Lyöttilän kenttälinnoitukset rakennettiin Venäjän vallan aikana

KYMENLAAKSO / IITTI – Iitin Löyttilän kylässä on mielenkiintoinen kohde sotahistoriasta kiinnostuneille. Paikallinen maanviljelijä Esa Anttas on kunnostanut mailleen jo ennen ensimmäistä maailmansotaa rakennettuja linnoituksia. Paikalle johtaa tienviitta Löyttiläntieltä. Auto jätetään parkkiin ja jatketaan muutama sata metriä polkua pitkin perille. Linnoitusalueella on opastauluja.

Linnoitukset rakennettiin Venäjän vallan aikana vuosina 1915-1917. Venäläiset varautuivat saksalaisten hyökkäykseen Suomen kautta valtakunnan sen aikaiseen pääkaupunkiin Pietariin. Suomen ja halki rakennettiin kolme erillistä puolustuslinjaa. Niiden tarkoituksena oli hidastaa mahdollisen hyökkääjän eteneminen kohti Pietari.

Vihollinen oli tarkoitus tuhota viimeistään Kannaksella. Viivytystaiteluiden helpottamiseksi linnoitettiin tärkeimpien kulkureittien ympäristöt. Rautateiden ja maanteiden varsilla mäkien rinteisiin rakennettiin taisteluhautoja tulisasemineen ja suojineen.

Iitin, Jaalan ja Elimäen kenttälinnoituksien tarkoituksena oli estää hyökkääjän eteneminen Kouvolaan, josta lähtivät elintärkeät rautatieyhteydet Kotkaan ja Pietariin. Samalla linnoitukset suojasivat Salpauselän harjua pitkin kulkevaa maantieliikennettä. Rakennustyöt työllistivät tuhansia suomalaisia.

Linnoitukset muodostuivat maahan kaivetuista tai kallioon louhituista taistelu- ja yhdyshaudoista, konekivääripesäkkeistä, sirpalesuojista sekä miehistö- ja varastokuopista. Venäjän vallankumouksen ja Suomen itsenäistymisen johdosta linnoitustyöt jäivät osin keskeneräisiksi. Lyöttilän linnoituksissa ei koskaan taisteltu.

Nykyisin Suomessa jäljellä olevat linnoituslaitteet on suojeltu muinaismuistolain määrittäminä kiinteinä muinaisjäännöksinä.

LYÖTTILÄN KENTTÄLINNOITUKSET

Osoite: Löyttiläntie, Iitti (Esa Anttas 0405249629).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Iiitin kirkonkylä tunnetaan kauneudestaan

LUE MYÖS: Karralan kotiseututalo kunnioittaa Vihtori Mäkisen perintöä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.