Museo Milavida kertoo von Nottbeckien traagisen elämäntarinan

PIRKANMAA / TAMPERE – Tästä ei museon historiaan liittyvä tarina voi enää kiehtovammaksi tulla. Tampereen kauneimmalla paikalla Näsinkallion laella sijaitseva Näsilinna on tärkeä osa kaupungin historiaa sekä yhden suvun, von Nottbeckien, traagista elämänkohtaloa.

Finlaysonin patruunan Wilhelm von Nottbeckin poika Peter von Nottbeck rakennutti perheelleen tehdasalueen kupeeseen komean uusbarokki-tyyliä edustavan palatsin. Arkkitehti August Wreden suunnittelema rakennus valmistui 1898. Sille annettiin nimeksi Milavida.

Rakennuksen tarkoituksena ei ollut olla vain yhden perheen koti, vaan Milavidan tilaratkaisut oli suunniteltu yläluokan ylellistä elämää varten, johon kuuluivat myös loisteliaat juhlat. Milavidan ensimmäinen kerros oli suunniteltu edustustiloiksi, toinen kerros perheen käyttöön ja kolmannesta kerroksesta löytyivät tilat henkilökunnalle. Raha ei ollut esteenä. Materiaalit olivat parhaat mahdolliset.

Kaikki ei mennytkään suunnitelmien mukaan. Jo ennen muutto perheen äiti Olga kuoli synnyttäessään kaksosia. Isä Peterkin menehtyi pian umpisuolileikkauksen jälkeen matkustaessaan perheensä luokse Pariisiin. Lopulta uuteen taloon jäivät perheen neljä pientä lasta, Iris, Andrée ja kaksoset Alfred ja Olga ja heidän holhoojansa. Orpolapset asuivat Milavidassa palveluskuntineen vuodesta 1899 vuoteen 1902, kunnes von Nottbeckien suvun jäsenet lähtivät yksi toisensa jälkeen Tampereelta. Vuonna 1904 Tampereen kaupunki osti rakennuksen ja sen nimeksi tuli Näsilinna.

Sisällissodan ja toisen maailmansodan aikana rakennus kärsi suuria vaurioita. Tammikuussa 1918 Tampere jäi punaisten haltuun. Punaiset perustivat Näsilinnaan tukikohdan. Tampereen valtauksessa arvorakennus jäi keskelle taisteluja ja kärsi suuria vahinkoja. Rakennus selvisi talvisodan pommituksista varsin pienin vaurioin. Vuodesta 1908 Näsilinnaan sijoitettu Hämeen museo sinnitteli yli sodan ajan ja toimi 1990-luvun lopulle asti. Sen jälkeen Näsilinna suljettiin odottamaan kunnostustöitä.

Vuosia vierähti ennen kuin rakennusta päästiin korjaamaan. Nyt von Nottbeckien aikainen loisto on palautettu. Edustustilat palautettiin mahdollisimman tarkasti 1890-luvun henkeen. Ensimmäisen kerroksen tilat ovat muun muassa ravintolatiloina. Toinen kerros on varattu museo Milavidan käyttöön. Museo järjestää vaihtuvia näyttelyitä, jotka liittyvät von Nottbeckien, Näsilinnan tai Tampereen museon historiaan. Ääniopastus, alkuperäiset esineet, komeat puvut ja Nottbeckien näköisnuket luovat kävijälle vaikuttavan elämyksen.

MUSEO MILAVIDA

Osoite: Näsinkallio, Tampere.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Amurin työläiskorttelimuseo havainnollistaa, miten työväki aikoinaan asui

LUE MYÖS: Emil Aaltosen museo kertoo menestyvästä liikemiehestä ja innokkaasta taiteentukijasta

LUE MYÖS: Kivimuseossa kivien kauneus tulee esiin

LUE MYÖS: Lauri Viidan Pispalan koti on säilytetty alkuperäisessä asussaan

LUE MYÖS: Lenin-museo on saanut jopa kansainvälistä mainetta

LUE MYÖS: Rupriikki on median ja joukkoviestinnän historiaan keskittyvä museo

LUE MYÖS: Museokeskus Vapriikki perustettiin entiseen tehdasrakennukseen

LUE MYÖS: Näsinneulasta on tullut Tampereen ikoninen symboli

LUE MYÖS: Pispalasta avautuu komeat järvimaisemat

LUE MYÖS: Suomen pelimuseo tarjoaa peleistä kiinnostuneille jännitystä

LUE MYÖS: Poliisimuseo kiinnostaa myös lapsia

LUE MYÖS: Postimuseon helmi on Postin ensimmäinen auto

LUE MYÖS: Suomen jääkiekkomuseo on lätkäfanin paratiisi

LUE MYÖS: Tampereen luonnontieteellinen museo esittelee pirkanmaalaista luontoa

LUE MYÖS: Tampereen tuomiokirkko on eräs Suomen kauneimmista kirkoista

LUE MYÖS: Työväenmuseo Werstaan mielenkiintoisinta antia on tehtaalla voimalähteenä käytetty Sulzer-höyrykone

LUE MYÖS: Vakoilumuseo paljastaa salaiset agentit

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.