Metsämäen ravit ovat nykyisin myös elämystapahtumia

Muotinäytös, skumppaa ja mansikoita, suklaamaistiaisia, tuote-esittelyjä, salaattiannoksia. Ja nyt ollaan raveissa. Illan kattaus ei kuulosta perinteiseltä ravitapahtumalta. Metsämäessä Turun Hippoksen järjestämät Naistenravit on esimerkki uudesta suuntauksesta.

– Ravitapahtumat ovat muuttuneet. Olemme ottaneet askeleen kohti elämyksen tuottamista. Mukaan on tullut uusia ohjelmallisia vaihtoehtoja, kuten tunnin kestävät lounasravit keskellä päivää. Ryhmämyynti on kasvanut viimeisten vuosien aikana. Osalla kevään ravitapahtumista täyttöaste on ollut 90 prosenttia, kertoo Turun Hippos ry:n toimitusjohtaja Roger Johansson.

2000-luvulla totopelit olivat Suomen Hippoksen tytäryhtiön Fintoton Oy:n hallussa. Vuonna 2017 Fintoto Oy, Raha-automaattiyhdistys ja Veikkaus Oy yhdistyivät yhdeksi valtion omistamaksi rahapeliyhtiöksi, jonka nimeksi tuli Veikkaus Oy.

– Veikkaus palauttaa meille vain pienen osa peleistä. Ravintolasta ja muusta oheistoiminnasta tuotto tulee kokonaan yhdistykselle. Nykyään kaikki ravit voi nähdä ilmaiseksi netissä. Suuret pelaajat pelaavatkin kotisohvilla. Paikan päällä pelataan enää vain 3-4 prosenttia koko potista. Yli 20 vuotta sitten jokainen markka pelattiin raveissa paikan päällä.

Nykyään ammatikseen pelaavien määrä on pudonnut. Syykin on tiedossa.

– Ennen ahkerasti raveja kiertämällä sai etua muihin. Nykyisin kuka tahansa voi katsoa netistä kaikki Suomen lähdöt.

Raveja järjestetään maassamme joulua lukuun ottamatta joka päivä. Paikan päällä raviradoilla tapahtumia seuraa vuosittain satoja tuhansia katsojia. Etäpeleinä raveja seuraa lähes miljoona katsojaa. Raviurheilusta kiinnostuneille Veikkauksen TotoTV tarjoaa lähetyksiä liki jokaisena päivänä vuoden ympäri. Suomessa on parikymmentä ympäri vuoden toimivaa ravirataa. Kesällä mukaan tulee muutama kesärata.

Turkulaisen raviurheilun juuret ulottuvat 1800-luvulle. Aatteellinen yhdistys Turun Hippos on perustettu jo vuonna 1894. Kupittaalla ravattiin pitkään vuodesta 1902 vuoteen 1973. Kupittaan jalkapallostadionin suunnitellut Erik Bryggman ehti suunnitella raviradalle tyylikkään 3000 katsojan avokatsomon. Sitä ei kuitenkaan koskaan rakennettu ja koko ravitoiminta siirtyi Metsämäkeen 1970-luvun lopulla. Kupittaan vanha totokioski on yhä jäljellä.

– Turun Metsämäessä on ollut enemmillään vuosittain 40 ravipäivää. Tällä hetkellä on 30 ravipäivää. Varsinaisten totoravien lisäksi Metsämäessä ajetaan noin 20 harjoitusravipäivää. Kauden päätapahtumana on kylmäveristen Pohjoismaiden mestaruus.

Suomen Hippoksen jäsenseuran kanssa yhdessä järjestämät Kuninkuusravit ovat kotimaisen raviurheilun huipentuma. Suomenhevosille tarkoitettu arvokisa järjestetään vuorotellen eri puolilla Suomea. Tapahtuma on eräs maamme suurimmista yleisötapahtumista.

– Turussa on ollut Kuninkuusravit kolmasti, viimeksi vuonna 2016. 1990-luvulla Kuninkuusraveista alkoi tulla isoja megatapahtumia. Siitä tuli monelle jokavuotinen perinne. Metsämäkeen Kuninkuusravit saadaan seuraavaksi vasta ehkä vuonna 2030.

Metsämäessä on kuusi kokopäiväistä työntekijää. Raveissa työntekijöiden määrä moninkertaistuu.

– Valitettavasti talkoohenki on kadonnut. Kilpailupäiviä on niin paljon, että vapaaehtoisia ihmisiä on vaikea sitouttaa. Henkilökuntaa tarvitaan ravipäivinä ravintolassa, totossa ja kilpailuorganisaatiossa yhteensä 60-70 henkeä.

Metsämäen raviradalla järjestetään kautta vuoden useita eri ravitapahtumia. Vaikka hevoset ovat yhä pääosissa, raveihin tullaan myös kokemaan elämyksiä.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!