Miami Beach – bodypalvontaa art deco -hengessä

Miami Beachillä ei ole pakko olla kaunis ja rohkea, mutta se helpottaa kummasti sopeutumista: piukka peppu tai trimmattu six back sopivat parhaiten rikkaiden aurinkoiselle hiekkalaatikolle. Mutta mukaan mahtuu jokainen ihmettelemään miljonäärien elämänmenoa.

1980-luvulla nuoriso eläytyi lauantai-iltaisin Don Johnsonin tähdittämän hittisarjan Miami Vicen pastellisävyiseen tunnelmaan. Suosittu sarja sopi hyvin Miami Beachin uuteen imagoon. Pahasti ränsistymään päässyt alue koki renessanssin, kun kuuluisat 1930-luvun art deco -rakennukset kunnostettiin.

TV-sarjan jokainen yksityiskohta värisävyineen oli tarkkaan suunniteltu. Don Johnsonin pastellisävyinen T-paita ja design-pikkutakkiyhdistelmä sekä paljaat, auringon ruskettamat jalkaterät nahkakengissä levisivät kaikkialle.

Miami Vicen aika on ohi, mutta uhkeat silikonirinnat ja ulkonäköönsä tyytyväiset adonikset kuuluvat yhä SoBen eli Miami Beachin eteläisimmän osan, South Beachin katukuvaan. Alueen halki kulkevan muodikkaan Ocean Driven katukahvilat, baarit ja ravintolat täyttyvät nuorista, joille paahtavan auringon ruskettava vaikutus on tärkeämpi kuin riski sairastua ihosyöpään.

Aika kuluu rannalla ja trendikahvilassa

Vauhdikkaan South Beachin yöelämän ryvettämät miljonäärien pennut viettävät joutilasta elämäänsä hengailemalla trendikahviloissa tai lepäilemällä valkeahohtoisella hiekkarannalla lempeästi huojuvien palmujen alla. Hunajaiset kulissit täydentää turkoosin sinisen Atlantin valtameri.

Menomestat eivät yökiitäjiltä lopu, sillä halutessaan voi bilettää 24 tuntia vuorokaudessa. Viimeistään auringon laskiessa klubit ja yökerhot valmistautuvat kiireiseen yöhön. Marin tuoksuiset latinorytmit kaikuvat aamutunneille asti.

Kroppa kuntoon

Bodysta on kuitenkin pidettävä huolta, joten alueen lukuisat kuntosalit ovat auki lähes yötä päivää. Ruumiinpalvonnan kaupungissa trimmattu kroppa pikkubikineissä on itsestäänselvyys. Hyvä cityhiki kirpoaa pintaan myös viilettämällä pitkin Ocean Drivea rullaluistimilla.

Osa tyytyy kruisailemaan rantabulevardilla avoautollaan poppivehkeet täysillä. Vapaan parkkipaikan löytäminen on kadun varrelta yhtä todennäköistä kuin loton pääpotti. Lisää katu-uskottavuutta saa, kun porhaltaa paikalle krominkiiltoisella Harrikalla, ilman kypärää tietenkin. Siihen antaa mahdollisuuden jopa Floridan laki, joka poisti kypärän käyttöpakon. Muskeliveneen jättämä valkoinen vaahtovana tekee aina myös vaikutuksen.

Voit törmätä julkkiksiin

Amerikkalaisten oma Riviera houkuttelee vuosittain narsististien lisäksi 15 miljoonaa turistia, jotka hyvällä onnella saattavat törmätä esimerkiksi Sylvester Stalloneen, Ricky Martiniin tai Robert de Niroon, Floridan lämmössä viihtyviin megastaroihin.

Harvalla turistilla on kuitenkaan varaa yöpyä South Beachin loistohotelleissa, sillä yhdestä yöstä joutuu pulittamaan satumaisia summia. Onneksi rikkaiden ja kauniiden tuijottaminen on ilmaista, kunhan ei tunkeille liian lähelle. Siitä pitävät huolen filmitähtien omakotitalon kokoiset turvamiehet.

Art decon uusi kukoistus

Yli sata vuotta sitten koko Florida oli pahaista mangrove-suota. Kehitys USA:n suosituimmaksi lomanviettoalueeksi on ollut nopea ja raju. Matkan varrella on koettu nousuja ja mahalaskuja.

1900-luvun alkupuolella sijoittajat oivalsivat Miami Beachin tulevaisuuden loistavana lomakohteena, jossa aurinko ei ”laskenut” talvellakaan. Hotelleja alkoi nousta kapealle maakaistaleelle. 1930-luvulla South Beachin alueelle rakennettiin moderneja art deco –tyylisiä lomahotelleja. Filmitähdet, tärkeät merkkihenkilöt ja mafiapomot tulivat perässä. Al Capone piti huolen siitä, että viski virtasi klubeilla kieltolain aikanakin.

Vuosikymmeniä myöhemmin alue rähjääntyi, kunnes vihdoin 1980-luvulla alkoi paikkojen kunnostus. Alun perin valkoiset art deco -rakennukset saivat pastellisävyisen värityksen ja hotellit ehostivat ilmettään. Kromi ja marmori alkoivat kiiltää ja neonvalot hehkua entiseen malliin.

Kaiken takana on ”tyylinsuojeluyhdistys” Miami Design Preservation League, jonka ansiosta 800 rakennusta on suojeltu. South Beachin art deco -rakennukset olivat ensimmäiset 1900-luvun kohteista, jotka pääsivät USA:n kansallisten historiallisten rakennusten listalle.

Art deco

Termillä tarkoitetaan 1900-luvun alkupuolella vallinnutta arkkitehtuuri-, koriste- ja sisustustyyliä, johon vaikuttivat jugend, kubismi ja funktionalismi. Muotisuuntaus syntyi 1900-luvun alussa Pariisissa ja sai myöhemmin erittäin suuren suosion Yhdysvalloissa. Eräs kaikkein tunnetuimmista art deco -rakennuksista on Chrysler Building New Yorkin Manhattanilla.

Miami Beach on kapea 16 km rantakaistale Atlantin rannalla. Floridan rikkaiden lomaparatiisin erottaa mantereesta Biscayne Bay ja yhdistää lukuisat lahden yli kulkevat sillat. Mantereen puolella sykkii Miamin businesselämä lasipintaisten pilvenpiirtäjien suojissa.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU