Museokeskus Vapriikki perustettiin entiseen tehdasrakennukseen

PIRKANMAA / TAMPERE – Tehdasrakennuksia ei pidetty pitkään perintönä, joita tulisi arvostaa ja varjella tuleville sukupolville. Asenteet muuttuvat. Suljettuja terästehtaita on jopa nostettu Unescon maailmanperintölistalle. Maisemanpilaajista on tullut suosittuja kulttuurikeskuksia. Näin on tapahtunut myös Tampereella.

Yhteiskunnan rakennemuutokset ja Tampella-yhtiön taloudelliset ongelmat vapauttivat laajan alueen muuhun käyttöön aivan Tampereen keskustasta Tammerkosken itärannalta. Tehtaiden sulkemisen jälkeen teollisuusalue rakennuksineen on haluttu säilyttää. Tampellan alue nähdään ihmisen muokkaamana kulttuurimaisema, joka on tärkeä muistomerkki tärkeästä aikakaudesta.

Teollinen toiminta alkoi Tammerkosken rannalla vuonna 1844, kun tänne perustettiin Tampereen masuuni. Vuonna 1856 perustettiin pellavakehräämö ja -kutomo. Yritykset yhdistettiin ja näin syntyi Tampereen Pellava- ja Rautateollisuus Osakeyhtiö, joka sai myöhemmin nimeksi Tampella. Yhtiö valmisti vetureita ja turbiineja sekä pellavatuotteita. Tampellan damastiliinat olivat hyvin suosittuja.

Suunnittelukilpailun tuloksena iso osa alueen rakennuksista päätettiin säilyttää. Vanhin tehdasrakennus, masuuni, on vuodelta 1844. Museokeskus Vapriikki toimii Tampellan tehtaan entisessä 1800-luvun lopun verstaassa. Puolet tiloista on varattu museo- ja näyttelykäyttöön.

Museokeskus Vapriikki on monipuolinen. Nähtävää on kaikille, lapsesta vaariin. Pysyvät ja vaihtelevat näyttelyt painottuvat Tampereen ja Pirkanmaan historiaa, mutta ovat samalla olennainen osa koko Suomen historiaa. Vapriikin yhteydessä sijaitsevat muun muassa Tampereen maakuntamuseo, Postimuseo, Jääkiekkomuseo, Kivimuseo ja Tampereen luonnontieteellinen museo. Vuonna 2017 avataan Pelimuseo. Meneillään olevista näyttelyistä löytyy tietoa Vapriinkin omien internet-sivuilta. Vapriikissa on esillä useita näyttelyitä.

MUSEOKESKUS VAPRIIKKI

Osoite: Alaverstaanraitti 5, Tampere.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.