Luopioisten kirkkomuseossa on tallessa harvinaisia puuristejä

PIRKANMAA / LUOPIOINEN – Luopioisten kotiseutumuseon vieressä sijaitseva komea puinen ristikirkko suorastaan houkuttelee astumaan sisäpuolelle. Vielä 1860-luvulle asti Luopioinen oli osa Hauhon pitäjää. 1800-luvun lopulla Luopioinen muodosti oman kirkkoherrakunnan.

Pälkäneen ja Luopioisten kuntien liittyessä yhteen vuonna 2007 myös seurakunnat yhdistyivät. Luopioisten kirkkoherran virka muuttui kappalaisen viraksi. Organisaatiomuutoksista huolimatta Luopioisten arvokas kirkko on kappeliseurakuntalaisten silmäterä.

Kirkon lehtereillä sijaitseva kirkkomuseo ei ole järin suuri, mutta siellä kannattaa vierailla jo pelkästään harvinaisten puuristien ansiosta. Yli 100 vuotta vanhat hautamuistomerkit ovat säilyneet ajalta, jolloin ei vielä käytetty kivisiä hautakiviä. Useimmista harmaiksi haalistuneista puisista muistomerkistä nimet ovat jo osin kadonneet.

Vuonna 1813 kirkonrakentaja Matti Åkergrenin johdolla valmistunutta kirkkoa on korjattu ja maalattu useampaan kertaan. Käytössä ollutta vanhaa esineistöä on tallennettu kirkkomuseon kokoelmiin. Eräs talteen otettu muisto on kirkon eteiseen sijoitettu häpeäpenkki, mustapenkki, johon rötöksiä tehneet istutettiin kirkonmenojen ajaksi. Mitä suuremman rikkeen teki, sitä korkeammalla joutui istumaan.

Kirkkomuseon seinälle on ripustettu osa purettua paanukattoa. Lisäksi on nähtävänä käytöstä poistettuja kynttelikköjä, virsikirjoja, katekismuksia ja käskykirjeitä. Arvokkaimmat esineet, kuten 1700-luvun messukasukka ja hopeiset öylättirasiat, ovat lukituissa lasivitriineissä.

Tallessa on myös hautajaisissa käytetyt ruumisarkkupaarit ja massiivinen kolehtiarkku. Luopioisten kirkon urut vuodelta 1890 ovat arvokkaat. 2000-luvulla tehdyn korjaustyön jälkeen urut palautettiin alkuperäiseen asuunsa ja sointiinsa.

KIRKKOMUSEO

Osoite: Niementie 2, Luopioinen (Pälkäne).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Luopioisten kotiseutumuseoon on tallennettu aito kiertokoulu penkkeineen

LUE MYÖS: Mikkelinmäen torpparimuseoalueella on rautakauden aikainen uhrikivi ja uhrilähde

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.