Nautelankoski on Aurajoen komeimpia koskialueita

VARSINAIS-SUOMI / LIETO – Harmi, kun liki 84-vuotiaana kuollut Lauri Nautela ei aivan ehtinyt nähdä nimeään kantavan museon valmistumista. Onneksi hän ehti olla mukana museon suunnittelussa. Ehtipä hän nähdä myös arkkitehti Frank Schauman suunnitteleman museorakennuksen pienoismallin. Museo avattiin vuonna 2000 vain pari vuotta Nautelan kuoleman jälkeen.

Nautela oli lietolainen maanviljelijä, innokas arkeologian ja kulttuurihistorian harrastaja. Hän keräsi elämänsä aikana laajan kokoelman kansatieteellistä esineistöä, raha-, mitali- ja postimerkkikokoelman, posliiniastioita sekä vanhoja karttoja. Nautela omisti myös laajan kirjaston. Vuonna 1990 hän lahjoitti kokoelmansa Liedon kunnalle.

Lauri syntyi vuonna 1925 Helsingissä aviottomana lapsena. Liedon Nautelan kartanon omistajat John Lagerström ja Saida adoptoivat hänet Laurin ollessa alle 1-vuotias. Ottoisän kuoltua Saida meni uudestaan naimisiin Eino Marienbergin kanssa vuonna 1930. Laurille syntyi velipuoli, joka sai nimekseen Jaakko. Samalla koko perhe muutti sukunimekseen Nautela.

Lauri lähti ylioppilaaksi tulon jälkeen opiskelemaan Helsingin yliopistoon maatalous- ja metsätieteitä. Sotavuodet katkaisivat opinnot ja ne jäivät Laurilta lopulta suorittamatta. Sodan päätyttyä Lauri palasi takaisin Nautelan kartanoon ja aloitti työt kartanon omistamassa Kukkarkosken myllyssä.

Myllyn toiminnan päättyessä vuonna 1966, Nautela sai elantonsa vuokraamalla peltoja sekä myymällä tiloja ja tontteja omistamistaan maista. Keräilystä tuli hänelle entistä tärkeämpi harrastus.

Liedon aseman liepeille ja Aurajoen rannalle sijoitettu Lauri Nautelan museo kertoo lahjoittajan elämästä ja keräilyharrastuksesta, mutta museokokonaisuus on paljon muutakin. Nautelankoski on Aurajoen komeimpia koskialueita. Putouskorkeutta Nautelankosken sillan kohdalla on 11 metriä ja kaiken kaikkiaan koko koskialueella 17 metriä. Koski rantalehtoineen on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi.

Kosken itärannalla sijaitsee Kukkarkosken kivikautinen asuinpaikka- ja kalmistoalue, Suomen merkittävimpiä kivikautisia muinaisjäännöksiä.

Nautelankosken alueella sijaitsi aikoinaan asuin- ja talousrakennuksia. Vuonna 1992 siirrettiin entisen myllärituvan paikalle Liedon kotiseutumuseorakennus 1700-1800 -luvuilla rakennettu varsinaissuomalainen Jonkarin tupa. Se on ollut alun perin Hakulan kylässä sijainneen umpipihan väentupa. Rakennus on sisustettu mylläritupaa vastaavaksi. Pihapiirissä on myös 1800-luvun aitta ja joentörmällä vanha saunarakennus.

Voimakkaasti virtaavan Nautelankosken eli Kukkarkosken myllyssä on jauhettu viljaa vuosisatojen ajan. Kolmesta myllystä jäljellä on vuonna 1806 rakennettu harmaakivinen mylly, joka kuului Nautelan kartanolle. Toiminta hiipui 1960-luvulla, mutta nyt myllyn kivet pyörivät jälleen, kunnostettuna olennainen osa Nautelankosken museota.

Kosken itärannan muinaismuistoalueelta on löydetty kaksi kivikautista asuinpaikkaa sekä kalmistoalue. Toinen, Kukkarkoski I, sijaitsee Lauri Nautelan museon vastapäisellä joki rannalla. Kukkarkoksi II:n asuinpaikka sijaitsee edellisestä 300 metriä kaakkoon. Liedon Kukkarkosken asuinpaikkaa ja kalmistoa pidetään yhtenä merkittävimmistä Suomessa.

Nautelankosken museota ylläpitää Liedon kunnan ja Lauri Nautelan yhdessä perustama Nautelankoski-säätiö. Museossa on myös kahvio ja museopuoti.

NAUTELANKOSKEN MUSEO

Osoite: Nautelankoskentie 40, Lieto as.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hämeen Härkätien alkuperäinen reitti vielä hyvin löydettävissä

LUE MYÖS: Kätkössä oleva helmi, Liedon Vanhalinna, on eräs Suomen mielenkiintoisimmista kotimuseoista

LUE MYÖS: Vanhalinnan linnavuori on muinainen vartiopaikka

LUE MYÖS: Vilkkimäen Kahvimuseo tarjoaa nostalgisia muistoja

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.