PIRKANMAA / TAMPERE – Tästä ei museon historiaan liittyvä tarina voi enää kiehtovammaksi tulla. Tampereen kauneimmalla paikalla Näsinkallion laella sijaitseva Näsilinna on tärkeä osa kaupungin historiaa sekä yhden suvun, von Nottbeckien, traagista elämänkohtaloa.
Finlaysonin patruunan Wilhelm von Nottbeckin poika Peter von Nottbeck rakennutti perheelleen tehdasalueen kupeeseen komean uusbarokki-tyyliä edustavan palatsin. Arkkitehti August Wreden suunnittelema rakennus valmistui 1898. Sille annettiin nimeksi Milavida.
Rakennuksen tarkoituksena ei ollut olla vain yhden perheen koti, vaan Milavidan tilaratkaisut oli suunniteltu yläluokan ylellistä elämää varten, johon kuuluivat myös loisteliaat juhlat. Milavidan ensimmäinen kerros oli suunniteltu edustustiloiksi, toinen kerros perheen käyttöön ja kolmannesta kerroksesta löytyivät tilat henkilökunnalle. Raha ei ollut esteenä. Materiaalit olivat parhaat mahdolliset.
Kaikki ei mennytkään suunnitelmien mukaan. Jo ennen muutto perheen äiti Olga kuoli synnyttäessään kaksosia. Isä Peterkin menehtyi pian umpisuolileikkauksen jälkeen matkustaessaan perheensä luokse Pariisiin. Lopulta uuteen taloon jäivät perheen neljä pientä lasta, Iris, Andrée ja kaksoset Alfred ja Olga ja heidän holhoojansa. Orpolapset asuivat Milavidassa palveluskuntineen vuodesta 1899 vuoteen 1902, kunnes von Nottbeckien suvun jäsenet lähtivät yksi toisensa jälkeen Tampereelta. Vuonna 1904 Tampereen kaupunki osti rakennuksen ja sen nimeksi tuli Näsilinna.
Sisällissodan ja toisen maailmansodan aikana rakennus kärsi suuria vaurioita. Tammikuussa 1918 Tampere jäi punaisten haltuun. Punaiset perustivat Näsilinnaan tukikohdan. Tampereen valtauksessa arvorakennus jäi keskelle taisteluja ja kärsi suuria vahinkoja. Rakennus selvisi talvisodan pommituksista varsin pienin vaurioin. Vuodesta 1908 Näsilinnaan sijoitettu Hämeen museo sinnitteli yli sodan ajan ja toimi 1990-luvun lopulle asti. Sen jälkeen Näsilinna suljettiin odottamaan kunnostustöitä.
Vuosia vierähti ennen kuin rakennusta päästiin korjaamaan. Nyt von Nottbeckien aikainen loisto on palautettu. Edustustilat palautettiin mahdollisimman tarkasti 1890-luvun henkeen. Ensimmäisen kerroksen tilat ovat muun muassa ravintolatiloina. Toinen kerros on varattu museo Milavidan käyttöön. Museo järjestää vaihtuvia näyttelyitä, jotka liittyvät von Nottbeckien, Näsilinnan tai Tampereen museon historiaan. Ääniopastus, alkuperäiset esineet, komeat puvut ja Nottbeckien näköisnuket luovat kävijälle vaikuttavan elämyksen.
MUSEO MILAVIDA
Osoite: Näsinkallio, Tampere.
LUE MYÖS: Amurin työläiskorttelimuseo havainnollistaa, miten työväki aikoinaan asui
LUE MYÖS: Emil Aaltosen museo kertoo menestyvästä liikemiehestä ja innokkaasta taiteentukijasta
LUE MYÖS: Kivimuseossa kivien kauneus tulee esiin
LUE MYÖS: Lauri Viidan Pispalan koti on säilytetty alkuperäisessä asussaan
LUE MYÖS: Lenin-museo on saanut jopa kansainvälistä mainetta
LUE MYÖS: Rupriikki on median ja joukkoviestinnän historiaan keskittyvä museo
LUE MYÖS: Museokeskus Vapriikki perustettiin entiseen tehdasrakennukseen
LUE MYÖS: Näsinneulasta on tullut Tampereen ikoninen symboli
LUE MYÖS: Pispalasta avautuu komeat järvimaisemat
LUE MYÖS: Suomen pelimuseo tarjoaa peleistä kiinnostuneille jännitystä
LUE MYÖS: Poliisimuseo kiinnostaa myös lapsia
LUE MYÖS: Postimuseon helmi on Postin ensimmäinen auto
LUE MYÖS: Suomen jääkiekkomuseo on lätkäfanin paratiisi
LUE MYÖS: Tampereen luonnontieteellinen museo esittelee pirkanmaalaista luontoa
LUE MYÖS: Tampereen tuomiokirkko on eräs Suomen kauneimmista kirkoista
LUE MYÖS: Työväenmuseo Werstaan mielenkiintoisinta antia on tehtaalla voimalähteenä käytetty Sulzer-höyrykone
LUE MYÖS: Vakoilumuseo paljastaa salaiset agentit