Moision kartano odottaa uuden alkua

KYMENLAAKSO / ELIMÄKI – Mennään ensin ajassa hieman taaksepäin…

Aimo annos glamouria Elimäen maaseudulla. Moision kartanon loistelias sisustus tyylihuonekaluineen ja esillä oleva arvotaide takaavat mielenkiintoisen vierailun. Kouvolan kaupungin omistuksessa oleva Moision kartano on nykyisin Moision taide- ja pitokartanon ylläpitämä kulttuurikeidas.

Idea on syntynyt kauppiaspariskunnan Seija ja Pentti Hasun taideharrastuksesta. Aviopari on kerännyt vuosikymmenien aikana mittavan kokoelman taidetta ja antiikkia. Nyt arvokas kokoelma on kaikkien ihailtavana.

Kun Hasun perhe tuli Moisioon vuokralaiseksi, aloitettiin rakennuksen kunnostus. Kouvolan käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen restaurointilinja entisöi sisätiloja useita vuosia. Alkuperäiset empireajan värit ja yksityiskohdat palautettiin. Alakerta toimii tilausravintola. Yläkerta on varattu juhla- ja näyttelykäyttöön.

Tullaan tähän päivään…Toistaiseksi toiminta on kartanolla päättynyt. Kartano on siirtynyt yksityiskäyttöön.

Moision kartanon historia ulottuu 1600-luvulle. Isäntinä ovat olleet vaikutusvaltaiset aatelissuvut. Liivinmaalainen aatelinen Henrik Wrede antoi ratsunsa Ruotsin kuningas Kaarle IX:lle Baltiassa vuonna 1605 käydyssä taistelussa. Kuningas pelastui, mutta Wrede menehtyi. Kuningas palkitsi Wreden lesken läänityksillä. Moision kartano oli Wrede-suvun hallussa 150 vuoden ajan.

Vuonna 1767 Moisio siirtyi Forsellesin suvulle. Fredrik Forselius rakennutti nykyisen empiretyylisen kartanon päärakennuksen arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnitelmien mukaan. Kiviseen rakennukseen tuli kahteen kerrokseen kaksikymmentä huonetta. Kivinen kartanorakennus on tällä seudulla harvinaisuus.

Moision kartano sijaitsi aikoinaan Elimäenjärven rannalla. Järvi tarvittiin kuitenkin viljelykäyttöön ja se kuivattiin 1850-luvulla.

Forsellesin suvun tarina Moision isäntänä päättyi konkurssihuutokauppaan 1880. Sen jälkeen tila oli virolaisen Bergin suvun omistuksessa, kunnes se siirtyi vuonna 1907 Elimäen kunnalle. Kartanon maat pilkottiin ja alustalaiset saivat lunastaa tilansa kunnalta. Päärakennus toimi muun muassa vanhainkotina ja kouluna.

MOISION KARTANO

Osoite: Moisiontie 163, Elimäki.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Arboretum Mustila eräs Suomen vanhimmista

LUE MYÖS: Elimäen puukirkko on Suomen vanhin jatkuvassa käytössä oleva puinen kirkko

LUE MYÖS: Elimäen kotiseutumuseo on kotiseutumies Kujalan aikaansaannos

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.