Nauvon Finbyn jatulintarhan arvoitus on ratkaisematta

VARSINAIS-SUOMI / NAUVO – Tehty ajankuluksi. Hedelmällisyysriitti. Parempi kalaonni. Suotuisat ilmat…Selityksiä on monenlaisia, mutta todellisuudessa ei tiedetä jatulintarhojen käyttötarkoitusta.

Joka tapauksessa niitä löytyy eri puolilta Eurooppaa, mutta Suomessa niitä on enemmän kuin missään muualla, liki parisensataa. Lähes kaikki maamme jatulintarhoista sijaistee rannikkoseudulla.

Nauvon Hvitsin tilan jatulintarha Finbyssä on yksi niistä.

Sana jatuli tarkoittaa suomalaisen kansanperinteen mukaan jättiläistä. Jatulintarhat ovat usein yli kymmenen metriä leveitä labyrinttikuviota eli kiertokäytäviä. Isoimmat ovat kooltaan yli kaksikymmentä metrisiä. Niissä on useampi kehä, yhdellä sisäänmenoaukolla. Kivien reunustama mutkitteleva polku johtaa kuvion keskelle, josta ei ole ulospääsytietä.

Jatulintarhan ikää voidaan yrittää arvioida kivien päällä olevien sammal- ja jäkäläkasvustojen runsaudella. Vanhimpia jatulintarhoja on arveltu olevan jopa pronssikautisia. Useimmat niistä ovat kuitenkin paljon nuorempia. Osa on tehty vasta 1900-luvulla. Jatulintarhoja maalattiin keskiajalla myös kivikirkkojen seinille mahdollisesti pahan karkottamiseksi.

Finbyn jatulintarha sijaitsee lähellä Nauvon keskustaa. Vierasvenesatamasta on viitoitettu parin kilometrin pituinen reitti perille. Polku on merkitty sinisillä tolpilla. Reitti on teemoitettu yli 100 vuotta sitten eläneen nuoren Signen ympärille. Jatulintarhalla Signe odottaa Gunnaria, joka on Kap Hornia kiertämässä.

Moni saapuu paikalle omalla autollaan. Nauvon keskustasta jatketaan päätietä pitkin tovin Korppooseen päin ja sitten käännytään oikealle Norrstrandintielle (tienviitta Mielis), kunnes asfalttitie muuttuu hiekkatieksi ja saavutaan Sellmontien risteykseen. Sitä ajetaan satakunta metriä, kun ollaan jo perillä. Parkkipaikkoja on vähän. Tämän jälkeen riittää, kun kävelee kallion päälle.

Mäen päällä on kauan sitten käytöstä postuneen tuulimyllyn jäänteet. Se on hyvä maamerkki. Jatulintarha sijaitsee myllyn vieressä.

Nauvon jatulintarha on hämmästyttävän hyvin säilynyt. Jatulintarhat ovat nykyisin suojeltuja kohteita, mutta todennäköisesti moni on ehtinyt vuosien saatossa kadotakin. Pienten kivien muualle siirtelyyn ei ole suuremmin tarvittu vaivaa.

Kukaan ei tiedä Finbyn jatulintarhan syntyhistoriaa. Ei edes sen ikää tiedetä varmuudella. Opastaulussa ehdotetaan, että kalastajat ja merimiehet olisivat rakentaneet niitä ajankulukseen. Ehkä kyseessä onkin vain paikallisten nuorten tekemä leikkipaikka.

”Tätä labyrinttiä kutsutaan jatulintarhaksi. Kukaan ei tiedä koska tai kenen työstä ne ovat rakennettu. Kerrotaan, että kalastajat ja merimiehet rakensivat jatulintarhoja ajankulukseen. Minä haluan uskoa tarinan toista versiota. Se kertoo, että merimiesten morsiamet kiipesivät korkeille paikoille, mistä voisivat nähdä, kun miesten laivat tulivat mereltä. Odottaessaan he sitten rakensivat kivilabyrinttejä, joissa voi tanssia ja juosta. Voisinpa minäkin vielä odottaa Gunnaria. Joskus haaveilen siitä, että hän on laivalla, purjehtii Kap Hornin ympäri ja minä odotan häntä jatulintarhalla.”

FINBYN (HVITSIN) JATULINTARHA

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Fagerlundin traktorimuseo – veljekset ovat entisöineet viimeisen päälle yli kolmekymmentä traktoria

LUE MYÖS: Nauvon Merenkulkutalo kunnioittaa laivamallirakentaja Åke Sandvallin elämäntyötä

LUE MYÖS: Saariston Rengastie on kesämatkailijoiden suosiossa

LUE MYÖS: Seili – saari, josta ei ollut aikoinaan paluuta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.