Narvan markkinat houkuttelee paikalle tuhansia ihmisiä

PIRKANMAA / VESILAHTI – Narva on noin tuhannen asukkaan kylä Vesilahdella. Kuuluisat Narvan useamman päivän kestävät markkinat on kylän puuhaihmisten suurponnistus. Viiden vuoden välein pidettävä tapahtuma houkuttelee paikalle tuhansia ihmisiä. Tähti-nuorisoseuran ja Narvan Museoyhdistyksen organisoima tapahtuma sai alkunsa vuonna 1965. Silloin syntyi ajatus markkinaperinteen palauttamisesta.

Narvan markkinoiden historia ulottuu vuosisatojen taakse. Tapahtuma oli 1700-luvulla tunnettu laajalla alueella. Sana narva tarkoittaa nahan karvapuolta. Narvan kylä onkin ikivanha turkisten myyntipaikka.

Markkinaidean taustalla oli keino hankkia talkoovoimin varoja kotiseutumuseon perustamista varten. Asialla oli kiire, sillä antiikinkeräilijät olivat alkaneet kiertelemään kylillä. Ensimmäinen markkinatapahtuma onnistui ja siitä lähtien markkinoita on päätetty jatkaa.

Varainhankinnan tuloksena lunastettiin Laukon kartanon 1700-luvun Svartmarkin torppa, joka oli eräs kartanon suurimmista. Torppari joutui tekemään isännälleen taksvärkkipäiviä, esimerkiksi auttamaan sadonkorjuun aikana ja kyyditsemään omalla hevosella kartanonherraa.

Narvan museon paikkaa on jouduttu ajan myötä siirtämään. Nykyiselle paikalle, Vilkinarolle, torppa siirrettiin 1980-luvulla. Svartmarkin torppa oli alun perin vaatimaton savupirtti, mutta sitä laajennettiin myöhemmin isolla leivinuunilla varustetulla pakarilla. Uuniin mahtui yhdellä kerralla 30 leipää. Kyläläiset ovat lahjoittaneet runsaasti esineitä museolle.

Svartmarkin torpan lisäksi museoalueella on kaksi aittaa, riihi, keittokota, tervahaudan pohja, kirkkovenevaja ja savusauna. Yleisötapahtumien aikana on käytössä tanssilava ja paviljonki. Markkinoiden välivuosinakin tapahtuu. Museoalueella vietetään muun muassa perinnepäiviä, häitä ja lastentapahtumia.

NARVAN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Ylä-Narvantie 88, Vesilahti.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Laukon kartano tunnetaan Suomen historiasta

LUE MYÖS: Lastenkirjan Tirlittanin kirjoittaneen Oiva Paloheimon taiteilijakoti säilyi, mutta tuhoutui tulipalossa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.