Maailman ensimmäinen salibandymuseo löytyy Lempäälän Ideaparkista

PIRKANMAA / LEMPÄÄLÄ – Elettiin 1980-lukua. Ruotsista Suomeen rantautui uusi laji. Salibandysta tuli vauhdilla Suomen toiseksi suosituin palloilulaji – huolimatta siitä, että moni uskoi, ja jopa toivoi, uuden muotilajin katoavan yhtä nopeasti kuin ilmestyikin.

Useat perinteisten urheilulajien ihmiset nyrpistivät nenäänsä uudelle lajille, sillä oman lajin harrastajia siirtyi isolla joukolla salibandyyn. Uusi laji koettiin jopa syylliseksi, kun liikuntasalien parkettilattiatkin alkoivat vaihtua mattopintoihin.

Vaikka salibandyn historia on lyhyt, on vuosien aikana tapahtunut valtava kehitys. Tuotekehitys on ollut niin nopea, että monille on varastoitunut kellareihin paljon lajihistoriaa. Materiaalia on Suomen Salibandymuseolle tarjolla enemmänkin kuin mitä esille voi kerralla asettaa. Museo on niille parempi paikka kuin kotona kellarissa.

Harvoin museota perustettaessa ovat ”lajipioneerit” yhä elossa. Salibandyssä osa varhaisimmista lajivaikuttajista ovat yltäneet jo seniori-iän kynnykselle, mutta suurin osa on vasta virkeässä keski-iässä.

Kun lajihistorian pituus on Suomessa vasta muutama vuosikymmen, voi joku ihmetellä ajatusta perustaa lajille oma museo. Ajatuksena oli kuitenkin kerätä lajihistoriaa talteen vielä, kun se on helposti mahdollista. Lajiin kuuluvaa vanhaa materiaalia on yhä tallella ja vielä lajipioneerien muistikin pelaa. Jo muutaman vuoden kuluttua esineistöä olisi kadonnut ja muistikuvat hämärtyneet.

Suomen Salibandymuseo sijaitsee Tampereen kupeessa Lempäälän Ideaparkin sisätiloissa. Museo avattiin keväällä 2020. Se haluttiin tuoda sinne, missä ovat ihmisetkin. Ideaparkissa käy puolitoista miljoonaa asiakasta vuodessa. Salibandymuseoon on vapaa pääsy. Laskuri laskee jokaisen sisääntulijan. Museo on auki aina kauppakeskuksen aukioloaikoina.

Koska videovalvottuun museoon on vapaa pääsy, kaikki esillä olevat esineet ovat vitriineissä. Nähtävillä on iso määrä entisaikojen mailoja, lehtileikkeitä, kirjoja ja suuri määrä arvokisapalkintoja – kiitos maajoukkueen hyvän kansainvälisen menestyksen. Pelipaitojakin on kertynyt jo useita.

Museon sijainti on siirtynyt kauppakeskuksessa alkuperäiseltä paikaltaan salibandyareenan lähelle. Ohessa olevista valokuvista osa on uudesta paikasta, osa vanhasta.

SUOMEN SALIBANDYMUSEO

Osoite: Ideaparkinkatu 4, Lempäälä.

KARTTA

Lue lisää

Museoisäntä Jari Kinnunen.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Eskolan Kauppamuseossa näkee millainen oli entisaikojen kyläkauppa

LUE MYÖS: Lempoisten kanavasta on tullut Lempäälän symboli

LUE MYÖS: Parturi-kampaamomuseon tunnus on verilautanen

LUE MYÖS: Puskeman Kustaa asui erakkona eläen äärimmäisen vaatimattomasti

LUE MYÖS: Sepän paja ei ole muuttunut mitenkään

LUE MYÖS: Suutarin huone ja hammaslääkärituoli synnyttää paljon muistoja

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.