Baijerilaisessa Oberammergaun kylässä Jeesuksen viimeiset kärsimykset kerrottaa kuuluisan Kärsimysnäytelmän avulla. Pienen kylän suuri ponnistus laittaa kunnan raha-asiat kuntoon joka kymmenes vuosi.
Oberammergaun muutaman tuhannen asukkaan viehättävä kylä sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Münchenistä etelään. Maisemat ovat maalaukselliset: taustalla nousevat Alppien teräväkärkiset vuorenhuiput, ympärille levittäytyy kesäkukkien täplittämät vihreät niityt. Talvella kylän kupeessa sijaitseville lumisille vuortenrinteille saapuvat laskettelijat. Eniten Oberammergaun kylään saapuu matkailijoita, koska Vapahtajan viimeiset kärsimykset ovat aistittavissa välivuosinakin.
Vuonna 2010 Kärsimysnäytelmä esitettiin 41. kerran. Ei pidä ihmetellä, jos jo yli vuotta aikaisemmin, kylän raitilla kävelee vastaan pitkätukkaisia miehiä, joilla parta rehottaa estotta. Jopa virkatehtävissä olevilla poliiseilla letti liehuu. Kärsimysnäytelmään osallistujilta edellytetään kunnon karvankasvua, tekopartoja ja peruukkeja ei käytetä. Ainoat, jotka kylän yhteisponnistuksesta eivät ehkä pidä, ovat kylän parturit.
Jumalan rangaistus
Rutto kylvi kuolemaa vuosisatojen ajan. Se synnytti nälän heikentämässä kansassa kauhua. Rukous ja pakeneminen olivat ainoat keinot pelastua siltä. Mustan surman ilmaantuessa se saattoi tappaa lähes kaikki kylän asukkaat. Jopa suuria kaupunkeja autioitui Jumalan langettaman rangaistuksen vuoksi. Syylisiksi epäiltiin kaivojen myrkyttäjiä, noitia, jopa juutalaisia. ”Syyllisiä” kidutettiin ja poltettiin rovioilla.
Taudilta säästymisen toivossa annettiin myös monenlaisia lupauksia. Oberammergaun kylän asukkaat turvautuivat 1600-luvulla 30-vuotisen sodan pyörteissä erikoiseen apukeinoon: henkiin jääneet lupasivat esittää näytelmän Jeesuksen viimeisistä kärsimyksistä.
Vuonna 1633 rutto kylvi kuolemaa naapurikylissä, mutta säästi Oberammergaun asukkaat. Ihme toteutui ja kylän asukkaat päättivät lunastaa lupauksensa. Kärsimysnäytelmä esitettiin ensimmäisen kerran palmusunnuntaina vuonna 1634. Ruttoon kuolleiden hautojen päälle rakennettiin alkeellinen esiintymislava. Vaatimattoman alun jälkeen paikallisen näytelmän maine levisi.
Hautausmaalta omaan teatterirakennukseen
Kuudennen esityskerran jälkeen vuonna 1680 päätettiin esittää Kärsimysnäytelmä kymmenen vuoden välein. Jo 1700-luvulla Oberammergauhun saapui runsaasti pyhiinvaeltajia eri puolilta Saksaa. 1800-luvulla mukaan tuli musiikki ja puvustukseen panostettiin entistä enemmän. Tapahtumapaikka siirrettiin hautausmaalta kylän reunalle nykyiselle paikalleen. Vuonna 1880 valmistui ensimmäinen teatterirakennus. Viimeisin täydellisen peruskorjauksen läpikäynyt teatteritalo on rakennettu 1930-luvulla. Lavasteissa ja tehosteissa käytetään nykyajan tekniikkaa.
Vähitellen Jeesuksen viimeisestä viidestä päivästä kertovasta Kärsimysnäytelmästä tuli maailmankuulu. Kärsimysnäytelmän liput myydään loppuun nopeasti. Kesän aikana ehditään esittää sata esitystä noin puolelle miljoonalle katsojalle. Suuren suosion vuoksi kylässä yöpyjien määrää näytelmävuonna rajoitetaan. Oberammergaussa kannattaa poiketa välivuosinakin, sillä juhlavuonna kylässä on toivoton ruuhka.
Puolituntia ristillä roikkuen
Kärsimysnäytelmä on koko kylän suuri ponnistus, koska vapaaehtoisten tarve on suuri. Osa näyttelijöistä saa korvauksen, sillä osallistuminen ei mahdollista normaalia työssä oloa. Esimerkiksi Jeesuksen rooli on erityisen raskas. Hän on melkein koko ajan näyttämöllä useamman tunnin viitenä kertana viikossa.
Näytelmä kestää yhteensä kuusi tuntia. Jeesusta varten on kaksi ristiä, täysipuinen ja ontto. Jälkimmäistä käytetään keveytensä takia kulkueessa, jossa Jeesus kantaa itse ristiään. Ristillä roikkumista helpotetaan erikoisvaljaiden ja -naulojen avulla.
Myös Juudaksen ja Marian roolit ovat haluttuja. Juudaksen itsemurha on näytelmän dramaattisempia kohtauksia. Marian osan esittäjästä tulee kylän kuuluisin tyttö, jolle satelee naimatarjouksia.
Myös paljon lapsia mukana
Yli 2000 kyläläistä osallistuu näytelmän tekoon. Näyttelijöiden lisäksi tarvitaan soittajia, lavastajia, avustajia ja puvustajia. Pelkästään kuorossa ja orkesterissa esiintyy molemmissa sata henkilöä. Enimmillään näyttämöllä on yhtä aikaa 750 esiintyjää. Myös koululaiset osallistuvat näytelmään, vaikka näytelmäkauden alussa käydään vielä koulua. Tarkan aikataulun mukaan oppitunti keskeytetään, oppilaat kulkevat opettajansa johdolla teatteritalolle ja palaavat roolisuorituksen jälkeen takaisin oppitunneilleen.
Kyläläiset ovat ylpeitä perinteestään ja sen aitoudesta. Rahakkaistakin amerikkalaisten elokuvayhtiöiden filmaustarjouksista on kieltäydytty systemaattisesti. Oberammergaulaisten mielestä kyseessä on ensisijaisesti jumalanpalvelus eikä suuri spektaakkeli. Verta roiskuvia Hollywood-kohtauksia ei kaivata.
Oberammergaun kylässä liikuttaessa törmää tuon tuosta Kärsimysnäytelmään ja sanaan Passionspiel. Alppialueiden tapaan talojen seinät on koristeltu käsinmaalatuilla freskoilla. Oberammergaussa maalausten aiheet viittaavat yleensä Kärsimysnäytelmään ja Jeesuksen viimeisiin vaiheisiin. Kylän liikkeet myyvät taidokkaita puuveistoksia, joiden suosituimmat teemat ovat uskonnollisia: krusifikseja ja Neitsyt Maria ja Jeesus-lapsi asetelmia ja erilaisia jouluseimiasetelmia
Orjantappurakruunu vaikuttaa aidolta
Teatteritalo on avoinna yleisölle. Tarjolla on opastettuja saksankielisiä kierroksia toukokuusta marraskuuhun. Englanninkielisiä kierroksia on kahdesti päivässä.
Esillä on Kärsimysnäytelmään liittyvää tarpeistoa. Nähtävänä on muun muassa sotilaiden haarniskat, miekat ja kilvet, Jeesuksen orjantappurakruunu ja näyttelijöiden puvut. Kaikki on hyvässä järjestyksessä odottamassa kymmenen vuoden välein tapahtuvaa huipentumaa.
Itse teatterirakennus, Das Passionstheater, on melko vaatimaton. Tilaa on 5000 katsojalle, jotka saavat istua Kärsimysnäytelmän aikana useamman tunnin pehmustamattomilla penkeillä, onneksi kuitenkin sateen suojassa. Välivuosina teatteri rakennus on kesäisin käytössä, mutta rajallisen ajan vuoksi rakennukseen ei kannatta panostaa suuria summia.
Lisätietoa, muun muassa lippujen varaukset, löytyy Kärsimysnäytelmän virallisilta internet-sivuilta osoitteesta https://www.passionsspiele-oberammergau.de/en/home sekä Oberammergaun omilta sivuilta osoitteesta www.oberammergau.de.
Das Passionstheater.