UUSIMAA / ESPOO – Mauri Kunnaksen laaja tuotanto yhdistää sukupolvia. Tuskin on ainuttakaan suomalaista, joka ei olisi jossain elämänsä vaiheessa selaillut suositun kuvataiteilijan ja lastenkirjailijan teosta.
Espoon Näyttelykeskus WeeGeen tiloihin rakennettu osasto on jaettu tuttuihin Kunnaksen kirjojen teemoihin, kuten avaruus, merimatkat, joulu, hieman pelottava kammokuja ja Kalevala. Lisäksi näyttelyssä on tarinaa Kunnaksen henkilöhistoriasta ja kirjojen synnystä. Esillä on myös lyijykynäluonnoksia ja vesiväriluonnoksia.
Kunnaksen tuotantoa on nähtävänä myös hänen syntymäpaikassaan Vammalassa ja Tampereella Särkänniemen huvipuistossa. Herra Hakkarainen on isommassa roolissa Sastamalan (Vammala) Herra Hakkaraisen talossa, mutta toki hän on paikalla myös Espoon näyttelyssä. Syystäkin, sillä unissa kävelijä on eräs lasten suosikeista.
Espoon näyttely on rakennettu niin, että lapset pääsevät seikkailemaan ja leikkimään esimerkiksi merirosvojen jännittävässä maailmassa. Nähtävänä on myös joulupukin punainen lentokone, mistä saa laskea alas liukumäkeä pitkin. Aikuisikään ehtineille Kunnas-faneille on tarjolla kattava annos lastenkirjailijan elämänvaiheista ja hänen tuotannostaan.
Mauri Kunnas syntyi Vammalassa vuonna 1950. Piirtämään Mauri aloitti heti, kun kynä pysyi kädessä. Poika oppi lukemaan myös varhain. Omasta mielestään Mauri ei ollut nuorena sen kummempi piirtäjä kuin muutkaan. Sarjakuvat kiinnostivat häntä, kuten kaikkia muitakin poikia.
Kun piirustustaito alkoi kehittyä, varmistui myös tulevaisuuden suunnitelmat. Kunnas pääsi ylioppilaaksi tulon jälkeen opiskelemaan Taideteollisen korkeakoulun graafikkolinjalle. Työura alkoi mainostoimistossa, mutta lastenkirjat saivat vielä odottaa.
Kunnas oli ahkera Aku Ankan lukija ja harjoitteli tuttujen piirroshahmojen piirtämistä. Tavoitteena oli päästä mukaan kyseisen lehden tekijäksi, mutta toive ei toteutunut.
Kunnas aloitti pilapiirtäjänä. Satiirisia piirroksia päivän politiikasta julkaistiin Turun Sanomissa ja Helsingin Sanomissa. Ura kuvakirjantekijänä alkoi osin sattumalta. Kunnaksen kuvat päätyivät televisioon Pikku Kakkosen jouluiseen ohjelmaan. Otava halusi julkaista kuvat kirjana. Tonttukirjasta tuli myyntimenestys. Samoin seuraavasta, Koiramäen talossa.
Kunnaksen kirjat tunnetaan laajasti myös eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Joulupukki-kirja on käännetty 27 eri kielelle. Vuonna 1996 tehtiin ensimmäinen animaatioelokuva. Joulupukki ja noitarumpu kuuluu monen perheen ja YLE:n joulutraditioihin.
Samalla sisäänpääsylipulla pääsee Mauri Kunnas -näyttelyn lisäksi Futuro-taloon, Modernin taiteen museo Emmaan sekä Espoon kaupunginmuseoon (KAMU), jotka toimivat kaikki samoissa tiloissa. Museon vieressä sijaitsevat Museo Leikki sekä Suomen kello- ja korumuseo Kruunu.
MAURI KUNNAS -NÄYTTELY
Osoite: Ahertajantie 5, Espoo.