UUSIMAA / NURMIJÄRVI – Kun Nurmijärvellä ollaan, sopii Aleksis Kiven tie mainiosti museon osoitteeksi. Nurmijärvi-Taiteen museossa kansalliskirjailijamme on näkyvästi esillä. Paikkakunnan oman suurmiehen tuotanto, yli 300 nidettä suomeksi ja maailman eri kielillä, on laajempi kuin missään muualla.
Yksityinen Nurmijärvi-Taiteen museo on veljespari Matti ja Juhani Rintalan vuosikymmeniä kestäneen harrastuksen tulos. Paikkakunnan taide on museon nimen mukaisesti vahvasti mukana, mutta esillä on paljon muutakin. Rintalat ovat tallentaneet kokoelmiinsa arvokasta nurmijärveläistä kulttuuriperintöä esinein ja valokuvin sotahistoriakaan unohtamatta. Museo omistaa myös pääasiassa Juhanin keräämän laajan Arabia-astioiden kokoelman.
Rintaloiden keräilyinnostus on periytynyt vanhemmilta. Pohjanmaalla Kauhajoen kotitilalla otettiin talteen vanhoja taitavasti tehtyjä käyttöesineitä tulevien sukupolvien ihailtavaksi. Kun Matin ja Juhanin oma kokoelma karttui ahkeran keräilyn tuloksena, he päättivät perustaa niitä varten oman museon. Kokoelma laitettiin esille kaikkien nähtäväksi. Museon avajaisia vietettiin vuonna 2007 – juuri sopivasti, kun veljekset olivat jo siirtyneet eläkkeelle.
Matti Rintala muutti Pohjanmaalta Nurmijärvelle jo 1960-luvulla ja Juhani tuli perässä vuonna 1971. Aviopuolisotkin löytyivät paikkakunnalta. Niinpä veljeksillä syttyi mielenkiinto kaikkeen, mikä liittyy Nurmijärveen ja nurmijärveläisyyteen.
Keramiikkapaja Savitorppa oli aikoinaan yksi Nurmijärven tunnetuimmista nähtävyyksistä. Vuonna 1951 savitaiteilija Saul Nordqvistin ja Holger Granbäckin aloittama toiminta päättyi lopullisesti vuonna 1999. Nurmijärvi-Taiteen museo lunasti tehtaan jäämistön. Nyt museossa on esillä satoja Savitorpan esineistöä, kuten lautasia, kulhoja, valaisimia, kynttilänjalkoja, maljakoita ja tehtaan alkuperäisiä huonekaluja. Rintalat ovat kustantaneet myös Savitorpan historiasta kertovan kirjan.
Nurmijärveläinen taiteilija Laura Järvinen (1907-1979) lienee monelle tuntematon nimi. Sen sijaan hänen kuvittamat lastenkirjat ja postikortit tunnistavat monet. Nurmijärvi-Taiteen Museossa on esillä komea kokoelma Järvisen tuotantoa. Museo on saanut myös postikorttituotannon jälkipainosoikeudet.
Vilho Askola (1906-1994) oli Pietarissa syntynyt, mutta asui myöhemmin vuosien ajan Nurmijärvellä. Hän oli eräs tunnetuimmista graafikoistamme. Askola tunnetaan maisemaa kuvaavista puupiirroksistaan, joihin hän kehitti oman painomenetelmänsä. Nurmijärvi-Taiteen museossa on esillä Askolan puupiirroksia ja exlibriksiä. Jälkimmäisistä kaksi on omistettu museoisännille, Matille ja Juhanille.
Nurmijärveläisen äidinkielenopettaja ja Aleksis Kiven elämän asiantuntija Juhani Nuoton (1914-2002) taidokkaasti tehtyjä akvarelleja löytyy myös museon seiniltä.
Rintalan veljeksiä on kiinnostanut myös sotahistoria. Niinpä kokoelmissa on mukana nurmijärveläisten sotamuistoja ja esineitä, puhdetöitä, ansiomerkkejä, sotilasasuja ja lottapukuja.
Albin Koponen (1858-1917) oli nurmijärveläinen apteekkari, keksijä ja lääketehtailija. Hänellä oli oma tehdaskin paikkakunnalla. Sen toiminta jatkui vuoteen 1965 asti Nurmijärvellä. Tehtaan rakennukset paloivat 1990-luvulla. Nurmijärvi-Taiteen Museossa on esillä Koposen lääketehtaasta kuvamateriaalia, lääkepurkkeja ja etikettejä.
Matti Rintala toimi Nurmijärven Sanomissa kolmen vuosikymmenen ajan toimittajana, valokuvaajana ja painotalon faktorina. Kuvat hän kehitti kotonaan. Negatiiveista on kehitetty paperikuvia, joita on nyt useita tuhansia. Osa on esillä museossa. Laaja kuva-arkisto onkin eräs arvokkaimmista kokonaisuuksista, sillä niihin on tallennettu paikallista historiaa ja nurmijärveläisiä henkilöitä vuosikymmenien ajalta.
NURMIJÄRVI-TAITEEN MUSEO
Osoite: Aleksis Kiven tie 14, Nurmijärvi.
LUE MYÖS: Aleksis Kiven syntymäkoti on säilynyt
LUE MYÖS: Nukarin koulumuseossa on entisaikojen tunnelmaa
LUE MYÖS: Aleksis Kiven aikana Taaborinvuori oli nuorison kokoontumispaikka