Nuuska, jääkiekko ja kaksinaismoraali

Kiekkolegenda ja A-maajoukkueen joukkueenjohtaja Timo Jutila tyrkkää mälliä huuleensa samalla, kun muut ottavat vastaan arvovaltaisen vieraansa. Kuva turpeahuulisesta Jutilasta ja aitioon saapuvasta presidentti Tarja Halosesta leviää nopeasti.

Toiset paheksuvat Jutilan käytöstä, mutta monet pitävät nuuskaamista aitiossa harmittomana.

Lajiliitot, Jääkiekkoliitto mukaan lukien, suhtautuvat nuivasti nuuskan käyttöön. Kilpailusäännöt kieltävät nuuskan käytön. Seurojen edustajat korostavat, että heidän seurassaan on nollatoleranssi nuuskan suhteen. Sen käyttöä on kuitenkin vaikea kieltää nuorilta, kun erätauolla valmentajan käsi kopeloi taskussa olevaa nuuskarasiaa.

Kun liigaseuran kulttipelaaja saa tuntuvat sakot osana suurempaa nuuskan salakuljetukseen ja myyntiin liittyvää tapausta, seuran toimitusjohtaja lupaa käynnistää seuran sisäisen tutkinnan. Jokainen lätkämaailmaa tunteva tietää, mitä se todellisuudessa tarkoittaa.

Nuuskan ja suusyövän yhteyttä ei ole yhdessäkään tutkimuksessa vielä osoitettu. Nuuska vahvistaa vireystilaa ja parantaa keskittymiskykyä eikä ole lähelläkään niin vaarallista kuin tupakka. Palloilupeleissä nämä seikat ovat vain hyväksi.

Nämä virheelliset uskomukset ovat nuorilla yllättävän yleisiä.

Todellisuudessa nuuskassa on monin verroin enemmän nikotiinia kuin tupakassa, joten siihen jää helposti koukkuun. Nuuska vaikuttaa suorituskykyyn, koska se tupakan tavoin supistaa verisuonia ja estää hapen pääsyä lihaksiin. Palautuminen urheilusuorituksesta hidastuu. Nuuskaamalla antaa tasoitusta. Pitkäaikaiskäytöstä seuraa sydän- ja verisuonisairauksia sekä syöpää suun limakalvoille ja ruuansulatuskanavan yläosaan.

Nuorilla on vahva mielikuva miehisestä urheilijasta, kun on nuuska huulessa. Esimerkkinä toimivat aikuiset urheilijat, nuorten idolit. Tupakka suussa juoksulenkillä olevan urheilijan imago on huono, mutta nikotiinimälli huulessa voi urheilla. Kuulostaa nurinkuriselta.

Jääkiekko mainitaan usein nuuskan yhteydessä. Syystäkin, sillä mielikuva on vahvaa todellisuutta. Biitti suussa haastattelua antava liigapelaaja tai NHL-stara toimii roolimallina. Mällihuulinen valmentajakaan ei ole harvinaisuus.

SM-liigan pelaajayhdistys teetti aikoinaan tutkimuksen, joka paljasti, että 29 prosenttia liigapelaajista ja 42 prosenttia Mestis-kiekkoilijoista käytti säännöllisesti nuuskaa.

Mutta osataan sitä muissakin lajeissa. Lätkän ohella nuuskarasia kiertää herkästi pukukopissa salibandy-, koripallo- ja jalkapallo -pelaajalta toiselle. Yksilölajeista esimerkiksi painissa nuuskan käytöllä on pitkä perinne. Laji kuin laji, aikuiset toimivat roolimallina nuorille.

Monessa jäähallissa on nuuskan käyttö kielletty, mutta kiellon valvonta on osoittautunut käytännössä vaikeaksi. Käytettyjä nuuskaklimppejä ja -pusseja on syljettynä sinne tänne. Seurat kieltävät virallisesti nuuskan käytön, mutta kyse on usein kaksinaismoralismista. Kieltäminen ei auta, jos kieltojen asettajat samaan aikaan sylkevät nuuskaa jäähallin roskiksiin. Jääkiekkoliiton mukaan junioripelaajia yleisempää nuuskaaminen on juniorivalmentajilla ja toimihenkilöillä.

– Kyseessä on muoti-ilmiö ja sitä on vaikea kitkeä kokonaan pois. Kiekkoseuroilla tahtotila nuuskan kieltämiseen on kuitenkin suuri. Monella seuralla on nollatoleranssi. Valmentajilla on suuri auktoriteetti ja mahdollisuus vaikuttaa joukkueen käyttäytymiseen. Joukkueiden omissa säännöissä pitää kieltää nuuskan käyttö ja sen käyttöön pitää myös puuttua, näin toteaa eräs jääkiekon parissa toimiva junioripäällikkö. (tosin tätä haastattelua tehdessä mälli on omassa huulessaan)

Nuuskan käyttäjien määrä on suuri, kun ottaa huomioon, että nuuskaa ei Suomessa ole saatavilla laillisesti. Mälliä ostetaan muun muassa kavereilta ja sosiaalisen median kautta. Nuuskaa haetaan Ruotsin ja Viron puolelta sekä tuodaan risteilylaivoilta.

Muutama vuosi sitten Jääkiekkoliitto teki näkyvän tehoiskun. Toistakymmentä alle 16-vuotiasta juniorikiekkoilijaa kärähti Pohjola-leirillä nuuskan käyttämisestä. Heillä oli edessään välitön kotimatka. Ovi maajoukkueeseen oli jo raollaan, mutta sulkeutui väliaikaisesti.

Rautakansleri Kalervo Kummola on ajanut voimakkaasti jääkiekon totaalista nuuskakieltoa.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!