Kun Suomen Museoliiton perustama yhteinen pääsylippu Museokortti otettiin käyttöön vuonna 2015, mukana oli 154 museota. Nyt Museokortti mahdollistaa pääsyn yli 360 museoon Suomessa.
Samalla myös kortin hinta on noussut 54 eurosta 79 euroon. Paineet kortin hinnan nostoon ovat jatkossakin pysyviä.
Museokortti on ollut toistaiseksi menestystarina. Museokävijöiden määrä on kasvanut. Niinpä kotimaiset Museokortti-järjestelmään liittyneet kohteet ovat tehneet kävijäennätyksiä.
Taikakortin ulkopuolelle jää kuitenkin vielä kymmenkertainen määrä kotimaisia museoita ja ”museoita”. Jälkimmäiset eivät ole niin sanottuja ammatillisesti hoidettuja museoita.
Eivätkä edes kaikki Museokortti-museot ole hyötyneet taloudellisesti järjestelmästä. Kortin edut jakautuvat epätasaisesti eri museoiden kesken. Osalla syrjäseuduilla sijaitsevien museoiden kävijämäärät ovat jopa laskeneet. Niissä Museokortin omistajakin käy harvakseltaan, kun esimerkiksi Helsingin Ateneumissa voi poiketa vuoden aikana useamman kerran.
Yksi asia on kuitenkin selvä. Museoiden pääsylippujen hinnat ovat selvästi nousseet.
Syy hinnankorotukseen on yksinkertainen. Saalistushinnoittelu. Museo saa Museokortti-kävijästä sitä enemmän rahaa, mitä korkeampi on pääsylipun hinta. Mitä suuremmaksi Museokorttia käyttävien vierailijoiden osuus kasvaa, sitä suuremmaksi kasvaa myös museon into nostaa pääsylipun hintaa.
Seuraus on se, että on museoita, missä täyden pääsymaksun maksaa enää vain pieni osa vierailijoista. Suurin osa tulee sisään Museokortilla. Järjestelmän ulkopuolella olevat museot ovat harmissaan, kun heidän pienikin pääsymaksu koetaan nyt Museokortin omistajan kannalta kalliina. Kun on tottunut pääsemään museoon ”ilmaiseksi”, vierailu jää tekemättä.
Toisaalta, jos museon vierailijoista suuri osuus on museokorttikävijöitä, kertoo se siitä, että kyseinen museo on ylihinnoitellut pääsylippunsa.
Järjestelmän kannalta parhaita asiakkaita olisivat ne, jotka eivät ilman Museokorttia kävisi museoissa lainkaan. Eli kortin avulla voitaisiin houkutella uusia kävijöitä. Todellisuudessa Museokortti on lähinnä houkutellut museoiden jo ennestään aktiivisia kävijöitä lisäämällä heidän käyntikertojaan. Eli nyt mennään himokäyttäjien tarpeiden mukaan.
Museokortti-järjestelmä on käytännössä niin monimutkainen, että esimerkiksi palautusjärjestelmä museoille jää ulkopuoliselle hämäräksi. Kävijästä saatavan maksun osuuskin pääsylipusta vaihtelee eri aikoina Museokortin myynnin ja käytön perusteella. Ilmeisesti vuoden lopulla Museokortti-kävijästä maksetaan museoille yleensä selvästi suurempi osuus pääsylipun hinnasta kuin alkuvuodesta. Joten suosituimmat vaihtuvat näyttelyt kannattaa keskittää loppuvuoteen.
Lopulta museoille palautuva raha perustuu aina museokorttien myynnin määrään. Vuotuinen kokonaispotti ei kuitenkaan kasva, vaikka yksittäisten museovierailujen määrä kasvaisi. Toisin sanoen, mitä enemmän museokortteja käytetään, sen vähemmän rahaa palautuu vuoden aikana museoille suhteessa käyntimäärään. Tämä kehitys johtaa Museokortin hinnan jatkuvaan hinnannousuun ja lopulta se todennäköisesti vähentää kortin myyntiä.
Kysymys kuuluukin: Onko Museokortti tulevaisuudessa museoille enemmän uhka vai mahdollisuus?
Museokorttijärjestelmää ylläpitää FMA Creations, joka on Suomen Museoliiton omistama.