Malmin suku jätti lähtemättömän jäljen kaupunkiin – Malmin talo on nykyisin Pietarsaaren museo

POHJANMAA / PIETARSAARI – Malm, Malm, Malm ja vielä kerran Malm. Sukupolvesta toiseen Malmin suku on ollut merkittävä osa Pietarsaaren historiassa. Laivanvarustaja ja kauppiassuku on jättänyt lähtemättömän jäljen kaupungin menneisyyteen, mutta myös nykyisyyteen.

Kauppahuoneet olivat usein perheyrityksiä, jotka ostivat maaseudulta tuotteita viedäkseen niitä laivoillaan ulkomaille. Pääasiassa rahdattiin puutavaraa ja tervaa. Paluumatkalla tuotiin suolaa, kahvia, tupakkaa, mausteita ja viljaa.

Malmin kauppahuoneen toiminnalla on ollut ratkaiseva merkitys Pietarsaaren kehittymiselle 1800-luvulla. Suvun varustamotoiminta, merenkulku ja sahateollisuus loivat perustan Pietarsaaren kasvamiseksi tärkeäksi satama- ja teollisuuskaupungiksi.

Malmin Pietarsaaressa vaikuttaneeseen sukuun kuului neljä sukupolvea. Sukua pidettiin aikoinaan Suomen rikkaimpana. Niclas Malm (1724-1785) muutti Pietarsaareen vuonna 1749. Hänestä tuli kaupungin rikkain kauppias ja suurin laivanvarustaja.

Niclas Malmin pojista Pehr Malmista (1768-1827) tuli seuraava suvun menestynein liikemies. Hän oli kaupungin suurin tervanviejä ja suolan sekä viljan maahantuoja. Hänen aikakaudellaan Suomeen tuli kuitenkin syvä talouslama ja Pehr Malm ajautui taloudellisiin vaikeuksiin.

Pehrin vanhin poika Peter Malm junior (1800-1868) otti vastuun perheen liiketoimista. Hänen johdollaan Malmin kauppahuoneesta tuli jälleen eräs Suomen suurimmista. Se oli myös maamme suurin laivanvarustaja.

Peter Malmin aikana kaupunki koki katastrofin, sillä vuoden 1835 tulipallossa Pietarsaari tuhoutui pahoin. Muun muassa Malmin suvun kaikki rakennukset paloivat. Niinpä Peter rakennutti uuden kivitalon, Malmin talon, joka on nyt Pietarsaaren museon päärakennus.

Suurpalon jälkeen kaupankäynti vilkastui nopeasti ja Peter Malmistakin tuli eräs Pietarsaaren menestyneimmistä laivanvarustajista. Hänen omistamansa parkki Hercules teki ensimmäisenä suomalaisena aluksena maailmanympäripurjehduksen kapteeni Petter Gustaf Idmanin kipparoimana.

Peterin kuoltua hänen poikansa Otto August Malm (1838-1898) jatkoi kauppahuoneen hoitamista. Hän jäi kuitenkin Malmin laivanvarustaja- ja kauppiassuvun viimeiseksi edustajaksi. Malmin kauppahuoneen historia käsittää noin 150 vuotta Pietarsaaren kaupungin historiaa. 1900-luvulle tultaessa kauppahuoneiden aika oli ohi. Pietarsaarestakin tuli teollisuuskaupunki.

Peter Malmin rakentama talo on nykyisin Pietarsaaren kaupungin omistama laadukas museo, joka perustettiin jo vuonna 1904. Malmin talossa kerrotaan kaupungin merenkulkuhistoriasta ja tietysti Malmin suvun vaiheista. Nähtävänä on muun muassa suvun laivanvarustamon konttori 1800-luvun loppupuolelta, maalauksia laivoista ja taidokkaasti tehtyjä alusten pienoismalleja.

Laivanvarustajan koti on sisustettu sen ajan esineillä, maalauksilla ja huonekaluilla. Peterin puolison, Amalie Malmin, hääpuku vuodelta 1855 on eräs museon arvokkaimmista esineistä.

Museon piharakennuksessa on 1950-lukua kuvaava kyläkauppa, kampaamo, työläisasunto, 1800-luvun maalaistalon tupa ja takilakamari.

MALMIN TALO / PIETARSAAREN MUSEO

Osoite: Isokatu 2, Pietarsaari.

KARTTA

Lue lisää

Peter Malm.
Ulrika Charlotta Malm.

Petter Gustaf Idman.
Hercules.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Arktinen museo Nanoq on naparetkeilijä Pentti Kronqvistin perustama

LUE MYÖS: Ritan kampaamo tuo varttuneemmalle rouvalle mieleen nostalgisia muistoja

LUE MYÖS: Runebergin tupa oli perheen kesäviettopaikka

LUE MYÖS: Simonsin 1950-luvun maalaiskauppa kertoo, millaista kyläpuodeissa oli entisaikoina

LUE MYÖS: Pietarsaaren vanha puutalokaupunginosa Skata on säästynyt purkamiselta

LUE MYÖS: Strengbergin Tupakkamuseo on ainoa lajissaan Suomessa – tupakka on olennainen osa Pietarsaaren historiaa

LUE MYÖS: Kansallisrunoilijamme Runeberg aloitti koulunkäynnin Westmaninmuorin tuvassa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.