Markin museon erikoisuus on tikashuone – se on ainoa, mikä on jäljellä Suomessa

ETELÄ-POHJANMAA / KORTESJÄRVI – Kaksi museota lähes vastakkain. Kortesjärven entisen kunnantalon alakerrassa sijaisteva Jääkärimuseo on Järviseudun seutukunnan erikoisuus. Tien toisella puolella sijaitsee Kortesjärven kotiseutumuseo, nimeltään Markin museo. Se on entinen lainajyvästö.

Kortesjärvellä ei ole nykyisin kuin runsas pari tuhatta asukasta. Kuntaliitos Kauhavan kaupunkiin tehtiin yhdessä Ylihärmän ja Alahärmän kanssa jo 2000-luvun alkuvuosina. Samalla poistui käytöstä Kortesjärven vaakuna. Siihen oli kuvattu niin sanottu mantovan risti, joka viittasi jääkäriliikkeeseen. Kortesjärveltä lähti Saksaan monta miestä saamaan sotilaskoulutusta. Silloiseen asukaslukuun nähden jääkärien lukumäärä oli suurin koko Suomessa.

Kortesjärveläisillä oli aikoinaan tiiviit yhteydet Pohjanmaan ruotsinkieliselle rannikkoalueelle. Kortesjärvestä on käytetty nimitystä Markki, joka juontuu juuri ruotsin kielestä. Tämä on myös selitys sille, miksi Kortesjärven kotiseutumuseon nimi on Markin museo.

Viljamakasiiniin on tallennettu perinteisiä talonpoikaisesineistöä 1800-luvulta 1900-luvun alkupuolelle. Museon yläkerrassa on esillä muun muassa vanhoja kärryjä, kirkollista esineistöä, entisaikojen työkaluja ja jalkineita. Alakertaan on rakennettu tunnelmallisia huoneita. Täällä lapset saavat hyvän käsityksen, millaista elämä oli aikoinaan pirteissä. Sisustamiseen on myös panostettu. Yksi huoneista on varattu Kortesjärven lakkautetuille kouluille.

Kotiseutumuseoita paljon kiertäville Markin museon anti on tuttua. Sen sijaan museon ulkopuolella on harvinaisuus. Tikashuoneita oli lähes aina kirkkojen läheisyydessä, mutta ne ovat kadonneet. Kortesjärvellä yksi sellainen on Kortesjärvi-seuran toimesta kunnostettu ja se lieneekin ainoa jäljellä oleva Suomessa.

Tikashuoneessa säilytettiin palolainsäädännön mukaisesti tikkaita siltä varalta, että kirkon katolta piti nopeasti poistaa palavia paanuja. Samassa tilassa säilytettiin palon sattuessa muitakin tarpeellisia työvälineitä, kuten palokeksejä, palosanko, pumppu jne. Tikashuone on vuodelta 1830.

2000-luvulle tultaessa tikashuone oli jo kovin huonossa kunnossa. Se olisi ollut pian mennyttä ellei sitä olisi päätetty kunnostaa. Rakennus siirrettiin alkuperäiseltä paikaltaan kirkkomaalta nykyiselle sijoilleen, kuitenkin yhä lähelle kirkkoa.

Kortesjärven kirkon rakentajaksi tiedetään pietarsaarelainen Jaakko Rijf, itseoppinut kirvesmies ja kirkonrakentaja, jonka rakentamia kirkkoja on useita Suomessa. Kortesjärven kahdeksankulmainen ristikirkko vihittiin vuonna 1794.

MARKIN MUSEO JA TIKASHUONE

Osoite: Jääkärintie 77, Kortesjärvi (Kauhava).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Suomen jääkärimuseo sijaitsee siellä, missä sen pitääkin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.