Monipuolinen Sveitsi – matkailijaa hemmotellaan upeilla maisemilla

Pakko heti myöntää. Sveitsi on kallis maa. Sveitsiläisen korkean elintason kääntöpuoli matkailijalle on korkeat hinnat. Se pitää vain ottaa huomioon matkabudjettia laatiessa. Vastaavasti rahoilleen saa Sveitsissä vastinetta. Eikä ole pakko asua luksushotelleissa eikä syödä Michel-tähdillä tuikkivissa ravintoloissa. Sveitsin matkalta tallentuu kameran muistikortille paljon häkellyttävän kauniita maisemakuvia.

Euroopan sydämessä sijaitseva Sveitsi on monelle pelkkä läpikulkumaa. Käkikellomaa on niin pieni, että sen läpi hurauttaisi autolla parissa kolmessa tunnissa. Tosin lyhytkin vierailu maksaa, sillä rajalla autoilija joutuu ostamaan moottoritietarran. Pikavisiitille sijoitus on kallis, mutta auton ikkunaan kiinnittävä Vignetti-tarra on voimassa koko kalenterivuoden.

Pienestä koostaan huolimatta Sveitsi on monipuolinen matkailukohde. Neljän eri kieliryhmän, saksan, ranskan, italian ja harvinaistuvan retoromanian, synnyttämät traditiot ja kulttuurivaikutteet ovat tuoneet jokainen omat mausteensa maan historiaan ja nykyarkeen.

Tämän lisäksi maisemien erilaisuus, jopa ilmaston vaihtelevuus, synnyttää hämmästyttävän monipuolisuuden. Etelässä Tessinin kantonissa huojuu välimerellisessä ilmastossa palmut. Wallisin kantonissa, vain 70 kilometrin päässä, vuorten huipuilla valitsee arktiset olosuhteet.

Helppo maa matkustaa

Sveitsissä kaikki toimii. Tiet ovat priimakunnossa ja sähköistetyt junat kulkevat ajallaan. Maan täsmällisimmät kellot löytyvät juna-asemilta. Laatu ja siisteys ovat tärkeitä arvoja. Kun kaikkeen edellä mainittuun liitetään vielä sveitsiläisten ystävällisyys ja suvaitsevaisuus, on Sveitsi eräs Euroopan mutkattomimmista matkailumaista.

Eri kieliryhmien ansiosta sveitsiläiset eivät muodosta yhtenäistä kansakuntaa. Heitä yhdistää jaettu historia ja yhteiset arvot. Sveitsi on liittovaltio, joka muodostuu yli kahdestakymmenestä melko itsenäisestä kantonista. Liittovaltion pääkaupunki on Bern, mutta sillä ei ole samanlaista statusta kuin monilla muilla pääkaupungeilla.

Sveitsillä ei ole varsinaista valtiopäämiestä. Modernista yhteiskunnasta huolimatta naiset saivat äänioikeuden Euroopan viimeisten valtioiden joukossa. Vihoviimeisenä se toteutui pienessä Appenzell Inerrhodenin kantonissa vasta vuonna 1990.

Sveitsi korostaa puolueettomuuttaan. Se ei ole osallistunut sotiin vuoden 1815 jälkeen. Yhdistyneiden kansakuntien jäseneksi Sveitsi tuli vasta vuonna 2002. Sekin kansanäänestyksen jälkeen, kuten Sveitsissä on usein tapana asioista päättää. Vastaavasti puolueettomuuden ansiosta monet kansainväliset järjestöt ovat perustaneet päämajansa Sveitsiin.

Nykypolitiikan mukaan Sveitsi ei aloita hyökkäyssotaa, mutta puolustaa riippumattomuuttaan. Sveitsiläiset miehet osallistuvat armeijan jälkeen säännöllisesti kertaus- ja ampumaharjoituksiin. Jokaisella asevelvollisella on kotonaan valmiina ase, ammuksia ja sotilaspuku.

Sveitsi ei kuulu Euroopan unioniin, mutta silti se on liittynyt Schengen-maihin. Rajamuodollisuudet ovat nimelliset. Sveitsissä maksetaan frangeilla. Luottokorteista Eurocard on yleisempi kuin Visa. Sveitsi on ollut aina rahansijoittajien suosiossa. Tiukka pankkisalaisuus on myös houkutellut sveitsiläisiin pankkeihin hämärärahaa ja varallisuuden piilottamista.

Paljon ulkomaalaisia

Sveitsiläisiä on lähes kahdeksan miljoonaa. Asukastiheys on suuri, sillä pienessä maassa kaksi kolmasosaa pinta-alasta on asumiskelvotonta. Ulkomaalaisia on paljon, yli viidesosa maan asukkaista. Osa heistä on Etelä-Euroopasta tulleita siirtotyöläisiä, osa kansainvälisten järjestöjen työntekijöitä. Sveitsissä asuu myös pysyvästi tuhansia suomalaisia, työssäkäyviä ja eläkeläisiä. Jälkimmäiset ovat marsalkka Mannerheimin jalanjälkiä seuraten asettuneet asumaan Genevenjärven ympäristöön. Välimerellinen ilmasto takaa pitkät aurinkoiset päivät.

Maisemallisesti Sveitsi jaetaan kolmeen eri alueeseen: korkeista vuorista tunnettuun Alppialueeseen, tiheästi asuttuun maan alavaan keskialueeseen, Mittellandiin ja metsien ja niittyjen peittämään Jura-vuoristoon. Järvistä suurimmat ovat Genevenjärvi, Bodenjärvi ja Neuchatelinjärvi. Suurimmat kaupungit ovat Zürich, Geneve, Basel ja Bern.

Sveitsiin kannattaa matkata kaikkina vuodenaikoina. Suurten korkeuserojen ansiosta ilmastolliset ja kasvistolliset ero ovat huomattavia, oli vuodenaika mikä tahansa. Korkeimmilta vuorten huipulta lumi ei sula kesälläkään. Esimerkiksi Zermattissa, 3 000 metrin korkeudessa, voi lasketella läpi suven.

Talvella autolla liikuttaessa pitää ottaa huomioon lumitilanne. Osa Alppien ylityspaikoista suljetaan talven ajaksi. Silloin on ajettava maantietunnelin kautta tai laitettava auto junaan. Sveitsin Autoliiton (TCS) sivuilla, www.tcs.ch, on reaaliaikainen seuranta kaikista alppisolista ja tunneleista. Niihin kannattaa tutustua talviaikana, ettei tule ajettua turhaan pitkiä matkoja.

Ahkeria junamatkustajia

Sveitsissä voi matkustaa kätevästi junan kyydissä. Maassa on Euroopan tihein rataverkko. Sveitsiläiset käyttävät junaa japanilaisten jälkeen eniten maailmassa. Suurin operoija on valtion omistama rautatieyhtiö, mutta maassa on myös useita yksityisen omistamia kapearaiteisia rautateitä. Matkailijoiden suosiossa on jäätikköexpress, Zermattista Davosiin kulkeva panoraamajuna. Useamman tunnin kestävän matkan aikana voi ihailla huikeita alppimaisemia yli 2 000 metrin korkeudessa. Reitin varrella on 291 siltaa ja 91 tunnelia.

Sveitsissä välimatkat ovat lyhyet. Tosin vuoristo-olosuhteet hidastavat matkaa. Jo pelkästään läpiajomatkankin aikana maasta saa hyvän käsityksen, kunhan poikkeaa moottoritieltä syrjään. Sveitsissä on myös helppo tehdä kiertomatka. Jo viikon aikana näkee maata monipuolisesti.

FAKTAT

Asukasluku: Lähes 8 miljoonaa.

Pinta-ala: 41 285 km².

Hallitusmuoto: Liittovaltio, 26 katonia.

Kaupunkeja: Bern (pääkaupunk), Zürich (suurin), Geneve, Basel.

Raha: Frangi.

Euroopan unioni: Sveitsi ei kuulu, mutta on liittynyt Schengen maihin.

Uskonto: Protestantteja 45 %, katolisia 50 %.

Kielet: Saksa 65 %, ranska 19 %, italia 10 %, retoromania 1 %.

Aikaero Suomeen: -1 tunti.

Internet: www.sveitsi.fi, www.switzerland.com

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU