Muikunvuoren muinaisjäännösalue on muisto rautakaudelta – kyseessä on kiinnostava luonnonsuojelualue lähellä nykyasutusta

VARSINAIS-SUOMI / KAARINA – Taustalla kuuluu Kymppitien ja Ohikulkutien autojen humina. Silti Kaarinan Ravattulan ostoskeskuksen takana sijaitsevassa metsikössä voi siirtyä luonnon rauhaan ja ajassa vuosisatoja taakse päin. Itse asiassa jopa tuhansia vuosia kauas menneisyyteen, kun Muikunvuoren korkeimmat kohdat nousivat merestä noin 8 000 vuotta sitten.

Nykyisin Muikunvuoren alue on luonnonsuojelualuetta. Kooltaan se ei ole suuren suuri, vain muutaman hehtaarin kokoinen louhikoiden, onkaloiden ja sammaleiden peittämien kivenlohkareiden värittämää kuusimetsää. Hyvät jalkineet ovat tarpeen – etenkin, jos aikoo nousta 65 metrin korkuisen Muikunvuoren laelle.

Ostoskeskuksen kulmalta, Littoistenjärventie varrelta, lähtee vaatimaton polku metsään Muikunvuoren luoteispuolelle. Opaskyltti kertoo, miten alueelta on löydetty rautakautinen kalmisto. Ilman opaskylttiä satunnainen kulkija ei huomaisi paikassa mitään erityistä. Muikunvuoren muinaismuistoalueeseen kuuluu myös kivikauden että rautakauden asuinpaikat, kaksi kuppikiveä sekä historialliselta ajalta peräisin oleva kiviaita.

Tarkkasilmäinen huomaan, miten kuppikivistä suurimman, alttarimaisen lohkareen, pinnassa on useampi koverrettu kuppi. Uhreja, kuten viljaa, jätettiin kiven koloihin suvun vainajille, haltijoille tai maahisille sato- ja pyyntionnen toivossa.

Muikunvuoren kuppikivet eivät ole poikkeuksellisia, sillä vastaavia löytyy runsaasti eri puolilta Suomea. Todellisuudessa ei varmuudella tiedetä niiden merkitystä ja ne ovatkin toistaiseksi mysteeri. Niiden ikäkin vaihtelee rautakaudesta pronssikauteen. Lounais- Suomessa ne arvioidaan olevan lähinnä rautakaudelta.

Uhrikivien lähellä sijaitsevalla kukkulalla on rautakautinen röykkiöhauta ja polttokenttäkalmisto. Korkean Muikunvuoren oletetaan ollen myös muinaisten vartiotulien sytytyspaikka. Laelta on hienot näkymät Aurajoen kulttuurimaisemaan.

Jyrkkäreunaisen ja louhikkoisen Muikunvuoren itäpuolelta alkaa Auranlaakson luontopolku, joka kulkee kalliomännikössä, louhikossa ja avoimella niittyalueella. Polun varrella on myös pieniä lampia ja puro. Luonto on saanut kehittyä rauhassa. Niinpä reitin varrella joutuu välillä kulkemaan kaatuneiden puunrunkojen yli ja ali. Luontopolku on merkitty väliaikaisesti keltaisilla nauhoilla. Merkitty luontopolku ei vie Muikunvuoren laelle.

Auton voi pysäköidä Auranlaakson koulun pysäköintipaikalle (Littoistenjärventie 297). Osa parkkipaikoista on varattu päiväsaikaan vain koulun henkilökunnan käyttöön. Fölin eli Turun seudun joukkoliikenteen pysäkki on Auranlaakson koulun edessä.

MUIKUNVUOREN MUINAISJÄÄNNÖSALUE

Osoite: Littoistenjärventie 360, Kaarina.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kuusiston linnanrauniot on oiva retkikohde

LUE MYÖS: Ravattulan kylän Ristimäki on eräs arvokkaimmista Suomen arkeologisista löydöistä

LUE MYÖS: Tuorlan observatoriosta eli nykyisestä Avaruuspuisto Väisälästä on tullut tähtitieteestä kiinnostuneiden käyntikohde

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.