Mauri Kunnas -näyttely sopii kaiken ikäisille – myös lapsimielisille aikuisille

UUSIMAA / ESPOO – Mauri Kunnaksen laaja tuotanto yhdistää sukupolvia. Tuskin on ainuttakaan suomalaista, joka ei olisi jossain elämänsä vaiheessa selaillut suositun kuvataiteilijan ja lastenkirjailijan teosta.

Espoon Näyttelykeskus WeeGeen tiloihin rakennettu osasto on jaettu tuttuihin Kunnaksen kirjojen teemoihin, kuten avaruus, merimatkat, joulu, hieman pelottava kammokuja ja Kalevala. Lisäksi näyttelyssä on tarinaa Kunnaksen henkilöhistoriasta ja kirjojen synnystä. Esillä on myös lyijykynäluonnoksia ja vesiväriluonnoksia.

Kunnaksen tuotantoa on nähtävänä myös hänen syntymäpaikassaan Vammalassa ja Tampereella Särkänniemen huvipuistossa. Herra Hakkarainen on isommassa roolissa Sastamalan (Vammala) Herra Hakkaraisen talossa, mutta toki hän on paikalla myös Espoon näyttelyssä. Syystäkin, sillä unissa kävelijä on eräs lasten suosikeista.

Espoon näyttely on rakennettu niin, että lapset pääsevät seikkailemaan ja leikkimään esimerkiksi merirosvojen jännittävässä maailmassa. Nähtävänä on myös joulupukin punainen lentokone, mistä saa laskea alas liukumäkeä pitkin. Aikuisikään ehtineille Kunnas-faneille on tarjolla kattava annos lastenkirjailijan elämänvaiheista ja hänen tuotannostaan.

Mauri Kunnas syntyi Vammalassa vuonna 1950. Piirtämään Mauri aloitti heti, kun kynä pysyi kädessä. Poika oppi lukemaan myös varhain. Omasta mielestään Mauri ei ollut nuorena sen kummempi piirtäjä kuin muutkaan. Sarjakuvat kiinnostivat häntä, kuten kaikkia muitakin poikia.

Kun piirustustaito alkoi kehittyä, varmistui myös tulevaisuuden suunnitelmat. Kunnas pääsi ylioppilaaksi tulon jälkeen opiskelemaan Taideteollisen korkeakoulun graafikkolinjalle. Työura alkoi mainostoimistossa, mutta lastenkirjat saivat vielä odottaa.

Kunnas oli ahkera Aku Ankan lukija ja harjoitteli tuttujen piirroshahmojen piirtämistä. Tavoitteena oli päästä mukaan kyseisen lehden tekijäksi, mutta toive ei toteutunut.

Kunnas aloitti pilapiirtäjänä. Satiirisia piirroksia päivän politiikasta julkaistiin Turun Sanomissa ja Helsingin Sanomissa. Ura kuvakirjantekijänä alkoi osin sattumalta. Kunnaksen kuvat päätyivät televisioon Pikku Kakkosen jouluiseen ohjelmaan. Otava halusi julkaista kuvat kirjana. Tonttukirjasta tuli myyntimenestys. Samoin seuraavasta, Koiramäen talossa.

Kunnaksen kirjat tunnetaan laajasti myös eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Joulupukki-kirja on käännetty 27 eri kielelle. Vuonna 1996 tehtiin ensimmäinen animaatioelokuva. Joulupukki ja noitarumpu kuuluu monen perheen ja YLE:n joulutraditioihin.

Samalla sisäänpääsylipulla pääsee Mauri Kunnas -näyttelyn lisäksi Futuro-taloon, Modernin taiteen museo Emmaan sekä Espoon kaupunginmuseoon (KAMU), jotka toimivat kaikki samoissa tiloissa. Museon vieressä sijaitsevat Museo Leikki sekä Suomen kello- ja korumuseo Kruunu.

MAURI KUNNAS -NÄYTTELY

Osoite: Ahertajantie 5, Espoo.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bodomjärven mysteeri – murha ei vanhene koskaan

LUE MYÖS: Futuro-talo oli oman aikakauden idea tulevaisuuden kodista

LUE MYÖS: Helinä Rautavaaran museo on nykyään sijoitettu kauppakeskukseen

LUE MYÖS: Espoon automuseo herättää paljon muistoja

LUE MYÖS: Espoon kaupunginmuseo KAMU:n vanhin esine on mammutin hammas

LUE MYÖS: Modernin taiteen museo Emma on pinta-alaltaan Suomen suurin taidemuseo

LUE MYÖS: Museo Leikki yhdistää eri sukupolvet – museon suosikki on hienosti toteutettu pienoisrautatie

LUE MYÖS: Suomen kello- ja korumuseo Kruunu on täysin uusi museokohde

LUE MYÖS: Suomen Luontokeskus Haltia tarjoaa omanlaisensa elämyksen

LUE MYÖS: Talomuseo Glims oli aikoinaan suosittu kestikievari

LUE MYÖS: Tarvaspään oli Akseli Gallen-Kallelan ateljeekoti

LUE MYÖS: Villa Elfvikin luontotalo houkuttelee lapsiperheitä ja tunnelmallisen kahvilan ystäviä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.