Museona toimiva Wasastjernan talo säästyi katastrofilta

POHJANMAA / VAASA – Vuodesta 1852 tuli Vaasan kaupungille iso katastrofi. Kerrotaan, että eräs vöyriläinen torppari olisi aamukrapulassaan vahingossa piippuaan sytyttäessä pudottanut tulitikun turvepehkuun. Puukaupungin tuho oli liki täydellinen. Vain muutama rakennus jäi jäljelle muistuttamaan kuningas Kaarle IX:n vuonna 1606 perustamasta Vaasasta.

Suurtuhon jälkeen kaupunki päätettiin siirtää muutaman kilometrin päähän lähemmäksi merta. Maankohoamisen myötä Vanha Vaasa oli jäänyt yhä kauemmaksi merestä. Yksi palosta säilyneistä rakennuksista oli Vaasan hovioikeuden palatsi. Komea rakennus voitiin muuttaa kirkoksi hovioikeuden siirtyessä uuteen Vaasaan.

Eräs jäljelle jääneistä rakennuksista oli kaupungin ainoa yksityinen kivitalo, porvari Abraham Falanderin (aateloituna Wasastjerna) koti, joka toimii nykyään Vanhan Vaasan museona.

Falanderin suku oli lähtöisin alun perin Ruotsin Falunista. Kokkolassa syntynyt Abraham Falander (1746-1815) oli varakas tehtailija ja liikemies, eräs vaikutusvaltaisimmista henkilöistä Vaasan kaupungin historiassa. Hän oli mukana myös politiikassa toimimalla porvarissäädyn edustajana Ruotsin säätyvaltiopäivillä. Falander valittiin Vaasan varapormestariksikin.

Liikemies Falander oli monessa mukana. Hän oli yksi Vaasan suurimmista laivanvarustajista. Falander rakennutti sahalaitoksen Merikaarron Pullinkoskeen, niin sanotun Kolkin sahan. Hankkeeseen liittyi uittoväylän rakentaminen Kyrönjokeen. Metsistä uitettiin tukkeja sahalle. Falanderin suurimpia hankkeita oli Östermyran rautaruukin perustaminen Seinäjoen varteen. Tästä alkoi nykyisen Seinäjoen kaupungin historia.

Venäläisten vallatessa Vaasan vuonna 1808 kuningasmielinen Falander joutui vaikeuksiin. Häneltä vaadittiin uskollisuudenvala Venäjän keisarille. Sitä ei saatu, joten tiedossa oli kuolemantuomio. Se muuttui kuitenkin maasta karkotukseksi.

Kun Ruotsin kuningas Kustaa IV Adolf sai kuulla vaasalaisen uskollisuudesta, hän aateloi Falanderin. Abraham palasi karkotuksesta Suomeen vuonna 1810. Sukunimi vaihtui aateloinnin ansiosta nimeksi Wasastjerna.

Abraham oli kahdesti naimisissa. Ensimmäinen puoliso kuoli pian avioliiton vihkimisen jälkeen. Jälkimmäisestä liitosta Katarina Elisabet Rahmin kanssa syntyi useampi lapsi. Kaikki Suomen Wasastjernat ovat Abrahamin jälkeläisiä.

Wasastjernan vuonna 1781 valmistunut yksityisasunto, kolmikerroksinen kivitalo, kärsi vaurioita Vanhan Vaasan tuhoutuessa tulipalossa. Muuratut rakenteet säilyivät ehjinä, joten huonejako on edelleen lähes alkuperäinen.

Wasastjernan kodissa on vierailut arvovieraita, sillä Ruotsin kuningas Kustaa IV Adolf teki tutustumismatkan Suomeen ja vieraili myös Vaasassa. Illallinen nautittiin arvovieraiden kanssa Falanderin kodin juhlasalissa.

Isännän kuoleman jälkeen talo oli useassa eri käytössä. Sitä vuokrattiin asuntona. Se oli muun muassa Vaasan kymnaasin, Vaasan säästöpankin sekä Vaasan Vanhan Apteekin käytössä. Kun vietettiin Vaasan kaupungin palon 100-vuotismuistojuhlaa vuonna 1952, Wasastjernan talossa avattiin Vanhan Vaasan museo.

Falanderin talo on sisustettu 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alkupuoliskon porvariskodiksi. Esillä on Vaasan palosta säilyneitä esineitä ja huonekaluja. Suurin osa niistä on kuulunut Vanhassa Vaasassa asuneille porvarisperheille.

Museon toisessa kerroksessa esitellään Venäjän vallan aikaa. Nähtävänä on myös vaasalaisen laivanvarustaja Carl Gustaf Wolffin konttori.

Museon ylimmässä kerroksessa esitellään Ruotsin vallan aikaa. Huoneet on sisustettu 1700-luvun kustavilaiseen tyyliin. Ruokasalissa Falander kestitsi kuningas Kustaa IV Aadolfin seuruetta vuonna 1802.

Eräs museon mielenkiintoinen yksityiskohta on Vanhan Vaasan pienoismalli.

Museon pihalle siirrettiin 1950-luvulla ulkorakennuksia uudesta Vaasasta, 1700-luvun aitta Sulvalta sekä väentuvaksi Loukon tupa Ylistarosta.

Museon sisäänpääsy on ilmainen.

Wasastjernan talon lähellä sijaitsee Pyhä Marian kirkon rauniot. Sekin tuhoutui vuoden 1852 suurpalossa. Nyt rauniokirkko toimii muistomerkkinä.

WASASTJERNAN TALO

Osoite: Kauppiaankatu 10, Vaasa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bragengårdenin ulkoilmamuseon erikoisuus on koristeellinen morsiustupa

LUE MYÖS: Hannan tupa on omistettu Västervikin pyykkäreille

LUE MYÖS: Vaasan Merimuseon parasta antia ovat upeat laivojen pienoismallit

LUE MYÖS: Meteoriihi kertoo katastrofista, joka tapahtui vuosimiljoonia sitten

LUE MYÖS: Pohjanmaan museo on monipuolinen – Terranova täydentää tarjonnan

LUE MYÖS: Vaasan työväenmuseo on omistettu Fanny Männistölle ja hänen tunnelmalliselle kodilleen

LUE MYÖS: Vaasan auto- ja moottorimuseo on maamme suurin yksityinen automuseo

LUE MYÖS: Vaasan Sotaveteraanimuseosta löytyy useita sotahistoriamme harvinaisuuksia

LUE MYÖS: Villa Strömsö on oikeasti olemassa – huvilaankin on mahdollista tutustuakin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.