Nissbackan veistospuisto on omistettu kuvanveistäjä Laila Pullisen taideteoksille

UUSIMAA / VANTAA – Pieni tienviitta opastaa Sotungintieltä Nissbackan veistospuistoon. Tarkkasilmäinen ehkä huomaa tielle asti pari tyylikästä veistosta lähes metsän reunassa, paikassa, missä velloi vuosituhansia sitten merenranta. Paikan historia ulottuu kauas menneisyyteen. Nykyisen omistajan, Ramsey-suvun, juuret ulottuvat nekin yli sata vuotta taaksepäin.

Johan August Ramsay osti Nissbackan kartanon, ruotsinvallan aikaisen rälssitilan, 1894. Uuden toimeliaan isännän työn tuloksena Nissbackasta kasvoi edistyksellinen mallitila.

Nissbackan historiassa alkoi uusi aikakausi, kun neurologi Carl Magnus Ramsey ja kuvanveistäjävaimonsa Laila Pullinen (1933-2015) lunastivat perikunnalta kartanon maat. Heidän tavoitteena oli pelastaa Nissbackasta, mikä vielä pelastettavissa oli.

1970-luvun tiivistä lähiörakentamista suosiva kaavoituspolitiikka uhkasi historiallisesti arvokasta maisemaa. Pariskunta suunnitteli alueelle uutta käyttötarkoitusta. Siitä tehtiin näyttävä veistospuisto Laila Pullisen taideteoksille. Rakennuskieltoon asetettu alue säästyi grynderien rakennusinnolta.

Kartanon vanha päärakennus tuhoutui 1930-luvulla tulipalossa. Sitä ei rakennettu uudestaan. Jäljellä on kuitenkin kartanon vanha kivinen viljamakasiini näyttelytilana. Se on rakennettu yli sata vuotta sitten tilan pelloilta löytyneistä kivistä. Makasiinissa on esillä pieni osa Pullisen tuotannosta. Puistoalueella on useita taiteilijan näyttäviä taideteoksia.

Pullisen teoksia on lähes 30 kotimaisessa ja kymmenessä ulkomaisessa kokoelmassa. Julkisia taideteoksia on kymmeniä. Yksi niistä on Helsinki-Vantaan lentokentällä. Pullinen tunnetaan veistoksista, joissa hän taitavasti yhdistää pronssia ja kotimaista graniittia. Veistospuiston aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen.

NISSBACKAN VEISTOSPUISTO

Osoite: Suntungintie, 4, Sotunki, Vantaa.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Helsingin pitäjän kirkonkylä on säilyttänyt entisaikojen tunnelmansa

LUE MYÖS: Helsingin pitäjän kotiseutumuseo on poikkeuksellisen hienosti toteutettu

LUE MYÖS: Leonardo Da Vilhun erikoinen veistoskokoelma on harvoin yleisön nähtävänä

LUE MYÖS: Sotungin kylän rakennukset, tiet ja viljelykset muodostavat arvokkaan kulttuurimaiseman

LUE MYÖS: Suomen Ilmailumuseossa esille asetettujen koneiden määrä on hämmästyttävä

LUE MYÖS: Tiedekeskus Heureka on eräs Suomen suosituimmista matkailukohteista

LUE MYÖS: Trollbergan traktori- ja maatalousmuseo

LUE MYÖS: Vantaan kaupunginmuseo toimii historiallisen arvokkaassa asemarakennuksessa

LUE MYÖS: Vantaan maatalousmuseo tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa Helsingin maalaiskunnan aikaiseen aikaan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.