Museokylä Kallunkylän eräs erikoisuus on kauppias August Häyrisen puoti

KESKI-SUOMI / LAUKAA – Kaksi museota vierekkäin. Laukaan kotiseutuyhdistys perusti ensimmäisen museonsa pitäjän lainamakasiiniin 1950-luvulla. Samalla alkoi suunnittelu makasiinin viereen perustettavasta museokylästä. Lahjoituksena saaduista rakennuksista muodostui kokonaisuus, joka nimettiin Kalluntaloksi päärakennuksen alkuperäisen sijainnin mukaan.

Lainamakasiiniin on tallennettu talonpoikaisesineitä ja käsityöläisten työkaluja. Museon eräs erikoisuus on kauppias August Häyrisen puoti, joka oli pitkään pitäjän ainoa kauppa. Häyrysen kauppa toimi sisustuksen muuttumatta 80 vuotta vuoteen 1960. Museoon kauppapuodin hyllyt ovat Häyrysen kaupan alkuperäisiä.

Kauppa on sisustettu 1950-luvun tyyliin. Lainamakasiiniin on rakennettu myös vanha tunnelmallinen koululuokka. Yläkerrassa voi tutustua pellavan käsittelyn vaiheisiin valmiiksi kankaaksi asti. Esillä on myös laukaalaisia käsityötaidon näytteitä ja kansallispukuja.

Museokylä Kalluntalon pihapiiri edustaa laukaalaista elämää 100 vuotta sitten. Päärakennuksen lisäksi alueelle on tuotu aittoja, talli ja tuulimylly. Talossa asuu kuvitteellinen useamman hengen perhe. Päärakennus on parituparakennus, jonka toisessa päässä tehtiin ruoka ja leivottiin. Toisessa tuvassa tehtiin talvella naisten ja miesten puhdetöitä pärevalkean valaistessa.

Kesällä siirryttiin nukkumaan aittoihin. Vaateaitta oli entisaikojen vaatekaappi. Maitoaitan esineistö kertoo, miten maito jalostettiin kotioloissa paremmin säilyväksi piimäksi ja voiksi. Tärkein aitoista oli vilja-aitta, jossa säilytettiin leivän, puurojen ja vellien raaka-ainetta. Kokkitallin toinen puoli oli heiniä varten, toinen puoli kuului hevosille. Heinät siirrettiin tallin puolelle väliseinässä olevan luukun kautta.

Museoalueen tuulimylly on hirsirakenteinen jalkamylly. Mylly käännetään tuuleen työntämällä vaakasuorasta häntäpuusta.

MUSEOKYLÄ KALLUNTUPA

Osoite: Saravedentie 5, Laukaa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Laukaan kirkkomuseo on suunnittelu ammattitaitoisesti

LUE MYÖS: Korsumuseo tehty nähtäväksi nuorille, jotta he saisivat käsityksen siitä, millaista oli elämä korsussa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.