SATAKUNTA / LUVIA – Paikallisella vuonna 1952 perustetulla kotiseutuyhdistyksellä on hauska murrenimi ”Luvia Seor”. Sen, kuten niin monen muunkin suomalaisen kotiseutuyhdistyksen tavoitteena on paikallisen kotiseutuhengen vaaliminen ja perinteiden tallentaminen tuleville sukupolville.
Luvian kunta on perustettu 1800-luvulla. Seurakunta oli 1900-luvun alkuun asti Eurajoen kappeliseurakunta. Kierros päättyi, kun Luvia liittyi (v. 2017) naapurikunta Eurajokeen. Kylän kaunis kansallisromanttinen kirkko sentään säilyy. Josef Stenbäckin suunnittelema punertava hiekkakivinen kirkko valmistui vuonna 1910.
Kirkolta on lyhyt matka kotiseutuyhdistyksen ylläpitämälle kotiseutumuseolle. Se sijaitsee Hanninkylässä, Luvian kauniissa kirkonkylässä, joka on valtakunnallisestikin arvokasta kulttuuriympäristöä.
Museon toiminta sai alkunsa vuonna 1969, kun talousneuvoksetar Anna Homeri lahjoitti tontin kiinteistöineen kotiseutuyhdistyksen käyttöön. Asuinrakennus on sisustettu kodikkaasti lahjoituksin saaduilla 1950- ja 1960 -luvun esineillä ja huonekaluilla. Rakennus vanhimmat osat ovat 1800-luvulta. Talon asukkaat tiedetään ensimmäisistä, Ida ja Vihtori Lehdestä, alkaen. Vihtori Nordlund eli Sillanpään Viku ja Sandra Salminen olivat talon viimeiset asukkaat.
Yksi pieni huone on sisustettu merimiesaiheiseksi, onhan Luvian merenkulun perinteet pitkät. Purjelaivakaudella Luvia oli eräs Suomen tärkeimpiä laivanrakennuspaikkakuntia. Merimiehen huoneessa on esillä merenkulkuun kuuluneita esineitä ja laitteita sekä vanhoja tupakka-askeja. Kieltolain aikana Luvia oli tunnettu pirtun salakuljetuksesta.
Kunta lahjoitti makasiinin yhdistyksen keräämien vanhojen esineiden säilytyspaikaksi. Museon pihapiirissä on myös sauna-liiterirakennus, kalastusaitta ja uusi suuli, jonka tiloihin on tallennettu kalustoa kieseistä palokunnan sammutusvälineisiin. Avaralla piha-alueella pidetään kesäteatterinäytöksiä.
LUVIAN KOTISEUTUMUSEO
Osoite: Myllykuja 1, Luvia (Eurajoki).