KANTA-HÄME / TAMMELA – Paljon vanhaa on säilynyt, mutta paljon on myös viime vuosina muuttunut. Mustialan maanviljelyopiston suljetusta alueesta on tullut vilkas kylä. Hakkapeliitta-markkinat eivät ole alueen ainoa yleisötapahtuma ja maatalouden historiaan liittyvä museo on vain pieni osa Mustialan nykytarjonnasta.
Mustialan historia ulottuu vuosisatoja taaksepäin. Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa läänitti alueen Jokioisten kartanon ohella Klaus Kristerinpoika Hornille 1563. Seuraavalla vuosisadalla kartanosta tuli Uudenmaan-Hämeen rakuunarykmentin virkatalo. 1800-luvulla Mustialassa aloitettiin maatalousalan opetus.
Maanviljelyopiston perusti Suomen Talousseura vuonna 1840. Opiston rakennusten suunnittelusta vastasivat aikakauden kuuluisat arkkitehdit, kuten Pehr Johan Gylich ja George Theodor von Chiewitz. Jälkimmäisen suunnittelema empiretyylinen Vanhala oli Suomen maaseudun ensimmäinen postitoimisto. Mustiala on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.
Opiston tehtävänä oli kouluttaa muun muassa karjahoitajia ja työnjohtajia, vouteja, kartanoihin. Mustialassa annettiin maan korkeinta maanviljelyopetusta kouluttamalla agronomeja. Opetustoimen ohella Mustiala oli koetila, jossa testattiin tuntemattomia eläin- ja kasvilajeja. Nykyisin täällä sijaitsee Hämeen ammattikorkeakoulun ja ammatti-instituutin yksiköt.
Professori Gösta Grotenfelt perusti Mustialaan maataloushistoriallisen museon 1900-luvun alussa. Hän keräsi sinne eri puolilta Suomea laajan kokoelman vanhoja maatalous- ja kotitalousvälineitä. Vain osa mahtuu kerrallaan esille. Nykyinen tiilinen museorakennus valmistui 1935. Vanha museorakennus toimii museon varastorakennuksena. Museo on avoinna vain sopimuksesta.
Mustialassa on myös Kuninkaankartanon panimo ja ravintola Iso Piippu. Opiston alue on niin viehättävä, että tänne kannattaa poiketa nautiskelemaan entisaikojen tunnelmasta.
MUSTIALAN MAANVILJELYSOPISTON ALUE MUSEOINEEN
Osoite: Mustialantie 105, Tammela.
LUE MYÖS: Hakkapeliittapatsas – hakkapeliitat saivat myyttisen ja romanttisen maineen
LUE MYÖS: Hämeen Härkätie oli aikoinaan Suomen tärkeimpiä teitä
LUE MYÖS: Hämeen luontokeskus on lapsiperheiden ja koululaisryhmien suosiossa
LUE MYÖS: Korteniemen perinnetilalla aika on pysähtynyt
LUE MYÖS: Lounais-Hämeen pirtissä muistellaan 30-vuotisen sodan sankareita
LUE MYÖS: Vierailu Portaan Nahkuriverstaalla on ikimuistoinen kokemus
LUE MYÖS: Tammelan Sotaveteraanimuseon kokoelma on karttunut lahjoituksin