Tervantuoksu ja vanhat purjelaivat. Kas siinä yhdistelmä, mikä koukuttaa monia. Suomesta löytyy useita poikkeuksellisen tasokasta merenkulkuun ja entisaikojen laivoihin liittyvää museota. Kotkan Vellamo ja Turun Forum Marinum kestävät kansainvälisenkin vertailun, mutta on muitakin helmiä. Esimeriksi kuinkahan moni on kuullut Rönnasin Saaristomuseosta. On muuten hieno paikka. Ohessa on melkoinen kattaus kotimaisista kohteista. On mistä valita…
1. Merikeskus Vellamo on Kotkan suosituin nähtävyys
KOTKA – Yhdellä pääsylipulla pääsee kahteen museoon. Kotkan Merikeskus Vellamon sisätiloissa on parikin museota: Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo. Jälkimmäisen yhteydessä on vielä Merivartiomuseo. Jo itse futuristinen museorakennus on nähtävyys. Miljoonia euroja maksanut rakennus perustui arkkitehtikilpailuun. Useita erilaisia palkintoja pokannut luomus on arkkitehtien Ilmari Lahdelman ja Rainer Mahlamäen suunnittelema. Museo nimi saatiin yleisökilpailun avulla…
2. Forum Marinum kertoo ajasta, kun miehet olivat rautaa ja laivat puuta
TURKU – Kun astuu sisään, nenään tuoksahtaa tuttu tuoksu: tervan miellyttävät aromit tuovat vastustamattomasti mieleen vanhat purjelaivat. Terva siirtää ajatukset aikaan, jolloin miehet olivat rautaa ja laivat puuta. Turussa Aurajoen rannalla lähellä jokisuuta sijaitseva Forum Marinum kuuluu museoiden eliittiin. Se pärjää vertailussa minkä tahansa ulkomaalaisen merimuseon kanssa…
3. Rauman merimuseo tarjoaa vierailijalle kiehtovan elämyksen
RAUMA – Museo on väärä sana kuvaamaan Rauman merimuseon antia. Kyse on enemmänkin kiehtovasta elämyksestä, joka uppoaa lapsiinkin. Merimuseo on toteutettu nykytekniikkaa hyväksi käyttäen, mutta myös perinteitä kunnioittaen. Ruskea mahonki ja messinki kiiltävät. Museokierros kannattaa aloittaa meriaiheista saniteettitiloista, sillä harvoin näkee yhtä hienosti toteutettua wc-tilaa…
4. Loviisan Merenkulkumuseon anti on tunnelmallinen
LOVIISA – Laivasilta, historiallinen satama-alue, on loviisalaisten kohtauspaikka. Loviisanlahden rannalla sijaitseva satamapaikka oli vuosikymmenien ajan Suomenlahden tärkeimpiä. Loviisalaisten laivanvarustajien laivat vievät puutavaraa ulkomaille ja paluulastina oli Välimeren alueelta suolaa. ”Valkoinen kulta” oli noihin aikoihin lähes ainoa säilöntäaine. Suolan varastoimiseksi tarvittiin aittoja…
5. Rönnasin Saaristomuseossa ei ole tyydytty tavanomaiseen – rima on ollut korkealla
RÖNNAS / PERNAJA – Vene on aina ollut saaristolaisten tärkein työ- ja kuljetusväline. Tämä tulee havainnollisesti ilmi Rönnäsin Saaristomuseossa. Paikallinen Saaristomuseoyhdistys on asettanut riman korkealle, sillä yhdistyksen ylläpitämä museo on erittäin monipuolinen…
6. Merikarvialla pitää tietysti olla Kalastusmuseo
MERIKARVIA – Merikarvialaisille kalastus on ollut aina merkittävä elinkeino maatalouden ja hylkeenpyynnin ohella. 1800-luvun loppupuolella silakanpyynnistä oli tullut jo ammattimaista toimintaa. Silakkanuotat saivat tehdä tilaa helppokäyttöisimmille verkoille. 1900-luvun alussa perustettiin ensimmäiset suolaamot, mikä lisäsi paikallisten puuastioiden menekkiä. Merikarvialainen silakka säilöttynä paikalliseen puupyttyyn tunnettiin kaikkialla Suomessa…
7. Outboard museum – Nissen oma perämoottorimuseo
TIMRO – Nisse Häggblom tietää perämoottoreista kaiken ja on myös niistä innokas kertomaan. Kokemusta ”peräprutkuista” on kertynyt jo yli viidenkymmenen vuoden ajalta. Aina veden äärellä asuneena Nisseä ovat veneet ja moottorit kiinnostaneet pikkupojasta alkaen…
8. Silliperinnekeskus Dikseli on harvinaisuus Suomessa
RYMÄTTYLÄ – Silliä ja uusia perunoita. Varma kesän merkki. Kuuluisaa Rymättylän Röölän tapahtumaa vietettiin ensimmäisen kerran alkukesällä 1990. Uuden tapahtuman suosio oli suurempi kuin osattiin odottaa. Mikä olisikaan tälle tapahtumalle parempi paikka kuin Röölan satama-alue. Sillinpyytämisellä on täällä pitkät perinteet…
9. Luotsimuseo – luotsin ammatti kulki usein isältä pojalle
UUSIKAUPUNKI – Uudenkaupungin Luotsimuseo sijaitsee Vallimäellä lähellä satamaa. Pienestä koostaan huolimatta museo kertoo havainnollisesti luotsien tärkeästä tehtävästä. Ensimmäiseksi katse kiinnittyy koomisilta vaikuttaviin luotsien käyttämiin pelastusliiveihin, jotka on tehty kapokkipuun hedelmästä saadusta vettähylkivistä kuidusta…
10. Nauvon Merenkulkutalo kunnioittaa laivamallirakentaja Åke Sandvallin elämäntyötä
NAUVO – Laivamallirakentaja Åke Sandvall riittää syyksi poiketa Nauvoon. Kylän oman pojan taitavaa kädenjälkeä voi ihailla Nauvon Merenkulkumuseossa. Åken ura sai alkunsa sodan aikana. Hän alkoi miinanraivaajalla ajankulukseen näprätä laivojen pienoismalleja. Tuossa vaiheessa tuskin oli mielessä tuleva ammatti. Sodan jälkeen Sandvall sai yhä enemmän tilaustöitä varustamoilta. Telakkamalleja syntyi tankkilaivoista jäänsärkijöihin…
11. Boren lippulaiva Nolla-Bore tarjoaa nostalgiasta tunnelmaa Aurajoen laiturissa
TURKU – Millainen raato! Nuorenmiehen pettymys Tukholman Skeppsbronin satamassa joskus 1970-luvulla oli suuri, kun tuli tieto, että Siljan uusi autolautta oli tilapäisesti vaihtunut vanhaan Boreen. Ei kestänyt kuin tovi ymmärtääkseni laivan sisätiloissa, että nyt on kyseessä jotain ainutlaatuista. S/S Bore edusti katoavaa höyrylaivaperinnettä. Olin etuoikeutettu, kun sain vielä kokea wanhan ajan tunnelman aluksen alkuperäisellä reitillä…
12. Kovia kokenut Suomen Joutsen on huippukohde entisaikojen purjehdusromantiikkaa etsiville
TURKU – On purjelaivoja ja purjelaivoja. Ja sitten on Suomen Joutsen. Aluksella oli iso symbolinen merkitys nuorelle tasavallalle. Aurajoen laituriin ankkuroitu alus on perin tuttu näky monelle Turussa vierailevalle. Hilkulla kuitenkin oli, että arvokas alus ei uponnut tai päätynyt romuraudaksi. ”Ankan” pelasti Merimies-Unionin Niilo Wällärin jääräpäisyys…
13. Ukkopekka on wanhan hyvän ajan höyrylaiwa
TURKU – Korvissa vihlovan visselin ulvahdus kertoo höyrylaiva Ukkopekan lähtevän merelle. Turussa Aurajoessa Martinsillan kupeessa laituripaikkaa pitävästä aluksesta on tullut tärkeä osa varsinaisuomalaista kesämatkailua. Ukkopekka on wanhan hyvän ajan höyrylaiwa…
14. Blue Nose on Aurajoen sympaattisin alus – kippari Valtola on ylpeä aluksestaan
TURKU – Moni Aurajoen rantaa kävelevä pysähtyy ihailemaan sympaattiselta vaikuttavaa pikkutroolaria. Laituriin kiinnitetty sinivalkoinen Blue Nose -niminen alus kerää katseita. Eikä ihme, sillä aluksen kippari Antti Valtola pitää omistamansa troolarin moitteettomassa kunnossa…