Tuhansien tarinoiden Nostalgiamuseo on eräs Suomen monipuolisimmista yksityisistä museoista

VARSINAIS-SUOMI / MARTTILA – Otatko tämän ryijyn talteen museoosi, kysyi tuntematon iäkäs pariskunta, joka oli saapunut vierailulle Aila Aumalan Nostalgiamuseolle.

Ryijy oli arvokas, joten Aumala syystäkin ihmetteli, miksi he halusivat luopua poikkeuksellisen hienosta tekstiilistään.

– Miehelleni on luvattu kolmisen kuukautta elinaikaa ja ajattelimme, että museossa tämä perintökalleus saisi parhaimman kodin.

Koskettava tarina, mutta ei Aumalalle poikkeuksellinen. Useat ovat tuoneet hänen luokseen turvaan esineitä, joilla on tunnearvoa. Nostalgiamuseon tuhansista esineistä osa on Aumalan itsensä hankkimia, mutta iso osa on tullut lahjoituksina ja niihin liittyy usein henkilökohtaisia tarinoita.

Tarinatkin ovat juuri niitä, jotka ovat Ailalle tärkeitä. Tarinoissa on taikaa. Hän ei koskaan osta museolleen vanhoja esineitä kirpputoreilta tai huutokaupoista. Esineet jäävät persoonattomiksi, jos niillä ei ole omaa mielenkiintoista tarinaa kerrottavana. Niinpä Nostalgiamuseoon tutustuva saa itsekin nauttia mainion tarinankertoja Ailan kiehtovista taustatiedoista.

Kärryjä, kiesejä, puutynnyreitä, radioita, silitysrautoja, viskureita, maamoottoreita, traktoreita, viskureita, kolme kyläkauppaa, apteekki, koulu, leluja, suksikokoelma… ja tässä vain murto-osa. Marttilan Nostalgiamuseosta löydät kaiken, mitä elämässä on tarvittu, yhteensä lähes 30 000 esinettä. Kaikki on yhden ihmisen, Aila Aumalan, museon perustajan ja keräilijän taltioimana.

Aumala osti museon perustamista varten Marttilasta Paimiojoen varrelta vanhan ränsistyneen pientilan. Osa rakennuksista on alkuperäisiä, osa rakennettu alati kasvavalle kokoelmalle. Nostalgiamuseon tavoitteena on kerätä ja asettaa näytille vanhaa esineistöä sekä säilyttää ne seuraaville sukupolville. Tärkeää on myös herättää varttuneemmalle väelle nostalgisia muistoja. Siinä museo onnistuukin täydellisesti.

Alun perin tarkoituksena oli kerätä vain maatalouteen liittyviä koneita ja esineitä, mutta lopputuloksena on monipuolinen kokoelma lasten leluista vanhoihin radioihin. Arabia-astioiden kokoelma on eräs Suomen suurimmista. Puusta tehtyjen tynnyreiden määrä on hämmästyttävä. Nostalgiamuseossa on yhden ihmisen keräämänä moninkertaisesti enemmän esineitä kuin monissa kotiseutumuseoissa. Museon vanhimmat esineet ovat 1700-luvulta.

Eräs Nostalgiamuseon kiinnostavimmista yksityiskohdista on kaksi vanhaa kyläkauppaa. Toinen on luontokuvaaja, Hannu Hautalan, vanhempien kauppa vuosikymmenien takaa. Toinen kauppa on Aimo Nurmen. Hän oli vielä 90-vuotiaana kaupantiskin takana palvelemassa asiakkaitaan.

Nostalgiamuseossa oivaltaa, miten aikoinaan lähes kaikki tehtiin itse käsityönä. Kun tarvittiin tietty työkalu, se tehtiin itse. Yksi luhtirakennus on varattu pelkästään käsintehdyille kauniille käsitöille.

Kerrotaan vielä yksi tarina.

Museon sota-ajan puhdetöiden joukossa on yksi erityinen, kahdella leijonankuvalla koristeltu puurasia. Se tuli postin mukana Sveitsistä. Alppimaassa asuvan suomalaisrouvan muuttokuormassa oli kulkeutunut perintönä oman isän Kannaksella taidokkaasti tehty puurasia. Tyttären mielestä sen paikka tulisi olla Suomessa. Hän oli kuullut sattumalta Aumalan museosta ja päätti lahjoittaa perintöesineen museolle.

Näin Nostalgiamuseo sai jälleen yhden uuden esineen tarinoineen, lukemattomien muiden tarinoiden jatkoksi. Ei siis ihme, että osalla vierailu venähtääkin hieman pidemmäksi. Nostalgiamuseossa voi viettää helposti koko päivänkin.

NOSTALGIAMUSEO

Osoite: Heinojantie 44, Marttila.

KARTTA

Lue lisää

Nostalgiamuseo TV:ssä

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Marttilassa toimeenpantiin Suomen viimeinen mestaus

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.