Nuorten SM-liigaa pelataan eri lähtökohdista

Miltä kuulostaa? Joukkue voi pelata koko kauden voittamatta ainuttakaan ottelua, mutta silti sarjapaikka on varmistettu. Tämä on todellisuutta jääkiekon suljetussa Liigassa, mutta sama omituisuus toteutuu myös A-nuorten SM-sarjassa. Liigaorganisaatioiden juniorijoukkueet nauttivat etuoikeutetusta asemastaan.

Nuorten SM-liigaa pelaa kahdeksantoista joukkuetta, joista vain kolmella (TUTO Hockey, Espoon Blues, Helsingin Jokerit) on mahdollisuus pudota sarjaporrasta alemmaksi. Muilla joukkueilla ei tarvitse olla tulosvelvoitteita, koska putoamispelko puuttuu. Näin liigajoukkueet voivat kehittää rauhassa junioripelaajiaan. Ei siis ihme, että TUTO Hockeyn urheilutoimenpäällikkö ja A-poikien valmentaja Elmo Aittola nyrpistää nykyiselle sarjajärjestelmälle.

Millaisia ajatuksia nykyinen A-nuorten SM-liigan sarjajärjestelmä sinussa herättää?

– Liiton arvorankinglistauksessa ASM on valtakunnan kolmanneksi korkein sarjataso. Oma näkemykseni on, että kyseisessä sarjassa on liikaa joukkueita. Todellinen määrä pitäisi olla 12-14. Sarjatasoa alempana Nuorten Mestiksessä on monta joukkuetta, jotka ovat samantasoisia kuin ASM-liigassa. Liigajoukkueiden mandaattipaikkojen ansiosta vaihtuvuus on Nuorten SM-liigassa pieni.

– Opettavaisin kokemus on elämästä ja kuolemasta pelaaminen. Joku nousee, joku putoaa. Nyt se puuttuu A-junioritasoltakin. Jos et koe vastoinkäymisiä, miten voit kehittyä. Jos tappiolla ei ole nuorelle mitään merkitystä, se vaikuttaa tulevan ammattilaispelaajan kehitykseen. Pelaaja tarvitsee häviämisen kokemuksen voittaakseen pelejä.

Nuorten liigassa kymmenen parasta jatkaa runkosarjan jälkeen ylemmässä jatkosarjassa, muut kahdeksan alemmassa. Pudotuspeleihin pääsee ylemmästä yhdeksän parasta sekä alemman voittaja.

Mitä haluaisit muuttaa?

– Runkosarjassa pelataan 53 peliä. Oma joukkueeni joutuu suhtautumaan runkosarjan peleihin putoamisvaaran takia eri tavoin kuin liigajoukkueet. Joukkuemäärää pitäisi vähentää ja tehdä sarjasta nelinkertainen. Pudotuspelit paras seitsemästä -systeemillä pitäisi palauttaa. Nyt pelataan pitkä runkosarja ja sitten pudotuspeleissä kausi voi päättyä yhden viikonlopun kahden pelin yhteistulokseen. Sattuman merkitys on suuri. Nyt vedetään kausi runkosarjan pelaamisen ehdoilla, vaikka lätkään kuuluvat tiukat pudotuspelisarjat olisivat pelaajien suurta juhlaa.

Nuorten SM-liigassa pelaa EC Red Bull Salzburgin akatemian A-nuorten joukkue Itävallasta.

Mistä on kyse ja mitä mieltä olet ratkaisusta?

– Ilmeisesti kyseinen seura maksaa jotain Suomen Jääkiekkoliitolle, jotta saavat osallistua A- ja B -junioreissa Suomen sarjaan. Joukkue osallistuu turnausviikonloppuihin pelaamalla kauden aikana kaikkia joukkueita vastaan. Pidän ratkaisua mielenkiintoisena. Tulokset lasketaan Nuorten SM-liigan sarjataulukkoon. Pisteillä on siis merkitystä, mutta en tiedä, kuinka paljon joukkue vaihtuu turnausten välissä.

Oma joukkueesi on Mestis-seuran A-juniorijoukkue.

Kuinka paljon joudutte lähtemään Nuorten SM-liigaan takamatkalta liigaorganisaatioihin verrattuna?

– Ringissäni on noin kolmekymmentä pelaajaa. Vain osa lähtee mukaan vieraspeleihin. Osa jää kotiin harjoittelemaan. Pelaajat joutuvat maksamaan harrastuksestaan. Meillä pelaajat hoitavat pelaamisesta koituvat kulut itse, kuten mailat ja luistimet. Liigaseuroissa toimitaan eri tavoin ilman kausimaksuja, kun liikevaihto on suurempi kuin Mestis-seuroilla. Oma joukkueeni ei ole taitavin, mutta olemme sitkeä ja työteliäs porukka. Pelaamisessamme on tiettyjä elämänarvoja, joita haluan pojille opettaa. Kova työ kannattaa. Tekemällä rohkeasti töitä, pitkässä juoksussa se kannattaa.

Kuinka paljon harjoittelette liigaorganisaatioihin verrattuna.

– Pelaajiemme urheilullinen tausta ei ole kaikilla samaa luokkaa kuin muilla. Emme pysty käyttämään yhtä paljon aikaa harjoitteluun kuin liigaorganisaatiossa. Suurin osa pelaajistani menee aamulla töihin tai kouluun. Lätkäharjoitukset päättyvät kello kahdeksan illalla. Päivästä tulee pitkä. Meillä ei arki muutu, kun pelaaja nousee A-juniorista Mestikseen. Myös Mestis-pelaajat käyvät töissä. Tällainen organisaatio kehittää myös valmentajaa ihmisenä enemmän.

Tuto-Jokerit.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!