylpeä ollessaan ensimmäinen ulkomaalaistaustainen voittaja. Tietämättään ”Lukelta” tuli pieni lipsahdus, sillä formulakuski Keijo Rosberg, Vuoden urheilija vuodelta 1982, on syntynyt Ruotsissa.

Huuhkajien ykkösmaalivahdiksi noussut sanavalmis supliikkimies Hradecky vastailee ja vähän vitsaileekin mielellään.

Montako olutta aiot juoda tittelin kunniaksi, on perinteinen kysymys, mikä turkulaiselle mallasjuoman ystävälle usein esitetään. Tällä kertaa Hradecky seurasi valintaansa kuivin suin pelireissullaan berliiniläisessä hotellihuoneessa. Kun pääsen kotiin, aion kyllä ottaa muutaman oluen voiton kunniaksi, lupasi Hradecky. Hän kehotti haastattelussaan myös maajoukkueen päävalmentajaa Markku Kanervaa korkkaamaan oluen hänenkin puolestaan.

Hradecky on patsastellut parrasvaloissa jo pidempään. Syystäkin. Valinta Vuoden urheilijaksi tuli ehkä enemmänkin komean uran ansiosta kuin pelkästään näyttöjen perusteella. Ura Bundesliigassa on ollut hyvässä nosteessa useamman kauden. Otteet maajoukkueessa ovat herättäneet ihastusta. Ilman Hradeckyn torjuntoja emme olisi yltäneet arvokisoihin.

Vaikka Hradecky on Vuoden urheilija -tittelinsä ansainnut, pitää kuitenkin muistaa, että Lukas on saanut urallaan tyytyä usein varamiehen rooliin. Paikka eturivin torjujaksi on kulkenut niin maajoukkueessa kuin seurajoukkueissa vaihtopenkin kautta. Supliikkimiehen tie penkinlämmittäjästä parrasvaloihin on ollut vaiherikas.

Mennäänkin ajassa hetkeksi taaksepäin.

Kuten nimestä voi päätellä Hradeckyn sukujuuret ovat muualla. Passiin on merkitty syntymäpaikaksi Bratislava. Se oli aikaa, kun oli vielä valtio nimeltä Tshekkoslovakia. Isä Vladimir Hradecky siirtyi aikoinaan Suomeen lentopalloilijana. Perheen kaksi muuta poikaa, Thomas ja Matej, ovat syntyneet Suomessa.

Runosmäen lähiö on ollut hyvä kasvupaikka nuorelle jalkapalloilijalle. Hradeckyn veljesten lisäksi Runosmäen nappuloista maailmalle ovat ponnistaneet muun muassa Joni Kauko, Otso Virtanen, Kaan Kairinen ja Albion Ademi. Kaikille on ansioluetteloon merkitty maajoukkue-edustuksia eri ikäluokissa. Osalle on tullut jopa kutsu A-maajoukkueeseen.

Erityistä Hradeckyn jalkapallourassa on se, että hän ei ole koskaan pelannut yhtäkään Veikkausliigaottelua. Luke nousi toki nuorena Turun Palloseuran edustusjoukkueeseen. Siellä uran esteenä olivat kuitenkin kaksi maan huippuveskaria Jukka Lehtovaara ja Henrik Moisander. Kakkosdivarissa pelannut lahjakas Hradecky valitsi toisen tien ja lähti Tanskaan talvella 2009 pitkällä neljän vuoden sopimuksella.

Esbjerg on pieni idyllinen kaupunki Atlantin rannalla. Hradeckyn tullessa sinne kaupungin ylpeys Esbjerg fB pelasi Tanskan pääsarjassa, Superligassa. Vaihtopenkki tuli heti Runosmäen pojalle tutuksi, sillä ensimmäisellä kaudellaan Hradecky oli vain kolmasti avauksessa.

Kausi 2010-2011 alkoi Hradeckyn osalta jälleen penkillä istuen. Vaikka torjuntavastuuta alkoi kertyä, oli kausi joukkueelle murheellinen. Esbjerg putosi pääsarjasta. Hradecky oli avauksessa kolmetoista kertaa.

Vasta kaudesta 2011-2012 tuli Hradeckyn läpimurtokausi. Oppirahat oli maksettu. Esbjerg nousi takaisin Superliigaan. Hradecky oli sivussa vain yhdestä ottelusta, sekin johtui pelikiellosta.

Luke on kielimiehiä. Jari Litmasen opein hän on opetellut aina kommunikoimaan paikallisella kielellä. Joukkuekaverit hymyssä suin seurasivat, kun Hradecky yritti aluksi rohkeasti mongertaa juuttien omaa kieltä. Vaikea kieli tarttui ja supersosiaalinen turkulainen valloitti kaupunkilaisten sydämet. Kun pelitkin vielä kulkivat, nautti Hradecky Esbjergin parhaimpana pelaajana poikkeuksellisesta suosiosta.

Rakkauteen tuli kuitenkin särö. Hradecky oli kertonut pelaavansa Tanskassa vain Esbjergin joukkueessa. Hradecky siirtyi kuitenkin kesällä 2013 neljän vuoden sopimuksella Superligan Brøndbyyn. Myös uudessa seurassa pelit sujuivat. Siitä todisteena on muun muassa Tanskan vuoden parhaan maalivahdin valinta.

Äiti-Brigita on aina hoitanut pyykit ja pitänyt huolta, että urheilua harrastaville nälkäisille pojille on ollut kotona ruoka valmiina. Isä-Vladimir on neuvotellut poikiensa sopimusasiat. Lukas siirtyi Tanskan vuosien jälkeen kesällä 2015 kolmen vuoden sopimuksella Saksan Bundesligan Eintracht Frankfurtiin.

Pitkän saksan koulussa lukeneelle Lukelle Saksasta on tullut toinen koti. Kannattajien ja median sanavalmis suosikkipoika elää jalkapallouransa huippuhetkiä. Mainiot otteet on huomioitu tietysti myös Suomessa. Siitä osoituksena valinta ensin kolmasti peräkkäin Vuoden jalkapalloilijaksi ja Vuoden urheilijaksi.

Hradeckyn meriittilistan suurin saavutus toistaiseksi lienee kuitenkin valinta Bundesliigan kauden parhaimmaksi maalivahdiksi kaudella 2017–2018.

Businesskaupunki Frankfurtin jälkeen tuli muutto pienen matkan päähän Leverkuseniin. Hradecky siirtyi toukokuussa 2018 viiden vuoden sopimuksella Bundesliigan Bayer Leverkuseniin.

Hradeckyn pojat ovat perineet isältään urheilijan geenit. Asenne on kohdillaan kaikilla kolmella pitkänhuiskeilla kavereilla. Lukas on pikkuveljistään poiketen välttynyt isommilta loukkaantumisilta. Toivoa sopii näin myös jatkossa, jotta suomalainen veräjänvartija, entinen penkinlämmittäjä, voidaan jopa valita Euroopan parhaaksi maalivahdiksi.

Hradecky ei ole maajoukkueemme kapteeni, mutta on itseoikeutettu seremoniamestari.
Paita muistoksi. Pohjoiskaarteen onnellisin kaveri.
Matej ja Tomas ovat Luken pikkuveljiä. Jalkapallo on valikoitunut heidänkin lajikseen.

ETUSIVU