Marsalkka Titon luksushuvila – Vila Bledissä majoittuivat aikoinaan kuuluisat valtiojohtajat

Vila Bled oli marsalkka Titon yksityishuvila, jossa vieraili useita edesmenneitä valtiojohtajia. Nykyisin rakennus toimii korkeatasoisena hotellina.

Sen johtaja Janez Fjafar tietää monta herkullista tarinaa, jotka liittyvät tyrannimaisesti tai oikukkaasti käyttäytyneisiin arvovieraihin. Myös presidentti Kekkonen sai nauttia Vila Bledin vieraanvaraisuudesta.

Ex-Jugoslavian pitkäaikaisella johtajalla Josep Broz Titolla oli lukuisia kesänviettopaikkoja eri puolilla Balkania. Nykyisen Slovenian alueella Bledin kaupungissa sijaitseva luksushuvila Vila Bled oli Titon henkilökohtaisessa käytössä aina 1960-luvun lopulle asti, jolloin se muutettiin hotellikäyttöön. Alun perin Habsburgien omistuksessa ollut palatsi oli Jugoslavian ensimmäisen kuningaskunnan aikana hallitsijaperheen käytössä. Titon yksityiskäyttöön Vila Bled siirtyi vuonna 1947.

Vila Bled sijaitsee Triglavin kansallispuiston maalauksellisissa maisemissa lähellä Itävallan rajaa. Ljubljanakin on vain tunnin ajomatkan päässä. Bledin kaupunki oli jo Itävallan keisareiden aikana tunnettu lomanviettopaikka. Rautatien rakentamisen myötä hoviväkeä saapui Wienistä viettämään aikaa lukuisiin kylpylöihin, jotka sijaitsevat kirkasvetisen Bled –järven rannalla. Bledin kuuluisimmat nähtävyydet ovat järven toisessa päässä sijaitseva saarikirkko toivomuskelloineen sekä korkean mäen päällä sijaitseva keskiaikainen linna.

Janez Fajfar on nähnyt monta kuuluisuutta

Hotellin nykyinen johtaja Janez Fajfar on kuulunut talon henkilökuntaan jo vuosikaudet. Hän muistelee mielellään vanhoja aikoja, jolloin talossa yöpyi Titon kutsumia merkkihenkilöitä.

– Tito oli lännen lemmikki, ja kun Tito halusi rahallista avustusta, hän vei vieraat köyhään Montenegroon tai Makedoniaan. Mutta halutessaan tehdä vaikutuksen muiden kommunistimaiden ja kolmannen maailman johtajiin, hän toi vieraat tänne Vila Blediin, kertoo Janez Fajfar.

Janez Fajfarin mielestä Tito valitsi kesähuvilansa paikan järkevästi. Noustuaan valtaan hän joutui nopeasti erimielisyyksiin Josef Stalinin kanssa. Huvila sijaitsi sopivasti Itävallan rajan tuntumassa. Jos Titolle olisi tullut vaikeuksia, hän olisi voinut siirtyä nopeasti rajan yli lännen puolelle.

Tito ei ehtinyt viettää paljon aikaansa Bledissä, sillä hänellä oli 30 muutakin asuntoa. Tunnetuin paikka lienee Istrian niemen kärjessä sijaitseva vain marsalkan yksityisessä käytössä ollut Prionin saari, jossa hänellä oli myös oma eläintarha. Nykyisin tämäkin paikka on matkailukäytössä.

Tito viihtyi kauniiden naisten seurassa

Tito arvosti lukuisten autojensa lisäksi naiskauneutta. Janez Fajfar muistelee miten Sofian Lorenin ja Carlo Pontin vieraillessa ohjelmaan tehtiin erikoisjärjestelyjä. Melko pian marsalkan ja julkkisparin tapaamisen jälkeen Tito ja Sofia Loren kävelivät kahdestaan puistossa, kun taas Carlo Pontille oli sopivasti järjestetty muuta ohjelmaa.

Vila Bledin ensimmäinen vieras oli Bulgarian kuningas Dimitro vuonna 1947. Häntä seurasivat monet muut tunnetut valtionjohtajat: Nasser Egyptistä, Haile Selassie Etiopiasta, Hussein Jordaniasta jne. Vieraita saapui aina Nepalista ja Afganistanista saakka. Janez Fajfar muistaa myös miten kaksi seuramiestä, presidentti Kekkonen ja Tito tulivat hyvin toimeen keskenään.

Huvilassa ja Bledin kaupungissa tehtiin Titon määräyksellä aina suursiivous ennen valtiovieraiden saapumista.

– Kylän juopot kerättiin muutaman päivän ajaksi pois katukuvasta. Kaiken piti olla hyvin siistiä, jotta vieras saisi mahdollisimman hyvän vaikutelman ”vauraasta” Jugoslaviasta, muistelee Janez Fajfar.

Amerikkalaiset elokuvat kiinnostivat vieraita

Monet kommunistijohtajat käyttäytyivät usein omalaatuisesti. Janez Fajfar oli havainnut, että mitä kommunistisemmasta maasta johtaja oli, sitä länsimaisemmin hän käyttäytyi.

– Kaikkein omalaatuisin oli Pohjois-Korean Kim Il Sung ja hänen pilalle hemmoteltu poikansa, Kim Jong Il, kertoo Janez Fajfar.

Kerran Kim Il Sung esimerkiksi seisotti henkilökuntaansa kahden tunnin ajan paahtavassa helteessä Vila Bledin pihalla. Kim Jong Il vastaavasti katseli amerikkalaisia lännenelokuvia 24 tuntia vuorokaudessa.

– Romanian Ciaucescu kävi täällä vähintään kerran vuodessa ja varasteli kaikenlaista tavaraa kotiin lähtiessään. Kerran hän jopa ammuskeli kattoon, toteaa hotellinjohtaja.

Castro suuttui

Aina kaikki järjestelyt eivät onnistuneet niin kuin etukäteen oli suunniteltu. Jugoslavialla ja Kuuballa oli lämpimät suhteet. Kuuba myi sikareja ja sokeria ja osti ambulansseja Jugoslaviasta. Kerran oli Fidel Castron veli Raul vierailulla Vila Bledissä. Pöydät olivat koreina ja vierasta viihdytettiin laulamalla hänelle tunnettu kuubalainen laulu, joka oli 50-60-luvulla hyvin suosittu Euroopassa. Valitettavasti kyseinen laulu oli kokonaan kielletty Kuubassa. Raul Castro suuttui silmittömästi lauluvalinnasta.

– Henkilökunnalta meni melkoinen tovi ennen kuin Castro rauhoittui, nauraa Janez Fajfar.

Tito luovutti huvilansa 60-luvun lopussa hotellikäyttöön. Ensimmäisen viiden vuoden jälkeen hotelli oli jo konkurssikypsä, ja se suljettiin vuonna 1975. Sen jälkeen se oli lähes käyttämättä, vain muutaman kerran talossa yöpyi valtiotason vieraita.

Yksityistämisen myötä 1990-luvulla Vila Bledissä suoritettiin perusteellinen korjaustyö. 50-luvun ilmapiiri on kuitenkin tarkkaan säilytetty huonekaluja ja valaisimia myöten. Se halutaan säilyttää sellaisessa asussa kuin se oli Titon aikana. Huoneissa, joissa aikoinaan yöpyivät maailman huippujohtajat, voi nyt yöpyä kuka tahansa.

Vila Bled

Osoite: Cesta svobode 18, Bled.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU