Museo Militaria on eräs Suomen tasokkaimmista museoista

KANTA-HÄME / HÄMEENLINNA – Hämeenlinnalaisen punatiilisen kasarmin suojissa sijaitseva Museo Militaria on sota-aiheinen museo, mutta todellisuudessa se on paljon muutakin. Museo havainnollistaa monipuolisesti, ei pelkästään asetekniikan kehittymistä, vaan myös yhteiskunnallisia muutoksia keskiajalta alkaen nykypäivään asti. Museon eri osastojen avulla voi tehdä aikamatkan läpi Suomen historian. Militaria museo on eräs Suomen tasokkaimmista museoista.

Jos haluat nähdä kaiken, pitää varata paljon aikaa. Mutta tässä museossa voi vierailla useampaan kertaakin. Jo pelkästään piha-alueella ja vaihtuvassa näyttelyssä menee aikaa.

Nimi Militaria syntyi vuonna 2013, kun Suomen Tykistömuseoon yhdistettiin Pioneerimuseo Miehikkälästä ja Viestimuseo Riihimäeltä. Kolmen aselajin museo sijaitsee entisissä Puolustusvoimien tiloissa Linnankasarmilla Hämeen linnan ja Vankilamuseon naapurissa.

Militarian osastot on toteutettu tyylikkäästi. Tykkien, univormujen, aseiden ja pienoismallien esillepanoon on panostettu. Tunnelmavalaistusta käytetään taitavasti hyväksi. Jo pelkästään kävely ja katselu osastosta toiselle ovat nautinnollista, mutta vaativallekin museokävijälle on tarjolla runsaasti informaatiota.

Perusnäyttely on rakennettu kolmeen kerrokseen. Alhaalta lähdetään etenemällä keskiajalta Ruotsin vallan ajoista kohti autonomian aikaa. Ensimmäisessä kerroksessa kerrotaan myös jääkäriliikkeen ja kansalaissodan vaiheista. Toisessa kerroksessa edetään itsenäistymisen alusta kohti talvi- ja jatkosotaa. Tykistökenraali Nenoselle on omistettu oma huone. Toisessa kerroksessa sijaitsee elokuvasali, jossa voi katsella talvi- ja jatkosotaa käsitteleviä dokumenttielokuvia.

Ylin kerros käsittelee sodan jälkeistä aikaa. Marsalkka Mannerheim on myös huomioitu. Nähtävänä on muun muassa tykkilavetti, jolla Marski arkkuineen siirrettiin juhlakulkueessa Tuomiokirkolta Hietaniemen hautausmaalle. Esillä oleva sinkkiarkku on se, jolla Mannerheim siirrettiin Sveitsistä Suomeen.

Tykkihallissa on museon arvokkaimmat tykit. Ulkonäyttelyalueelta Vanajaveden ranta-alueelta niitä löytyy lisää. Museon yhteydessä toimii myös museokauppa sekä suosittu lounasravintola. Piha-alueella on laaja parkkialue. Auton voi jättää tänne samalla, kun tutustuu muihin alueen museoihin.

MUSEO MILITARIA

Osoite: Vanhankaupunginkatu 19, Hämeenlinna.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hämeen linna – tiili puolustuslinnakkeen materiaalina on harvinainen

LUE MYÖS: Palanderin talo esittelee hämeenlinnalaisen porvarisperheen elämää 100 vuotta sitten

LUE MYÖS: Hämeenlinnan palomuseo esittelee visuaalisin keinoin palotorjunnan kehittymistä eri aikakausilla

LUE MYÖS: Restaurointityön jälkeen Sibeliuksen syntymäkodin tunnelma on saatu alkuperäisen tuntuiseksi

LUE MYÖS: Hämeenlinnan Vankilamuseo on lapsiperheiden suosiossa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.