Nähdä Napoli ja kuolla

Capri, Napolinlahti.

Napoli ei jätä ketään kylmäksi. Siihen joko ihastuu tai vihastuu. Roskaläjät ja taskuvarkaat ovat yhtä todellisia kuin huippumuseot tai kiehtova vanhakaupunki.

Hokema ”Nähdä Napoli ja kuolla” liittyy hyvin kaupungin upeaan sijaintiin: turkoosin värinen kaartuva Napolinlahti taustanaan tulivuori Vesuvius. Ristiriita köyhän Napolin ja vauraan Pohjois-Italian välillä on räikeä. Työttömyysluvut ovat korkeat, liikenne on kaoottista ja muistomerkkien sekä rakennusten kunto on laiminlyöty.

Vielä vuosia sitten matkailijat karttoivat nuhjaista Napolia. Huonomaineisen järjestäytyneen rikollisuuden pesäpaikka on yrittänyt päästä eroon totutusta mielikuvasta. Vuonna 1993 valittu pormestari Antonio Bassolino aloitti kaupungin kiillottamisen. Hän otti kunnianhimoiseksi tavoitteeksi elvyttää Napolin mainetta.

Bassolinon aikaansaannokset alkavat näkyä. Kaupunkikuva on kirkastunut. Ennen niin kurittomat mopoilijat ovat oppineet pitämään kypärää päässään. Silti Napolin olemus on yhä meluisa. Roskakasoja lojuu kadunkulmissa päivästä toiseen ja liikenne on yhtä puuroa kuin aikaisemminkin.

Napolin historiaa

Napolin historia on yhtä pirstaleinen ja värikäs kuin koko saapasmaan. Kreikkalaiset perustivat antiikin Neapoliksen noin 470 eKr. Heidän jälkeen tulivat roomalaiset, gootit, bysanttilaiset, normannit, Hohenstaufit, Anjou-suku, espanjalaiset, Habsburgit ja ranskalaiset. Vasta vuonna 1860 Giuseppe Garibaldin johdolla Napoli liittyi Italian kuningaskuntaan. Saksalaiset miehittivät Napolin toisen maailmansodan aikana. Sodan jälkeen kaupunki elpyi hitaasti. Mafialiike Camorra sai yhä enemmän vaikutusvaltaa.

Kaupunkiin tutustuminen

Miljoonan asukkaan Napoli on Italian kolmanneksi suurin kaupunki. Yleiskäsityksen kaupungin laajuudesta saa nousemalla funicolarella, hissillä, Vomero-kukkalan laelle. Ylhäältä näkee, miten yhtenäinen asutus on levinnyt laajalle alueelle Vesuviuksen rinteille asti.

Vomeron laelta avautuu sokkeloinen Napoli. Vanhankaupungin hämärillä ja kapeilla kujilla eksyy nopeasti. Suosituin väylä on Spaccanapoli, jota nimeä käytetään koko Unescon suojeluksessa olevasta historiallisesta alueesta. Karttoihin Spaccanapoli on merkitty eri osin: Via B Croce, S Biagio dei Librai ja Vicaria Vecchia.

Tavallista napolilaista arkea

Spaccanapolin kujilla on Napolin ilmapiiri aidoimmillaan. Matkailijat ja paikalliset täyttävät ahtaat kujat. Kaiken seassa puikkelehtivat mopoilijat, joista joku saattaa yrittää kahmaista mukaansa olkapäällä roikkuvan käsilaukun. Kadun varren pikkukaupat myyvät kaikkea mahdollista matkamuistoista hedelmiin. Kadulle avautuvat kalatiskit tuoksahtavat. Sivukujilla ikkunoista roikkuu vastapesty pyykki. Illalla papat ja mummot istuskelevat kotioviensa edustalla.

Kaduille leviävää mökää voi paeta vanhankaupungin lukusiin kirkkoihin – paikallisten tavoin. Chanta Chiara kirkon lääkäri Giuseppe Moscatille pyhitetystä kappelissa on katolilaisten kirkkojen tapaan votiivilahjoja kiitoksena lääkärin tekimistä ihmeistä.

Taikausko voimissaan

Napolilaisen arkielämää vahvasti värittävä taikausko ulottuu aina antiikin aikaan. Rooman vallan ajalla keisari Diolektianuksen aikana piispa Gennaro kärsi marttyyrikuoleman. Vuosisatojen aikana lasiampulleissa säilytetty veri on muuttunut jauheeksi. Napolilaiset uskovat vakaasti, että joka vuosi syyskuun 18. päivänä hyytynyt veri muuttuu nestemäiseksi. Jos tätä ihmettä ei tapahdu, kaupunkia kohtaa suuri onnettomuus. Tähän mennessä ihme on aina tapahtunut!

Parasta Napolissa

Napolin Arkeologinen museo (Piazza Museo 19) on eräs maailman parhaimmista. Jos ehtii käydä vain yhdessä museossa, kannattaa valita tämä. Museon parasta antia ovat Pompejin ja Herculaneumin raunioista esiin kaivetut esineet, mosaiikit ja maalaukset.

Capri – Napolinlahden helmi

Glamouria, merkkiliikkeitä, filmitähtiä, taiteilijoita ja ylihintaisia ravintoloita. Kaikkea tätä tarjoaa legendaarinen lomakohde Capri. Vastapainona voi nauttia kauniista maisemista ja miellyttävästä ilmastosta. Suositulle lomasaarelle pääsee mantereelta laivalla. Laivat saapuvat Marina Grandeen, Caprin pääsatamaan.

Mukava ilmasto ja henkeä salpaavat maisemat ovat houkutelleet vierailijoita parin vuosituhannen ajan. Capri oli jo Rooman vallan aikana jet-setin lomapaikka. Matkailu alkoi 1800-luvulla, kun taiteilijat kiinnostuivat saaresta. Pian Caprista tuli 1900-luvun suihkuseurapiirien lomakohde.

Marina Grandeen satamasta jatketaan korkealle Caprin kaupunkiin tai vielä korkeammalle Ancaprin kylään. Saaren suosituimmat nähtävyydet ovat ruotsalaisen kirjailijan Axel Munthen huvila Villa San Michele sekä Sininen luola (Grotta Azzurra).

Ischia tarjoaa lämpöä kolotukseen

Ischia, Napolinlahden suurin saari, tarjoaa kuumien lähteiden kupeeseen rakennettuja kylpylöitä ja hyviä hiekkarantoja. Vehreytensä takia Ischiaa kutsutaan Isola verdeksi, vihreäksi saareksi. Hedelmällinen vulkaaninen maaperä ja leuto ilmasti läpi vuoden takaavat rehevän kasvillisuuden. Kuumien lähteiden takia Ischian kylpyläperinne ulottuu Rooman vallan ajalle asti.

Sorrentoon on legendaarinen lomanviettopaikka

Napolilahden kainalossa sijaitsee suomalaisillekin tuttu lomakohde Sorrento. Kallioseinämät syöksyvät suoraan mereen. Korkeuserojen vuoksi Sorrento ei sovellu liikuntaesteisille. Hiekkarantojakaan ei ole.

Sorrento, turistilaumoista ja korkeasta hintatasosta huolimatta, on viehättävä. Kaupungin sosiaalinen elämä keskittyy Piazza Tassolle. Aukiota reunustavat lukuisat kahvilat ja ravintolat. Päivän hämärtyessä turistien sekaan ilmaantuvat myös paikalliset. Sedile Dominovassa on entinen aateliston kokoontumispaikka, mutta toimii nykyisin ”äijäkahvilana”. Eläkeläismiehet saapuvat joka ilta 1500-luvulta peräisin olevan rakennuksen suojiin iskemään korttia. Aviovaimoilta on sinne pääsy kielletty.

Amalfin rannikkoa myötäilevä tie on Italian kauneimpia reittejä. Sininen nauhatie, Nastro Azzurro kulkee lähes 50 kilometrin matkan vuorenseinämää pitkin Sorrentosta Salernoon. Vain matala suojakaide varoittaa tien reunan takana vaanivasta satojen metrien pudotuksesta. 1900-luvun alussa taiteilijat ja kirjailijat oivalsivat syrjäiset seudut. Toisen maailmansodan jälkeen alkoi turismi. On vaikea kuvitella romanttisempaa häämatkakohdetta kuin Amalfin rannikon kauniit kylät.

Postitanossa on rakennettu enemmän pystysuoraan kuin vaakasuoraan. Täällä ei kävellä, vaan kiivetään. Nyky-Positano on varakkaiden ihmisten lomapaikka. Amalfi on Nastro Azzurron merkittävän lomakohde. Amalfi oli tuhat vuotta sitten eräs Italian tärkeimmistä meritasavalloista. Hyvä uimaranta ja viehättävä vanhakaupunki ovat kaupungin valtit.

Tuhkan alta kaivettu Pompeji

Pompejissa aika pysähtyi 2000 vuotta sitten. Vesuvius syöksi tulta ja tuhkaa. Koko kaupunki hautautui vuosisatojen ajaksi paksun tuhkakerroksen alle. Kaupunki unohdettiin, kunnes vasta vuonna 1748 alueella aloitettiin arkeologiset kaivaukset. Pompej on nykyisin Napolin alueen pakollinen tutustumiskohde.

Napoli.
Napoli.
Napoli.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU