KYMENLAAKSO / INKEROINEN – Kotiseutuneuvos Anna-Liisan Puotin kuva on ripustettu Museotalo Warpusen seinälle. Hän oli Inkeroisen Tampellasta eläkkeelle jäänyt sihteeri, jonka ahkeran keräilyn ansiosta syntyi mielenkiintoinen museo.
Anna-Liisa irrotettiin varsinaisesta työstään ja hän sai tehtäväksi kerätä museoon tulevaa esineistöä. Hän kulki talosta taloon keräten vanhaa työläiskotiin sopivaa esineistöä. Myös Tampella-yhtiön tiedostuslehdessä kerrottiin, että museoon etsitään sopivaa esineistöä. Lahjoituksia, muun muassa 1930- ja 1940 -lukujen huonekaluja, saatiinkin runsaasti.
Vuonna 1996 Anna-Liisalle myönnettiin kotiseutuneuvoksen arvo. Se oli kunnianosoitus perinteen tallentajalle ja innokkaalle kotiseututyön tekijälle.
Museotalo Warpunen sijaitsee nykyisen Stora Enson alueella Ankkapurhan teollisuusmuseon lähellä. Warpunen oli vuonna 1909 rakennettu yksi tehtaan työtekijöille rakennetuista asunnoista. Museona se avattiin 1980. Sen omistus siirtyi tehtaan mukana Tampellalta ensin Enso Gutzeitille ja lopulta Stora Ensolle.
Museon toiminnasta vastaa Ankkapurhan teollisuusmuseosäätiö. Monet muut tehtaan työtekijöille varatut asunnot on jo purettu. Vaikka täällä ollaan tehdasalueella, on ympäristö viihtyisä.
Warpusessa on neljä mielenkiintoista kokonaisuutta: 1900-luvun alun työläiskoti, 1920-luvun konttori, konttorikonenäyttely ja 1940-luvun lopun ”heteka-ajan” koti. Sisustus ja kalustus havainnollistavat, miten työläisperhe asui 40 neliön asunnossaan. Heteka-ajan kodissa esitellään heteka peittoineen ja seinävaatteineen sekä toisen maailmansodan aikaisia puu- ja paperikenkiä. Mielenkiintoinen yksityiskohta on pieni ikkunaton perähuone, jota kutsuttiin ”putkaksi”. Yövuorossa ollut isä saattoi nukkua siellä rauhassa.
Tietoa konttorihuoneen sisustuksessa saatiin vanhoista valokuvista ja tehtaan eläkkeelle siirtyneiltä työntekijöiltä. Tehtaan varastoista löydettiin Billnäsin konttorikalusteita, vanhoja konttorikoneita ja puhelimia. Lopputuloksena oli aitotunnelmainen konttori vuosikymmenien takaa.
MUSEOTALO WARPUNEN
Osoite: Reunalinja 7, Inkeroinen.
LUE MYÖS: Ankkapurhan teollisuusmuseo kertoo mielenkiintoisesti kartonginvalmistuksen historiasta