Luvian kotiseutumuseo sijaitsee Luvian kauniissa kirkonkylässä

SATAKUNTA / LUVIA – Paikallisella vuonna 1952 perustetulla kotiseutuyhdistyksellä on hauska murrenimi ”Luvia Seor”. Sen, kuten niin monen muunkin suomalaisen kotiseutuyhdistyksen tavoitteena on paikallisen kotiseutuhengen vaaliminen ja perinteiden tallentaminen tuleville sukupolville.

Luvian kunta on perustettu 1800-luvulla. Seurakunta oli 1900-luvun alkuun asti Eurajoen kappeliseurakunta. Kierros päättyi, kun Luvia liittyi (v. 2017) naapurikunta Eurajokeen. Kylän kaunis kansallisromanttinen kirkko sentään säilyy. Josef Stenbäckin suunnittelema punertava hiekkakivinen kirkko valmistui vuonna 1910.

Kirkolta on lyhyt matka kotiseutuyhdistyksen ylläpitämälle kotiseutumuseolle. Se sijaitsee Hanninkylässä, Luvian kauniissa kirkonkylässä, joka on valtakunnallisestikin arvokasta kulttuuriympäristöä.

Museon toiminta sai alkunsa vuonna 1969, kun talousneuvoksetar Anna Homeri lahjoitti tontin kiinteistöineen kotiseutuyhdistyksen käyttöön. Asuinrakennus on sisustettu kodikkaasti lahjoituksin saaduilla 1950- ja 1960 -luvun esineillä ja huonekaluilla. Rakennus vanhimmat osat ovat 1800-luvulta. Talon asukkaat tiedetään ensimmäisistä, Ida ja Vihtori Lehdestä, alkaen. Vihtori Nordlund eli Sillanpään Viku ja Sandra Salminen olivat talon viimeiset asukkaat.

Yksi pieni huone on sisustettu merimiesaiheiseksi, onhan Luvian merenkulun perinteet pitkät. Purjelaivakaudella Luvia oli eräs Suomen tärkeimpiä laivanrakennuspaikkakuntia. Merimiehen huoneessa on esillä merenkulkuun kuuluneita esineitä ja laitteita sekä vanhoja tupakka-askeja. Kieltolain aikana Luvia oli tunnettu pirtun salakuljetuksesta.

Kunta lahjoitti makasiinin yhdistyksen keräämien vanhojen esineiden säilytyspaikaksi. Museon pihapiirissä on myös sauna-liiterirakennus, kalastusaitta ja uusi suuli, jonka tiloihin on tallennettu kalustoa kieseistä palokunnan sammutusvälineisiin. Avaralla piha-alueella pidetään kesäteatterinäytöksiä.

LUVIAN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Myllykuja 1, Luvia (Eurajoki).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.