Nousiaisten Topoinen on monipuolinen kotiseutumuseoalue

VARSINAIS-SUOMI / NOUSIAINEN – Aloita kirkolta! Nousiaisten kirkon sijainti korkealla joentörmällä on vaikuttava. Kirkolla ja ympäröivällä maisemalla on tärkeä osa Suomen kulttuurihistoriaa. Tiettävästi Nousiaisten keskiaikainen kivikirkko on rakennettu Pyhän Henrikin hautakirkoksi 1200-luvun lopulla. Samalla paikalla oli puukirkko jo vuosisataa aikaisemmin.

1290-luvulla piispa Henrikin jäännökset siirrettiin Turun tuomiokirkkoon. Syystäkin museovirasto on määritellyt alueen yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittäväksi, rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Lyhyen matkan päässä Nousiaisten kirkolta sijaitsee Topoisten museoalue. Laajalle alueelle on siirretty useita vanhoja talonpoikaisrakennuksia. Useimmat niistä ovat myös sisustettu museon kokoelmilla. Topoinen onkin monipuolisimpia varsinaissuomalaisia kotiseutumuseoalueita.

Topoisten suurin rakennus on Häränsilmän Alitalon vanha päärakennus. Sen vanhimmat osat ovat 1700-luvulta. Rakennus on tyypillinen varsinaissuomalaisen maalaistalon asuinrakennus. Jokaisessa huoneessa on yhä toimintakuntoiset uunit. Huoneet on sisustettu nousiaislaisista taloista saaduilla huonekaluilla ja vanhoilla esineillä, seinät tapetoitu käsinmaalatuilla tapeteilla.

Eräs huone on sisustettu lastenhuoneeksi. Esillä on arvokkaita vanhoja leluja. Alitalo oli virsirunoilija Antti Kreunpoika Härjänsilmän (1705-1779) kotitalo.

Alueen vanhimpia rakennuksia on Pokkalan torppa 1700-luvulta. Se on siirretty Nousiaisten Alakylästä. Torpan viimeinen asukas, Vilho Laine, asui kodissaan vuoteen 1961. Kotiseutuyhdistys sai torpan sisustuksineen lahjoituksena. Muita Topoisten kotiseutumuseon rakennuksia ovat savusauna, tuulimylly, muutama aitta ja makasiini, riihi, paja ja kivikellari. Osassa rakennuksissa on aito pärekatto.

TOPOISTEN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Topoistentie 9, Nousiainen.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.