Muksut mukaan Tukholmaan – Junibackenilla kaikki on hyrskyn myrskyn tai ainakin heikun keikun

Tunnelma on käsin kosketeltavissa. Djurgårdenin saarella sijaitseva Junibacken on täynnä lasten iloa ja naurua. Olen aina halunnut hauskuttaa lapsia tarinoillani, totesi ruotsalaiskirjailija Astrid Lindgren eläessään.

Nyt on menossa jo kolmas sukupolvi, joten Junibackenilla viihtyvät lasten lisäksi isät ja äiditkin isovanhempineen. Lapsuudenaikaiset tutut hahmot Peppi Pitkätossusta Katto-Kassiseen heräävät täällä eloon.

Suosittu nuortenkirjailija Astrid Lindgren eli pitkän elämän, joten hän sai nähdä satuhahmojensa ympärille rakennetun fantasiamaailman toteutumisen. Tukholman Junibackenin ohella Astrid Lindgrenin kirjojen hahmoja voi tavata myös kirjailijan syntymäpaikassa Vimmerbyssä Smoolannissa. Monet Peppi-fanit suuntaavat Gotlannin saarelle. Visbyssä filmattiin useita Peppi-elokuvien kohtauksia. Löytyypä hieman kaupungin ulkopuolelta Kneibbyn Peppi-aiheinen puuhamaakin.

Ruotsin paras lastenmuseo

Vuonna 1996 avattu Junibackenin satumaailma saavutti heti tukholmalaisten suosion. Vuosien myötä ruotsalaislapsien lisäksi fantasiamaailmaan ovat tutustuneet lukuisat lapsiperheet ympäri maailmaa. Kymmenille eri kielille käännetyt Astrid Lindgrenin tarinat ovat tehneet satujen kuningattaren kuuluisaksi myös maan rajojen ulkopuolella. Vierailijoita Ruotsin parhaimmassa lastenmuseossa käy vuosittain yli 300 000.

Lipunmyynnin jälkeen tullaan Satutorille, jonka taloissa asustelee lastenkirjoista tuttuja hahmoja. Seuraavaksi noustaan Vimmerbyn asemalta Satujunaan, joka vie mielikuvitusmatkalle Astrid Lindgrenin tarinoiden maailmaan. Ilmojen halki leijuvassa junanvaunussa voi ihmetellä, miten Eemeli on vetänyt siskonsa Kissankulman lipputankoon. Vasastanin kattojen yllä päädytään Katto-Kassisen hujan hajan tavaraa olevaan kotiin. Välillä kutistutaan pieneksi kuin Peukaloinen, tavataan Ronja ja ryövärit sekä taistellaan Leijonamielen veljesten luona lohikäärmeen kanssa. Lopuksi saavutaan Huvikumpuun.

Satujunan kyytiin mahtuu koko perhe. Matkaselostuksen voi kuunnella myös suomen kielellä, mutta ruotsin kielellä oppaana on Astrid Lindgren itse.

Junamatkan jälkeen Huvikumpu vetää lapsia puoleensa. Pepin talossa kaikki on heikun keikun, mutta se ei haittaa. Päinvastoin, sillä lapsilla on lupa leikkiä ja touhuta Huvikummun sisätiloissa. Osa kokeilee erilaisia rooliasuja, osa laskee liukumäkeä tai ratsastaa Pepin pilkullisella hevosella.

Näytelmiä päivittäin

Junibackenille kannattaa varata riittävästi aikaa. Astrid Lindgrenin satumaailma on myös suuri lastenteatterinäyttämö. Mukaansa tempaavia esityksiä on päivittäin. Vaikka näytelmät ovat ruotsinkielisiä, houkuttelee Pepin ja kahden rosvon taistelu aarteen omistuksesta myös suomalaislapset mukaansa.

Pitkän peuhupäivän päätteeksi voi nauttia maalaiskaupan tapaan sisustetussa kahvilassa Pepin Pannukakkuja tai paakari Bengtsonin pullia. Lopuksi pitää vielä poiketa Junibackenin lasten kirjakaupassa, jonka suuressa valikoimassa on kaikki Astrid Lindgrenin kirjoittamat kirjat monella eri kielillä

Djurgården – lapsiperheiden paraatiisi

Tukholman keskustan kupeessa sijaitseva entinen kuninkaallinen metsästysalue, Djurgårdenin saari, on tukholmalaisten perheiden suosikkikohde. Perille pääsee bussilla (numerot 44 ja 47) tai kesäaikana Slussenilta lähtevällä lautalla. Monet tulevat paikalle kävellen.

Saarelle johtava yli 100-vuotinen valurautasilta suorastaan kuhisee mustanaan väkeä kauniina kesäviikonloppuna. Tukholma pursuaa lapsikohteita, mutta jo pelkästään Djurgårdenilla riittää elämyksiä useammaksikin päiväksi. Viehättävän luontonsa puolesta se sopii mainiosti vapaa-ajanviettoon. Kohteita on valittavana Gröna Lundin huvipuistosta Skansenin ulkoilmamuseoon.

Djurgårdenin perhekohteet

Junibacken

Astrid Lindgrenin tutut satuhahmot (Peppi Pitkätossu, Vaahteramäen Eemeli, KattoKassinen, Veljeni Leijonamieli, Melukylän lapset) seikkailevat suositussa elämystalossa. Kävijät kulkevat kirjailijan kotikaupungin Vimmerbyn aseman jäljitelmän luota läpi satumaailman.

www.junibacken.se

Gröna Lund

Tukholman suosituimpiin kohteisiin kuuluva huvipuisto on tukholmalaisten ”Linnanmäki”.

Puisto on avoinna huhtikuun lopusta syyskuun puoliväliin.

www.gronalund.com

Skansen

Maailman vanhimman ulkoilmamuseon alueella on runsaasti nähtävää etenkin kesällä. Skansenille on sijoitettu 150 historiallista taloa ja tilaa, käsitöitä, eläintarha, akvaario ja paljon muuta. Alue on avoinna kautta vuoden.

www.skansen.se

Vasa-laiva

Kuninkaallinen sotalaiva vuodelta 1628 on kiinnostava kohde myös lapsille. Museo on tehty erittäin havainnolliseksi. Museo on avoinna kautta vuoden.

www.vasamuseet.se

Biologinen museo

Museossa on esillä Pohjoismaisia nisäkkäitä ja lintuja luonnollisessa ympäristössään. Museo on avoinna kautta vuoden.

www.biologiskamuseet.com

Aquaria-vesimuseo

Museossa esitellään monia elinympäristöjä trooppisista sademetsistä kohiseviin koskiin. Lapsia kiinnostaa eniten haiallas, jossa haikaloja pääsee tarkkailemaan läheltä lasitunnelista. Museo on avoinna kautta vuoden.

www.aquaria.se

Peppi Pitkätossu on Ruotsin kirjastojen ylivoimaisesti lainatuin kirja. Sen julkaisustakin on tullut kuluneeksi jo yli puolivuosisataa. Peppilotta Sikuriina Rullakartiina Kissanminttu Efraimintytär Pitkätossu on tehnyt rakastetusta ruotsalaiskirjailijasta maailmankuulun. Mutta eipä ollut vuonna 1907 Smoolandissa syntyneen Astrid Lindgrenin (o.s Ericsson) kirjailijauran alku helppo.

16-vuotias Astrid pääsi harjoittelijaksi paikalliseen lehteen, sillä seurauksella, että hän synnytti 19-vuotiaana lehden päätoimittajalle lapsen. Astrid päätti muuttaa pois paikkakunnalta. Muutamaa vuotta myöhemmin hän meni naimisiin Sture Lindgrenin kanssa ja edessä oli muutto Tukholmaan Dalagatanille. Siellä hän asui kuolemansa asti. Astrid Lindgren kuoli 94-vuotiaana vuonna 2002.

Toisen maailmansodan vielä riehuessa Euroopassa Astrid Lindgren otti osaa nuortenkirjakilpailuihin muun muassa tyttärelleen kirjoittamien Peppi-aiheisten satujen innoittamana. Tarina Peppi Pitkätossusta oli kuin raketti, joka lennätti tuntemattoman kotiäidin kohti tähtiä. Tuotteliaan kirjailijauran aikana syntyi yli viisikymmentä teosta, jotka on käännetty kymmenille eri kielille. Lindgren on eräs maailman luetuimpia kirjailijoita.

Lindgrenin tuotanto oli suunnattu lapsille. Monissa teoksissaan hän kertoo tapahtumista, jotka liittyvät hänen oman lapsuutensa ajan kokemuksiin. Monet tarinat ovat hänen omille lapsilleen sepittämiä satuja, jotka hän myöhemmin kirjoitti muistiin.

Lindgrenin kirjoissa lapset eivät aina käyttäydy perinteisten tapojen mukaisesti. Oudosti käyttäytyvä ja yksin asuva Peppi närkästytti aikoinaan kasvattajia. Vastaavasti mitä enemmän ”kapinallisen” kirjailijan teoksia paheksuttiin, sitä enemmän Astrid Lindgrenin kirjojen tarinoita rakastettiin. Eriskummallisuuksista ja epäsovinnaisuuksista huolimatta kirjoista välittyy aina oikeudenmukaisuus ja huumori.

Lisätiedot www.astridlindgren.se

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU