Mustion ruukki sijaitsee komean kartanorakennuksen kupeessa

UUSIMAA / MUSTIO – Raudan taonta on aikoja sitten ruukeissa päättynyt. Onneksi ruukkiympäristöt ovat säilyneet elävinä, kiitos uusien käsityötaitajien ja matkailuyrittäjien. Mustio herraskartanoineen tarjoaa mielenkiintoisen pysähdyspaikan. Kartanon päärakennus englantilaistyylisine puistoineen riittää jo yksistään syyksi vierailla täällä.

Komea rakennus kertoo ruukkipatruunoiden mahtipontisesta elämästä. Kartanon haltijat olivat 1800-luvulla merkittäviä vaikuttajia keisarin ajan venäläisessä Suomessa.

Mustiossa käsiteltiin rautaa jo 1500-luvulla. Mustion ruukki on osa Länsi-Uudenmaan ruukkiketjua. Sitä pidetään Suomen ensimmäisenä varsinaisena rautaruukkina. Mustioon perustettiin Ruotsin kuninkaan aloitteesta vasarapaja ja sulatushytti 1560-luvulla. Raaka-ainetta, rautamalmia, saatiin Lohjan Ojamon kaivoksesta. Mustiojoen vuolaasta virrasta saatiin vesivoimaa tehtaan koneiden pyörittämiseen.

1600-luvulla kruunu vuokrasi alueen saksalaissyntyiselle Simon Landsbergerille. Hänen jälkeensä omistajaksi tuli Antskogin patruuna Jacob Wolle. Ruukin tuotanto hiipui vähitellen. Masuuni sulki ovensa lopullisesti 1700-luvun alussa.

Vuonna 1766 alkoi tapahtua. Uuden omistajan, Linder-suvun, aikakausi on jatkunut tähän päivään asti. Mustion ruukin nykyisen päärakennuksen rakennutti Magnus Linder nuorempi 1783-1792. Raudan sulattaminen päättyi vuonna 1901. Sen jälkeen vanhan kankivasarapajan kunnostetuissa tiloissa aloitti puuhiomo. Sen toiminta loppui 1966, minkä jälkeen alueelle on rakennettu tehdashalleja.

Nykyiset jäljelle jääneet teollisuusrakennukset ovat 1900-luvulta. Ruukinaikaisia rakennuksia ei juuri ole säästynyt. Tehtaan käyttämä Mustion asemalle johtanut kapearaiteinen rautatiekin on kadonnut. Muistoksi ruukin kulta-ajoista on jätetty tehdasalueelle vanha junaveturi.

MUSTION RUUKKI

Osoite: Hållsnäsintie 89, Mustio (Raasepori).

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Mustion Linna tarjoaa ripauksen ylellisyyttä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.