Nuorimmat triathlonin harrastajat ovat alakouluikäisiä

Tunnelma on leppoisan rento. Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Kannustavaa yleisöä on paikalla runsaasti. Nuorimmat Aurajokeen pulahtavat kilpailijat ovat seitsemän vuotiaita. Vaikka takana on uinnin jälkeen vielä pyöräily ja juoksu, on kaikilla maalissa hymy huulilla. Vanhemmat ja isovanhemmat seuraavat jälkipolvensa liikunnallista suoritusta tyytyväisinä.

Junior Challenge, 7-16 -vuotiaille järjestetty triathlonkilpailu, on osa isompaa Challenge Turku -tapahtumaa. Kyseessä on juniori-ikäisille suunnattu urheilutapahtuma, jossa on mahdollisuus tutustua mielenkiintoiseen kestävyyslajiin. Ei tiedä, vaikka joku näistä pikkutriathloneista olisi tulevaisuudessa uusi ”paulikiuru”.

Tapahtumassa on aina mukana iso joukko Turun Urheiluliiton talkoolaisia. Seuran triathlonjaosto eräs maamme ensimmäisistä triathlonseuroista. Jäseniä on yli 200, aloittelevista kuntoilijoista huippu-urheilijoihin. Esikuviakin löytyy, sillä turkulainen seura on tällä hetkellä Suomen menestynein triathlonseura. Tokion olympialaisiin tähtäävä Henrik Goesch ja estejuoksijanakin tunnettu Astrid Snäll ovat lajin kotimaisia huippunimiä.

Triathlonissa monia kiehtoo lajin tasa-arvoisuus. Naisilla ja miehillä on kilpailtaessa samat matkat. Yhteisöllisyyskin korostuu. Monille triathlon on muodostunut elämäntavaksi.

Junior Challenge -kilpailun nuorimmat kisailevat yhdessä isän tai äidin kanssa. Matkaa taivalletaan alusta loppuun yhdessä. Tavoite on saada lapsille hauska kokemus. Vanhemmat juniorit kisaavat halutessaan ihan tosissaan. Onpa joukossa jo nuoria lajieksperttejäkin.

– Monelle triathlon on rinnakkaislaji. Osa harrastaa uintia, yleisurheilua tai hiihtoa. Erikoistuminen tapahtuu vasta noin lukioikäisenä. Silloin vaatimustaso nousee ja matkat pidentyvät, kertoo Hilla Läärä, Turun Urheiluliiton triathlonjaoston nuorisovalmentaja.

Kestävyyslajit eivät ole nykynuorten keskuudessa suosiossa. Vanhemmilla on iso merkitys oman lapsen lajivalinnassa.

– Moni lapsi valitsee triathlonin vanhempiensa ansiosta. Urheilulliset isät ja äidit, jotka itsekin harrastavat kestävyysliikuntaa, ohjaavat omia lapsiaan tämän harrastuksen pariin. Itse vedän 10-15 -vuotiaiden ryhmää. Tammikuussa aloitimme ja mukaan tuli toistakymmentä innokasta lasta. Toimintamme perustuu yhteisharjoituksiin. Järjestämme muun muassa yhteisiä pyörä- ja juoksulenkkejä.

Huipputriathlonistit ovat usein taustoiltaan entisiä kilpauimareita. Aloittelijan ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan uintitekniikastaan.

– Meillä on tarjolla erityisesti uintivalmennusta, jossa keskitytään vapaauinnin tekniikkaan. Ei tarvitse olla lähtökohdiltaan kilpauimari. Uinti on kuitenkin tekninen laji, ja siksi on hyvä, että sen oppii jo nuorena. Nuorilla matkat ovat kuitenkin vielä lyhyitä. Aloituskynnys on matala.

Kilpailukäyttöön tarkoitettu aikuisten maantiepyörä on arvokas hankinta. Nuorten kohdalla varusteilla on pienempi merkitys.

– Laji on juniori-ikäisille edullinen, eli siitäkään ei lajin harrastaminen jää kiinni. Aloittamiseen ei tarvita kuin uimahousut, uimalasit, lenkkarit ja ihan tavallinen pyörä. Harjoituksiin voi saapua Jopolla. Lajin harrastamisen aloittamiseksi ei tarvitse siis mennä ensimmäiseksi pyöräkauppaan. Hyvän käytetynkin kilpapyörän saa noin 300 eurolla.

Olennainen osa triathlonkilpailua on varusteiden vaihto. Aikuisten kisoissa uintimatkat ovat siksi pitkiä, että jokainen kilpailija käyttää märkäpukua. Kasvuiässä olevalle juniori-ikäiselle ei märkäpuku ole oleellinen hankinta.

– Märkäpuku ei ole välttämättömyys, sillä uintimatkat ovat junioreilla lyhyet. Kesällä pintavesikin on riittävän lämmintä.

Triathlon-kisa alkaa aika uintiosuudella, niin nuorten kuin aikuistenkin kisoissa. Junior Challenge -kilpailun nuorimmat kisailevat yhdessä isän tai äidin kanssa.
Lähdössä on aina säpinää.
Vanhemmissa juniori-ikäluokissa kisaillaan jo tosissaan.
Onko tässä tulevaisuuden mestareita?

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!