UUSIMAA / MÄNTSÄLÄ – Kirvun pitäjämuseon vieressä sijaitseva Mäntsälän kirkko, sen hautausmaa ja pieni kirkkomuseo ovat tutustumisen arvoisia. Museohuoneen erikoisuus on harvinainen Tuskien mies, jonka alkuperä on jäänyt arvoitukseksi. Ilmeisesti 1400-luvun lopulta peräisin oleva piinattu Kristus on kunnostettuna Mäntsälän kirkkomuseon arvokkain nähtävyys.
Sakastin yläpuolella toisessa kerroksessa sijaitsevaan museohuoneeseen on kerätty vanhaa esineistöä. Se jää helposti näkemättä, mutta ovi avautuu pyydettäessä. Tuskien mies on kokoelman vanhin esine. Se lienee koristanut myös nykyisen 1800-luvulla rakennetun kirkon edeltäjän sisätiloja. Mahdollisesti se oli osa isompaa kokonaisuutta, ehkä osa alttarikaappia. Ristiinnaulittu kärsivä Kristus on ollut kristillisessä kuvataiteessa yleinen aihe. Suomessa Tuskien mies -veistoksia näkee Mäntsälän lisäksi vain muutamissa kirkoissa.
Museohuoneessa voi ihmetellä 1700-luvun häpeäpenkkiä. Julkisia häpeärangaistuksia käytettiin varoituksena muille. Syyllinen joutui istumaan määrätyn ajan jalkapuussa tai häpeäpenkissä ihmisten pilkattavana. Nähtävänä on myös messukasukoita, joista vanhin on 1600-luvulta. Lisäksi museohuoneessa voi ihailla 1700-luvulta peräisin olevaa surukulkuesauvaa. Vielä vanhemmassa köyhäinkassa-arkussa on näkyvissä murtojäljet.
Korkealle kohoava Mäntsälän kirkon torni on hyvä maamerkki. Arkkitehti Lohrman varautui suureen kävijämäärään, sillä tilaa on peräti 1500 kirkossakävijälle. Samalla mäellä on ollut kirkko jo 1500-luvulla. Nykyinen tiilikirkko on järjestyksessä neljäs. Vanhoine hautoineen ja muistomerkkeineen Mäntsälän hautausmaa on kulttuurihistoriallisesti merkittävä. Hautabongarit voivat löytää Wäinö Aaltosen vaimon, Aino Aaltosen, haudan. Hautakiveen on kiinnitetty Aaltosen pronssireliefi.
KIRKKOMUSEO
Osoite: Vanha Porvoontie 8, Mäntsälä.
LUE MYÖS: Alikartano tunnetaan kuuluisasta tutkimusmatkailijasta
LUE MYÖS: Kirvun pitäjämuseo esittelee rajan taakse jääneen Kirvun kunnan elämää ja sen asukkaita
LUE MYÖS: Sepänmäen käsityömuseo kertoo, miten vanhan ajan mestarit asuivat ja tekivät töitään