Mustat Kobrat aloitti, TPS Cheerleaders lopetti – Olisiko aika paluulle ajankohtainen?

Syksyllä 2017 päättyi eräs pitkäaikainen lähes parikymmentä vuotta kestänyt mustavalkoinen perinne. 1990-luvulla TPS:n kiekko-otteluissa kotijoukkuetta kannusti värikäs tanssijaryhmä, Mustat Kobrat. Turkulaisporukka oli tullut tunnetuksi koko Suomessa ja siitä muodostui suorastaan käsite kotimaisessa lätkäkulttuurissa.

Kannustus ei hyytynyt, vaikka tanssiryhmän nimi muuttui myöhemmin TPS Kissoiksi ja TPS Cheerleadereiksi. Viimeksi mainittu ryhmä jäikin sitten viimeiseksi. HC TPS:n silloinen toimitusjohtaja Mika Eskola antoi potkut seuran legendaarisille cheerleadereille.

Ennen kuin jatketaan, todetaan seuraavaa.

Itse kuulun siihen ikäsukupolveen, jolle kiekkomatsissa merkitsee vain se, mitä tapahtuu kaukalossa. Kaikki ylimääräinen, laserspektaakkelit ja maalisummerit, ovat ottelun mielenkiinnon kannalta merkityksettömiä. Niinpä moni ei syksyllä 2017 TPS:n kauden avausottelussa Tapparaa vastaan edes huomannut tanssityttöjen puuttumista.

Näin ei kuitenkaan ajattele kaikki…

Kiekko-ottelusta on haluttu tehdä tapahtuma, joka kiinnostaisi mahdollisimman monia kohderyhmiä. Monille oleellinen osa lätkämatsia on hyvät ravintolapalvelut, jopa ruokailu samalla kuin voi syrjäsilmällä seurata kaukalon tapahtumia. Erityisesti lapsiperheet on nykyisin huomioitu hyvin. Ennen riitti jääkoneen näkeminen. Nykyään on Jore-karhua, kasvomaalausta, puuhamaata jne.

Joka tapauksessa TPS:n seurajohdon sokkipäätös päättää vuosia kestänyt perinne synnytti aikoinaan närää. Vaikka ratkaisua perusteltiin ajan hengen mukaisella päätöksellä, taustalla oli kisma, mikä oli syntynyt Eskolan ja tanssijoiden välille. Toimitusjohtaja vaati, että tanssitytöt olisivat tehneet muutakin kuin tanssivan, eli olisivat ottelutapahtumissa tanssineet vähemmän ja vastaavasti tarjoilleet yleisölle syötävää ja juotavaa. Ei liene yllätys, että ehdotus ei saanut tanssijoissa vastakaikua.

Todellisuudessa kyse oli rahasta. Elettiin aikoja, kun HC TPS oli pakotettu jälleen kerran säästökuurille. Kaikesta tuli nipistää, mikäli vain mahdollista.

Tanssitytöt eivät ole kuitenkaan kiekko-otteluista kadonneet, eivät edes Turusta. Paikallisen Mestisseuran omat tanssitytöt, TUTO Cheerleaders, on jatkanut perinnettä – ilman nakkien myyntiä ja pähkinäpussien jakamista. TUTO Hockeyssa ei ole edes pohdittu tanssiperinteen lakkauttamista.

Oli sitten nimi Mustat Kobrat tai mikä tahansa, kyse on aina intohimoisesta harrastuksesta, tanssista. Kuka tahansa ei pääse edes esiintymään kiekkoareenan rappusille. Uudet jäsenet pääsevät ryhmään vasta koetilaisuuden jälkeen. Kriteerit ovatkin sen verran tiukat, että ihan jokaisesta ei olisi esiintymään ison yleisön eteen. Pitää olla rytmitajua. Monella on jo valmiiksi taustalla tanssiharrastus, osalla on sen lisäksi jopa voimistelutaustaa.

Cheerleader-toiminnan ammattimaisuudesta saa hyvän käsityksen tutustumalla Turun Cheerleadingseura Smashin toimintaan. Se aloitti toimintansa jo yli 20 vuotta sitten olemalla mukana salibandyseura FBC Turun ottelutapahtumissa. Sitä ennen monille tanssijoille oli kertynyt kokemusta muun muassa Turku Trojansissa. Nyt seuralla on omat 1400 neliömetrin asianmukaiset harjoitustilat ja useita satoja jäseniä.

Eräs Turkuhallin 1990-luvun legendoista Aarne Kärpänen tekee paluun. Innokkaimmat nostalgian ystävät odottavat, että myös TPS:n cheerleaderit palaavat tutuille paikoilleen.

Paikallisen Mestisseuran omat tanssitytöt, TUTO Cheerleaders, on jatkanut perinnettä – ilman nakkien myyntiä ja pähkinäpussien jakamista.
Turun Cheerleadingseura Smash.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!