Turkuhallin päätyseinää koristaa komea rivi TPS:n jääkiekossa voittamia Suomen mestaruusviirejä. Niitä on yhteensä yksitoista. Varhaisin on vuodelta 1929 ja tuorein keväältä 2010.
Kupittaan jäähallista löytyy yksi mestaruusviiri. TUTO Hockeyn voitti Mestiksen mestaruuden vuonna 2008.
Jalkapallossa TPS on voittanut sekä miehissä että naisissa Suomen mestaruuden yhdeksän kertaa. Tämäkin on komea määrä, mutta TPS ei pärjää alkuunkaan seuralle, joka voittanut yhdessä lajissa peräti kuusitoista mestaruutta. Suomen mestaruuksilla mitattuna Turun Uimarit on kaupungin menestynein palloiluseura.
Tuorein turkulainen Suomen mestari on TPS Salibandy, joka voitti sekä miehissä että naisissa mestaruuden keväällä 2023. TPS:n naiset voittivat mestaruuden myös keväällä 2022. FC Interin mestaruus on vuodelta 2008.
Osa turkulaisseuroista on ikuistanut mestaruusviirinsä näkyville, mutta moni ei. Turkuhallin ja Kupittaan jäähallin ohella niitä löytyy Samppalinnan ja Kupittaan palloiluhalleista. Raision Loimu on ikuistanut omat viirinsä Kerttulan liikuntahalliin, vaikka osa sen voittamista mestaruuksista ratkaistiin aikoinaan Turun Samppalinnassa.
Jätetään kesälajit ja jääkiekko nyt vähemmälle. Muistellaan suosituimpien talvisten palloilulajien ikimuistoisimpia Suomen mestaruuksia.
Eräs erikoisimmista turkulaisten voittamista Suomen mestaruuksista tuli käsipallossa vuonna 1944. Varttuneempi väki tietää, miten TPS pelasi kotiottelunsa Eerikinkadun tennishallissa – samassa paikassa, missä aikoinaan sijaitsi elokuvateatteri Kinopalatsi. Nykyisin rakennuksessa toimii kaksikin kuntosalia.
Syksyllä aloitettu käsipallosarja jouduttiin helmikuussa 1944 keskeyttämään sotavuosien pommitusten takia. Sarjaa silloin johtanut TPS julistettiin Suomen mestariksi. Samaisessa Eerikinkadun hallissa pelattiin myös koripalloa.
Käsipallossa Turkuun on tullut mestaruuksia myöhemminkin. ÅIFK:n naiset ovat voittaneet sen kolmasti. Mestaruudet tulivat peräjälkeen vuosina 1988, 1989 ja 1990. Samppalinnan palloiluhallin mestaruusviiririvistö muistuttaa tästä.
Aivan oma tarinansa on HC Denniksen 2000-luvun alkuvuosien dominointi käsipallon pääsarjassa. Uusi turkulaisjoukkue ilmestyi pitsakeisari Dennis Rafkinin johdolla näyttävästi käsipallomarkkinoille.
Vastaperustetulla seuralla oli kunnianhimoiset tavoitteet, monien mielestä jopa täysin epärealistiset. HC Dennis tuli hämmentämään isolla lusikalla kotimaisia käsipallomarkkinoita. Käytännössä asetetut tavoitteet realisoituivat suunniteltua nopeammin ja menestyskin oli ennakoitua parempi. Tuloksena kolme Suomen mestaruutta vuosina 2000 2001 ja 2004.
Käsipallon loppuottelut pelattiin Caribian palloiluhallissa, Kupittaan urheiluhallissa ja Kupittaan jääkiekkohallissa. HC Dennis oli viimeinen turkulainen palloilujoukkue, joka on voittanut Suomen mestaruuden vanhassa Kupittaan jäähallissa.
Monelle turkulaiselle ikimuistoisimmat mestaruudet tulivat 1970 ja 1980 -luvuilla, kun koripallossa Turun NMKY:n neljän mestaruuden (1973, 1975, 1977, 1982) myötä Pantteripatsas tuli useamman kerran Turkuun.
Silloinen Namikan menestyskausi oli jotain ainutlaatuista turkulaisessa palloiluhistoriassa. Kausi muistetaan ensimmäisestä turkulaisesta koripallomestaruudesta, vastavalmistuneesta Kupittaan urheiluhallista ja ennen kaikkea ensimmäisten mustien miesten ilmaantumisesta kotimaan koripallokentille. Se oli aikaa, kun koko Turku pöhisi koripallosta – jopa enemmän kuin lätkästä.
Kautta aikojen Turun seudulle on naisten palloilusarjoissa tullut vain harvakseltaan Suomen mestaruuksia. Niillä mitattuna Turku onkin ollut valtakunnallisesti naispalloilun kääpiö. Mutta, kun Neuvostoliitto oli vielä Neuvostoliitto, Turun Riennon naiset voittivat Samppalinnan palloiluhallissa koripallon Suomen mestaruuden keväällä 1990.
Pesäpallossa Lännen Pallon naiset olivat ykkösiä kesällä 1982. Naisfutiksen alkuaikoina TPS:n mimmit voittivat jalkapallossa Suomen mestaruuden 1978.
Raision Loimu on pelannut pääsarjatasolla pisimpään kuin yksikään toinen lentopalloseura. Samalla se on kuudella Suomen mestaruudellaan nykyisen Mestaruusliigan joukkueista menestynein. Viimeisestä mestaruuden (2001) on jo vierähtänyt aikaa.
Kerttulan liikuntahallin kaikkiin mestaruusviireihin on ikuistettu nimi Raision Loimu, vaikka todellisuudessa mestaruus on tullut kerran nimellä Raision Loimu-79 ja kahdesti nimellä Loimu-79. Poikkeavien nimien taustalla on raisiolaisseuran edustusjoukkueen siirtyminen väliaikaisesti hallipulan takia Raisiosta Turkuun. Tämä oli aikaa, kun Kerttulaa ei vielä ollut olemassa.
TPS 100 vuotta – Raimo Määttänen oli Suomen ensimmäinen jääkiekon ammattivalmentaja
TPS 100 vuotta – Tulisieluisen Hannu Jortikan mestaruusputkeen päättyi turkulainen kiekkodynastia
Kevään 2008 Mestis-mestaruus on TuTo-historian ikimuistoisimpia aikoja – kulisseissakin kuohui
Kun Suomi oli sinimusta – FC Interin mestarijoukkueen runko tuli oman kylän pojista