Martti Lutherista tuli matkailubrändi – uskonpuhdistajan jalanjäljillä Keski-Saksassa

Eisleben.

Vuosisatojen ajan Eislebenin asukkaat saivat elantonsa kaivoksista. Nyt uutta potkua haetaan matkailusta. Martti Luther on brändi, johon uskotaan vahvasti, sillä Martti-tohtori syntyi ja kuoli Eislebenissä.

Ja mikä parasta: kaikki Lutherin elämään liittyvät kohteet ovat yhä paikoillaan.

Luther syntyi vuonna 1483. Perusteellisesti ehostettu Eislebenin kotitalo on yhä olemassa. Lutherin kastekirkko, Pyhä Pietarin ja Paavalin kirkko, on vain kivenheiton päässä kotitalosta. Toinen kylän pyhättö, Pyhä Andreaksen kirkko, on jäänyt historiaan paikkana, jossa Luther 63-vuotiaana piti viimeisen saarnansa.

Juuri ennen kuolemaansa Luther kutsuttiin Eislebeniin selvittämään erästä perintöriitaa. Lähtiessään Wittenbergistä Luther oli sairas ja hänen voimansa hiipuivatkin rasittavalla matkalla. Hän kuoli synnynkaupungissaan Eislebenissä vuonna 1546. Yleisölle avoinna oleva kuolintalo sijaitsee Pyhä Andreaksen kirkon vieressä.

Opintielle yliopistoon

Lutherin isä Hans Luder ansaitsi toimeentulonsa kaivosmiehenä. Hän oli osakkaana kuparikaivoksessa. Taloudellisen tilanteen parantuessa Luther saattoi aloittaa opiskelun ensin kotimaisemissa ja lopuksi Erfurtin yliopistossa.

Isä toivoi pojastaan juristia. Opinnot maineikkaassa Erfurtin yliopistossa etenivätkin menestyksellisesti. Opiskelusuunnitelmiin tuli kuitenkin muutos. Isän unelma ei toteutunut. Tarinan mukaan Luther joutui ukkosmyrskyyn ja pyysi apua Pyhä Annalta, kaivosmiesten tärkeimmältä pyhimykseltä. Vastineeksi Luther lupasi ryhtyä munkiksi.

Keskiaikainen Erfurt

Erfurtin historiallinen kaupunki säästyi melko hyvin toisen maailmansodan pommituksilta sekä DDR:n aikaiselta hävitysvimmalta. Vanha rakennuskanta on hyvin säilynyt. Luther liittyi Erfurtin augustinolaisluostariin viettäen sen suojassa askeettista munkin elämää. Kunnostetusta luostari voi varata yösijan. Museon puolella on nähtävänä Lutherin askeettinen munkkikammio.

Elämäntyö Wittenbergissä1500-luvulla Wittenberg oli syrjäinen kaupunkipahanen. Ainoa merkittävä rakennus oli Saksin vaaliruhtinaan Fredrik Viisaan linna ja sen yhteydessä oleva linnankirkko. Luther määrättiin hoitamaan paikallisen yliopiston Raamatun selitysopin professuuria.

Fredrik Viisas lahjoitti Lutherille augistinolaisluostarin, jossa hän asuin vaimonsa Katariina von Boran ja kuuden lapsensa kanssa. Nykyisin Luther-talo toimii merkittävänä uskonpuhdistuksen museona.

Martti Luther toimi yliopiston uran ohella kaupunginkirkon (Pyhä Marian kirkon) saarnajana.

Wittenbergin suosituin Lutherin elämään liittyvä kohde on linnankirkko ja sen kuuluisa kirkonovi, johon Luther naulasi 95 teesiään vuonna 1517. Lutherin hauta löytyy linnankirkon sisältä.

Piiloon Wartburgin linnaanKirkonkiroukseen julistettu Luther sai puolustaa näkemyksiään Wormsin valtiopäivillä vuonna 1521. Hän ei kuitenkaan nähnyt mitään syytä perua teesejään. Keisarilta saatu turvakirje suojasi Lutheria vielä muutaman viikon ajan. Paluumatkalla Wormista kotiin Fredrik Viisaan sotilaat ”sieppasivat” Lutherin ja veivät hänet turvaan Wartburgin linnaan.

Lähellä Eisenachia sijaitseva Wartburgin linna on eräs Keski-Saksan suosituimpia nähtävyyksiä; kiitos Lutherin, joka piileskeli noin vuoden linnan suojassa Yrjö-herraksi (Junger Jörg) naamioituneena.

Wartburgin linna on korkean kukkulan laella. Linnasta on tullut miljoonille luterilaisille pyhiinvaelluskohde. Vaatimattomassa työhuoneessaan Luther käänsi Uuden testamentin kreikasta saksan kielelle.

Luther-paikkakunnat

Eisleben

Syntymätalo, kuolintalo, Raatihuoneen aukion Luther-muistomerkki, Pyhä Pietarin ja Paavalin kirkko (Lutherin kastekirkko), Pyhä Andreaksen kirkko (Lutherin viimeinen saarna).

www.eisleben.de

www.eisleben-tourist.de

Eisenach

Luther-talo (Luther asui koululaisena Ursula Cottan hoivissa), Luther-muistomerkki.

www.eisenach.de

www.eisenach-tourist.de

Wartburgin linna

Linna sijaitsee muutaman kilometrin päässä Eisenachissa. Vierailijoille esitellään muun muassa Lutherin asuinsiipi. Työhuoneessa olevan pöydän ääressä Luther käänsi Uuden testamentin saksan kielelle.

www.wartburg-eisenach.de

Erfurt

Augustinolaisluostari, Vanha yliopisto, Lutherin muistomerkki.

www.erfurt.de

Wittenberg

Linnankirkko (Lutherin hauta) ja Teesiovi, Pyhä Maarian kirkko (Luther saarnasi), Lutherin muistomerkki, Luther-talo (uskopuhdistuksen museo), Lutherin tammi (paikka, jossa Luther poltti paavin pannaanjulistuksen).

www.wittenberg.de

Entisen DDR:n alueet odottavat matkailijoita

Saksan yhdistyttyä entisen Itä-Saksan alueet avautuivat matkailulle. Useita nuhjaantumaan päässeitä kohteita on kunnostettu entiseen loistoonsa. Matkailijat toivotetaan jälleen tervetulleiksi.

Martti Lutherista on tehty hyvä matkailuvaltti. Miltei kaikki Lutherin elämään liittyvät paikat sijaitsevat entisen DDR:n alueella. Sosialismin aikana Lutheriin ja uskonpuhdistukseen liittyvät kohteet elivät omaa elämäänsä. Niihin ei suuremmin panostettu. Poikkeuksen teki vuosi 1983, jolloin tuli kuluneeksi 500 vuotta Lutherin syntymästä. Silloin DDR panosti paljon juhlavuoden järjestelyihin. Useat matkatoimistot järjestivät Itä-Saksaan suuntautuvia matkoja. Monet seurakunnat ja yhdistykset Suomessakin olivat innolla organisoimassa Luther-matkoja.

Martti Lutherin elämä tunnetaan hyvin. Hänestä on kirjoitettu lukuisia kirjoja myös suomen kielellä. Saksassa on helppo seurata uskonpuhdistajan jalanjälkiä, sillä paikalliset matkailuviranomaiset ovat julkaisseet havainnollisia esitteitä Lutherin elämään liittyvistä paikoista. Lutherin jalanjälkiä voi kulkea syntymästä kuolemaan, aikajärjestyksessä.

Eisleben.

Wartburgin linna.

Wartburgin linna.

Wartburgin linna.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU