Normandian maihinnousu – taistelupaikoilla vierailee paljon matkailijoita

Aurinko paistaa nyt pilvettömältä taivaalta. Kilometrejä pitkällä loivasti kaartuvalla hiekkarannalla otetaan leppoisasti aurinkoa. Mikään ei viittaa, että tällä samalla paikalla taisteltiin vuosikymmeniä sitten elämästä kuolemasta.

Amerikkalaiset jalkaväkijoukot nousivat maihin Omaha Beach -rannaksi nimetyssä paikassa aikaisin aamulla kesäkuun kuudentena vuonna 1944. Päivä muistetaan nimellä D-Day, liittoutuneiden massiivisen Normandian maihinnousuoperaation alkamispäivänä.

Heti maihinnousualusten ramppien laskeutuessa kuolivat ensimmäiset jenkkisotilaat kiivaassa tulituksessa. Osa veteen hypänneistä sotilaista vaipui raskaissa varusteissaan kokonaan veden alle. Suurin osa joukkoja johtaneista upseereista sai heti surmansa.

Tilanne rannalla oli täysin kaoottinen. Omaha-rannalla oli vastassa saksalaisten parhaiten koulutettu divisioona. Amerikkalaissotilaiden epätoivoinen tilanne kuvataan hyvin Steven Spielbergin elokuvassa Pelastakaa sotamies Rayn. Elokuva kertoo havainnollisesti jenkkisotilaiden järkyttävän tilanteen luotien vinkuessa ja kranaattien räjähtäessä.

Kaikki ei mennyt suunnitelmien mukaan

Vaikka Omaha-rannalla lähes kaikki meni pieleen, onnistuivat jenkit saamaan sillanpääaseman ja etenemään sisämaahan. Moni muukin Normandian maihinnousuun liittyvä operaatio ei mennyt suunnitelmien mukaan. Lopputulos oli liittoutuneille kuitenkin voittoisa. Hilkulla kuitenkin oli, että D-Day olisi epäonnistunut. Siinä tapauksessa sodan jälkeinen Euroopan kartta ja historia olisivat muodostuneet tyystin erilaisiksi kuin nyt. Mahdollisesti puna-armeija olisi edennyt, ei vain Reinille, vaan myös Atlantin rannikolle asti. Rautaesirippu olisi saattanut laskeutua lännemmäksi.

Muistona kesäkuun alun traagisesta aamusta on rannalle pystytetty Omaha-muistomerkki sekä rantavallien läheisyyteen perustettu museo. Normandian rannikolla D-Day -matkailusta on tullut tärkeä elinkeino. Monet, etenkin amerikkalaiset sotaturistit, haluavat nähdä paikat, jossa Hollywood-tähti Tom Hanks taisteli.

Sotaturismi on suosittua

Jokainen Omaha Beachilla vieraileva käy myös rantakaistaleen yläpuolelle perustetulla amerikkalaisten sotilashautausmaalla. Colleville-sur-Merin hautausmaa on maihinnousuturistien suosituin kohde. Hyvin hoidetulla nurmikolla on liki 10 000 valkoista marmoriristiä. Pelkästään Omaha-rannan teurastuksessa kaatui ensimmäisen päivän aikana 2 400 jenkkisotilasta.

Maihinnousutapahtumista kiinnostuneen kannattaa aloittaa pienestä Bénouvillen kylästä, sillä täältä kaikki alkoi. Kun muut joukot saapuivat Normandiaan aamun sarastaessa, ilmaantuivat ensimmäiset brittisotilaat Bénouvilleen jo heti keskiyön jälkeen. He tulivat ilmasta äänettömillä vanerisilla liitokoneilla laskeutuen yönpimeydessä pelloille.

Tavoitteena oli strateginen Orne-joen ylittävä silta, jonka koodinimi oli Pegasus Bridge. Sillan kupeessa on yhä alkuperäisessä omistuksessa oleva kahvila. Talon seinässä on laatta, jonka mukaan talo on ensimmäinen liittoutuneiden vapauttama rakennus Normandiassa. Pegasus-silta ja sen viereen perustettu museo, Mémorial Pegasus, on brittimatkailijoiden suosiossa.

Maihinnousua suunniteltiin pitkään

Koodinimeltään Operaatio Overlord oli liittoutuneiden useita vuosia suunnittelema maihinnousu Normandian rannikolle. Tavoitteena oli avata Eurooppaan Natsi-Saksaa vastaan toinen rintama. Sen seurauksena saksalaisten oli siirrettävä etenkin itärintamalta joukkojaan Ranskaan.

Normandian maihinnoususta tuli sotahistorian kaikkien aikojen suurin meritse tapahtunut valtausoperaatio. Siihen osallistui brittien, amerikkalaisten ja kanadalaisten ohella sotilaita myös monista muista länsiliittoutuneiden maista. Amerikkalainen kenraali Dwight D. Eisenhower toimi yleisvastuussa ja brittikenraali Bernard Montgomery oli maajoukkojen operatiivinen johtaja.

Huono sää siirsi alkuperäistä aikataulua

Maihinnousun alkuperäinen päivä oli 5. kesäkuuta, mutta huono sää siirsi lähtökäskyn seuraavaan päivään. Saksalaiset yllätettiin, sillä he eivät uskoneet maihinnousuun niin huonossa kelissä.

Maihinnousuoperaatio alkoi massiivisilla pommituksilla ja laivaston tykkitulella. Laskuvarjojoukot laskeutuivat vihollisen selustaan jo ennen varsinaista hyökkäystä. Monet raskaasti varustautuneet sotilaat putosivat mereen tai tulviville suoalueille. Huono-onnisimmat putosivat keskelle saksalaisjoukkoja. Monet laskuvarjojääkärit harhailivat päiväkausia vihollisen rintaman takana.

Sainte-Mère-Églisen kylän asukkaat heräsivät keskellä yötä amerikkalaisten ja saksalaisten tulitukseen. Osa laskuvarjosotilaista oli pudonnut vahingossa keskelle kylää. Moni takertui varjostaan puunoksiin ollen helppo kohde saksalaissotilaille.

Eräs amerikkalainen, John Steele, jäi kiinni varjostaan kirkon torniin. Mies pelastui teeskentelemällä kuollutta. Nykyisin kyläläiset ovat laittaneet kirkon katolle laskuvarjon varassa roikkuvan näköisnuken muistona tapahtumasta. Sainte-Mère-Églisestä tuli ensimmäinen maihinnousussa vapautettu kylä.

Liittoutuneet jakoivat Normandian kymmeniä kilometriä pitkän rannikon kaistoihin, jotka nimettiin idästä länteen nimillä Sword (britit), Juno (kanadalaiset) ja Gold (britit). Amerikkalaiset nousivat lännempänä Omahan ja Utahin rannoilla. Nykyisin alueella on useita Normandian taisteluun liittyviä paikkoja, muistomerkkejä ja museoita.

Caen

Mémorial de Caen

Monipuolinen museo esittelee sotahistoriaa ensimmäisestä maailmansodasta alkaen.

Bénouville-Ranville

Mémorial Pegasus

Täältä kaikki alkoi, kun brittiläiset valloittivat Pegasus-sillan. Alkuperäinen silta on siirretty vieressä olevaan museoon. Sillan kupeessa oleva kahvila Café Gondrée oli Normandian ensimmäinen vapautettu rakennus.

Merville

La Batterie de Merville

Mervillen bunkkerit olivat tärkeä osa saksalaisten Atlantin vallia. Museossa voi kokea aidontuntuisen ankaraa tulitaistelua havainnollistavan ääni- ja valoesityksen.

Ouistreham

Musée du Mur de l’Atlantique

Sword Beachin Atlantin vallin museo on sijoitettu saksalaiseen bunkkeriin. Monista muista maihinnousumuseoista poiketen täällä esitellään kesän 1944 tapahtumia natsien näkökulmasta.

Douvres-la-Délivrand

Musée Radar

Tutkamuseon yhteydessä on saksalainen bunkkeri.

Courseulles-sur-Mer

Centre Juno Beach

Kanadalaiset sotilaat nousivat maihin Juno Beachillä. Rannalle rakennettu museo esitteleekin kanadalaisten osallisuudesta maihinnousuun.

Ver-sur-Mer

Musée America Gold Beach

Museo kertoo ensimmäisestä Yhdysvaltain ja Ranksan välisestä lentopostitoimituksesta sekä brittisotilaiden hyökkäyksesta Gold Beachille.

Arromanches-les-Baines

Musée du Débarquement

Maihinnousumuseo esittelee havainnollisesti, miten liittoutuneet rakensivat Arromanchesin edustalle hämmästyttävän keinotekoisen sataman.

Bayeux

Musée Mémorial de la Bataille de Normandie

Museo on eräs parhaimmista maihinnousuun liittyvistä museoista. Vieressä sijaitsee brittisotilaiden hautausmaa.

Colleville-sur-Mer

American Cemetery

Hautausmaan lähes 10 000 tuhannen amerikkalaisen sotilaan marmoriristimeri on vaikuttava näky.

St-Laurent-sur-Mer

Musée Omaha-6 Juin 1944

Omaha Beachin tuntumassa sijaitseva museo kertoo amerikkalaisten hyökkäyksestä. Havainnolliset dioraamat valaisevat kesän 1944 tapahtumia

Vierville-sur-Mer

Musée D-Day Omaha

Sisätiloissa on runsaasti maihinnousuun liittyvää rekvisiittaa alkuperäisessä kunnossa. Myös pihalla riittää ihmeteltävää.

Pointe du Hoc

Musée des Rangers

Ste-Marie-du-Mont

Musée du Débarquement d’Utah Beach

Utah Beachin dyynien suojaan perustettu suosittu museo keskittyy amerikkalaisten osuuteen maihinnousussa. Esillä on paljon muun muassa aseita ja maihinnousussa käytettyä kalustoa.

Saint-Mère-Église

Musée des Troupes Aèroportes

Ilmailumuseo on omistettu amerikkalaisille laskuvarjosotilaille. Esillä on runsaasti kaikkea maihinnousuun liittyvää jenkkisotilaiden näkökulmasta.

ETUSIVU