Nostalgiamuseo on eräs Suomen monipuolisimmista yksityisistä museoista

VARSINAIS-SUOMI / MARTTILA – Kärryjä, kiesejä, puutynnyreitä, radioita, silitysrautoja, viskureita, maamoottoreita, traktoreita, kolme kyläkauppaa, apteekki, koulu, suksikokoelma… ja tässä vain murto-osa. Marttilan Nostalgiamuseosta löydät kaiken, mitä elämässä on tarvittu, yhteensä 25.000 esinettä. Kaikki yhden ihmisen, Aila Aumalan, museon perustajan ja keräilijän taltioimana.

Aumala osti museon perustamista varten Marttilasta Paimiojoen varrelta vanhan ränsistyneen pientilan. Osa rakennuksista on alkuperäisiä, osa rakennettu alati kasvavalle kokoelmalle. Nostalgiamuseon tavoitteena on kerätä ja asettaa näytille vanhaa esineistöä sekä säilyttää ne seuraaville sukupolville.

Monet esineet ovat Aumalan itsensä hankkimia, mutta suurin osa on lahjoituksia. Oleellista on tarina, joka liittyy jokaiseen esineeseen. Tärkeää on myös herättää nostalgisia muistoja. Siinä museo onnistuukin täydellisesti.

Alun perin tarkoituksena oli kerätä vain maatalouteen liittyviä koneita ja esineitä, mutta lopputuloksena oli monipuolinen kokoelma lasten leluista vanhoihin radioihin. Arabia-astioiden kokoelma on eräs Suomen suurimmista. Puusta tehtyjen tynnyreiden määrä on hämmästyttävä. Nostalgiamuseossa on yhden ihmisen keräämänä moninkertaisesti enemmän esineitä kuin monissa kotiseutumuseoissa. Museon vanhimmat esineet ovat 1700-luvulta.

Eräs Nostalgiamuseon kiinnostavimmista yksityiskohdista on kaksi vanhaa kyläkauppaa. Toinen on luontokuvaaja, Hannu Hautalan, vanhempien kauppa vuosikymmenien takaa. Toinen kauppa on Aimo Nurmen. Hän oli vielä 90-vuotiaana kaupantiskin takana palvelemassa asiakkaitaan.

Nostalgiamuseossa oivaltaa, miten aikoinaan lähes kaikki tehtiin itse käsityönä. Kun tarvittiin tietty työkalu, se tehtiin itse. Yksi luhtirakennus on varattu pelkästään käsintehdyille kauniille käsitöille.

NOSTALGIAMUSEO

Osoite: Heinojantie 44, Marttila.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.