Napialan kauppamuseo päätyi koulumuseon naapuriksi

KANTA-HÄME / JANAKKALA – Jo pelkästään Napialan entisen kansakoulun pihamaalle saapuminen tarjoaa kiehtovan näyn. Yli 100-vuotias koristeellinen koulurakennus on upeassa kunnossa. Punaiseksi maalattu hirsirunkoinen rakennus valkoisine ikkunakoristeineen ja hoidettu piha tarjoavat hyvät puitteet kesätapahtumille. Napialan Wanhalla Koululla on aivan oma erityinen tunnelmansa.

Napialan koulu on Tervakosken kylällä hyvin tunnettu, ei pelkästään ohjelmallisista kesätapahtumistaan, vaan myös kahdesta sisätiloista löytyvistä museoistaan. Sisarukset Heli Lindblom ja Päivi Hakoma ylläpitävät entisaikojen koulumuseota, Napialan Wanha Koulu. Veljen Jyri Lindblomin vastuulla on kauppamuseo.

Kumpaakaan museota ei olisi ilman edellä mainittujen vanhempia, Maire ja Yrjö Lindblomia, jotka 1970-luvulla ostivat tyhjäksi jääneen kyläkoulun. Yrittäjäperheen lapsista Heli, Päivi ja Jyri ovat palanneet takaisin vakituiseksi asukkaaksi lapsuusajan kotiinsa ja laittaneet paikat kuntoon. Samalla äiti Mairen unelma omasta koulumuseosta toteutui.

Kun koulurakennuksen alakerrasta jäi vielä yksi huone hyödyntämättä, päätti Jyri siirtää vanhempien aikoinaan taltioiman kauppamuseon varastosta kaikkien nähtäväksi. Eli nyt Janakkalan Tervakosken kylän entisessä kansakoulussa on samalla kertaa nähtävänä kaksi eri nostalgista museota. Vieläpä poikkeuksellisen laadukasta.

Maire ja Yrjö Lindblom perustivat ostamaansa kouluun Kesäkisälli-nimisen matkailuyrityksen. Kymmenen vuoden kuluttua toiminta siirtyi Riihimäelle Napialan talon yhä jäädessä heidän omistukseensa. Se toimi lähinnä perheen kesäviettopaikkana.

Vanhemmat keräsivät talteen vanhoja esineitä jo 1960-luvulta alkaen. Napialassa oli riittävästi tilaa säilyttää eri puolilta Suomea tehtyjä löytöjä. Paljon on tullut esineitä myös lahjoituksena. Kun tavaraa oli riittävästi tallessa, niistä rakennettiin kauppamuseo 1980-luvun lopulla. Puoti oli esillä Riihimäen Hyttikorttelissa. Siihen aikaan ei vielä Suomessa ollut montaakaan kauppamuseota.

Mairen kuoltua 1990-luvun alussa poika Jyri jatkoi äidin perustamaa matkailutoimintaa. Perheyritys valmisti muun muassa Suomen ensimmäisiä tervakynttilöitä. Niistä tuli suosittuja tuliaisia. Lopulta kauppamuseo pakattiin laatikoihin ja siirrettiin varastoon.

Kauppamuseon esineet haluttiin myydä, mutta ne eivät menneet kaupaksi kokonaisuudessaan. Kokoelmaa ei haluttu hajottaa eri puolille. Kun Jyrillä ja hänen puolisollaan oli edessä muutto kunnostettuihin tiloihin Napialan koululle, syntyi vähitellen ajatus siirtää kauppamuseo varastosta yhteen koulun toistaiseksi tyhjäksi jääneeseen huoneeseen.

Huone kalustetiin vanhanajan kaupaksi. Tavarat aseteltiin harkiten omille paikoilleen. Lopputulos näyttää enemmän entisajan oikealta kaupalta kuin museolta. Varttuneemmalle vierailijalle kauppa on täynnä oman lapsuusajan pakkauksia. Osa nimistä on jo kadonnut muistista, mutta kummasti ne palautuvat uudestaan mieleen.

Koska kyse on myös Lindblomin omasta kodista, ei kauppamuseoon voi poiketa milloin tahansa. Pitää ottaa etukäteen yhteyttä ja sopia vierailusta museohuoneeseen. Pihatapahtumien aikana sekä koulumuseon että kauppamuseon ovet ovat avoinna.

NAPIALAN KAUPPAMUSEO

Osoite: Melkkolantie 242, Tervakoski (Janakkala).

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hyvikkälän Kauppamuseossa ja Nostalgiabensis-museossa haistellaan ja muistellaan

LUE MYÖS: Ida Aalbergin lapsuudenkoti, ratamestarin virkatalo, on säilynyt

LUE MYÖS: Laurinmäen torpparimuseo kertoo 1800-luvun lopun torppareiden elämästä

LUE MYÖS: Napialan Wanhassa Koulussa opettaja on yhä pomo – tyttäret toteuttivat äidin unelma

LUE MYÖS: Janakkalan Tietokonemuseo on retropelaajien paratiisi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.