Makkarakosken sahan viimeinen työntekijä sammutti valot

SATAKUNTA / NOORMARKKU – Noormarkun ruukkialueen Makkarakosken saha on hieno esimerkki suomalaisesta teollisuushistoriasta. Viimeinen sahan työntekijä sammutti valot ja sen jälkeen saha on saanut olla koskemattomana vuosikymmeniä. Toiminta päättyi 1950-luvun lopulla ja 1800-luvun sahan laitteisto on jäänyt paikoilleen. Vastaavaa sahaa ei löytyne muualta Euroopasta.

Antti Ahlströmin perustama ensimmäinen saha paloi 1867, mutta uusi ja ehompi nousi samalle paikalle jo seuraavana vuonna. Koneisto toimi aluksi vesivoimalla, sitten höyryvoimalla ja lopuksi sähköllä. Sahan alakerran voimansiirtolaitteistokin on säilynyt.

Koska sahamuseo on säilynyt muuttumattomana, voi yhä nähdä, miten puutavara muuttui laudoiksi, parruiksi ja lankuiksi. Raakapuu hankittiin talvella yhtiön omista lähimesistä ja kuljetettiin sahalle hevoskyydillä. Valmis puutavara lajiteltiin kuljetusvaunuihin, jotka siirrettiin miesvoimin kiskoja pitkin lautatarhaan.

Puutavara kuivui tapuleissa kesän ajan. Sen jälkeen tavara oli valmis myytäväksi. Ylijäämäpuukin käytettiin hyväksi. Siitä saatiin monenlaista pientavaraa, kuten päreitä ja rimoja.

Valmis puutavara kuljetettiin Noormarkusta hevoskuljetuksilla Poriin yhtiön lastauspaikoille. Kuljetukseen osallistuvat Ahlströmin torpparit saadakseen hieman lisäansioita. Lastauspaikoilta puutavara siirrettiin Kokemäenjokea pitkin Reposaareen laivattavaksi. Myöhemmin puutavara siirtyi junien kuljetettavaksi.

Yhtiön sahalla valmistettiin puutavaraa myös ruukin omiin tarpeisiin. Esimerkiksi uudisrakentamiseen tarvittiin materiaalia. Muun muassa Isotalon, Havulinnan, Pääkonttorin ja Villa Mairean rakentamiseen käytettiin yhtiön omaa puutavaraa. Ennen toista maailmansotaa ruukissa toimi myös kaksi puusepänverstasta, jotka valmistivat ikkuna- ja ovenpuitteita. Olipa täällä myös suksiverstas.

MAKKARAKOSKEN SAHA

Osoite: Makkarakoskentie 30, Noormarkku (Pori).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Ahlström Voyage esittelee suvun historian mielenkiintoisella tavalla

LUE MYÖS: Kaharin tila on Noormarkun kotiseutuyhdistyksen hyvin hoitama museo

LUE MYÖS: Villa Mairea on Alvar Aallon suunnittelema Maire ja Harry Gullichsenin koti

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.