Nauvon Merenkulkutalo kunnioittaa laivamallirakentaja Åke Sandvallin elämäntyötä

VARSINAIS-SUOMI / NAUVO – Laivamallirakentaja Åke Sandvall riittää syyksi poiketa Nauvoon. Kylän oman pojan taitavaa kädenjälkeä voi ihailla Nauvon Merenkulkumuseossa.

Åken ura sai alkunsa sodan aikana. Hän alkoi miinanraivaajalla ajankulukseen näprätä laivojen pienoismalleja. Tuossa vaiheessa tuskin oli mielessä tuleva ammatti. Sodan jälkeen Sandvall sai yhä enemmän tilaustöitä varustamoilta. Telakkamalleja syntyi tankkilaivoista jäänsärkijöihin.

Monen laivavarustajan lasivitriiniä komistaa nauvolaisen rakentajan pikkutarkka pienoismalli. Lähes 400 telakkamallin jälkeen Sandvall siirtyi historiallisiin purjeveneisiin. Saariston vanhat veneet ja purjelaivat olivat rakkaimmat aiheet. Niiden rakentamisessa tarvitaan erityistä silmää, mielikuvitusta ja tarkkaa kättä. Sandvall oli kärsivällinen pienimmissäkin yksityiskohdissa.

Åken upeimmat pienoismallit sijaitsevat kirkoissa. Niitä tilasivat muun muassa merihädästä pelastuneet merimiehet. Upinniemen merikappeliin on sijoitettu 2,5 metriä pitkä Suomen Joutsen. Halikon kirkossa on pienoismalli Preciosa-aluksesta, joka toi sodan jälkeen Suomeen ensimmäisen kahvilastin.

Museossa on esillä Åke Sandvallin työkaluja, joita tarvittiin veistämiseen ja pikkuosien, kuten plokien ja ankkurien valmistamiseen. Edes vakava halvaantuminen ei estänyt Sandvallin rakentamisintoa. Koska oikea käsi lakkasi toimimasta normaalisti, hän kehitti tyypillisellä sitkeydellään aivan uudenlaisia työkaluja. Åke Sandvall kuoli 1993 yli 70-vuotiaana.

Nauvon Merenkulkutalo kertoo pitäjän merenkulkuperinteistä 1800-luvun alusta nykypäivään asti. Koko Nauvo säätyläisistä torppareihin oli osallisena vilkkaassa merenkulussa. Nauvo oli 1800-luvulla maamme eräs suurimmista purjehduspitäjistä.

MERENKULKUTALO

Osoite: Kirkkopolku 3, Nauvo (Parainen).

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.