Offroad on mielipuolista positiivisuutta

Rapa roiskuu. Kumi käryää. Kivet ja kävyt saavat kyytiä. Esteri on juuri sopivasti nostanut hameenhelmansa korviin. Kurakeli sopiikin parhaiten Offroad-kilpailun värikkääseen tunnelmaan. Kyse on maastoajoneuvolla ajettavasta trialkisasta luontoon tehdyillä vaativilla radoilla.

Ei järjenhäivää. Raavaitten miesten älyvapaata toimintaa. Hieno harrastus. Rakkaudesta lajiin. Intohimoista urheilua. Mielipiteet Offroadista vaihtelevat sen mukaan, keneltä kysyy.

Lajiin vihkiytynyt harrastaja tiivistää ajatuksensa seuraavasti:

– Offroad on mielipuolista positiivisuutta!

Jotain lajiin liittyvästä intohimosta kertoo se, kun Raisiossa järjestettyyn Eurotrial-mestaruuskilpailuun saapui osallistujia eri puolilta Eurooppaa. Kaukaisimmat tulivat Espanjasta ja Italiasta. Kun palkintona voittajalle on lähinnä mielihyvää ja titteli Euroopan mestaruudesta, on hämmästyttävää, miten raskasta kilpailukalustoa kuskataan kolmen laivamatkan päästä Brittein saarilta asti.

– Laivamatkat tulevat kalliiksi, kun mukaan lastataan koko karavaani huoltoautoineen. Kilpailukäyttöön tarkoitetut autot eivät näytä kalliilta, mutta osat maksavat. Niitä menee kisan aikana paljon rikki. Varaosia pitää olla paljon mukana, kun lähdetään kilpailuihin, kertoo Satu Lautkankare Raision Urheiluautoilijoista.

Raision vanha Palovuoren kaatopaikan ympäristö soveltuu hyvin maastoautojen kilpailuun. Ulkomaalaiset ovat ihastuneita suomalaiseen vaihtelevaan kalliopohjaiseen metsään. Radat ovat tasapuolisia, sillä ne eivät juurikaan kulu kilpailun aikana. Jääkauden silottamat pyöreälakiset kalliot ovat eksotiikkaa muualta Euroopasta tuleville.

Raision Urheiluautoilijat olivat Eurotrial-mestaruuskilpailun päävastuussa. Järjestelyt aloitettiin jo pari vuotta sitten. Kisoja on pidetty ennenkin Suomessa, mutta Raisio oli tapahtumapaikkana ensimmäistä kertaa.

– Raision rata on huippu. Vastaavia paikkoja on harvassa. Aluetta on saatu vähitellen laajennettuakin. Olemme voineet rakentaa uusia ratoja. Raisio sijaitsee myös liikenteellisesti hyvässä paikassa. Monet radathan ovat keskellä ei mitään. Olemme ennenkin järjestäneet Offroad-kisoja, mutta ei tässä laajuudessa.

Laji vaikuttaa varsin miehiseltä, mutta mukana on myös naisia.

– Monen kuljettajan ammattina on automekaanikko. Tässä lajissa pystyy tekemään itse paljon, jos on taitoa. Osa tulee lajiin klassikkoautojen harrastajista. Jos korjailee ja rakentelee autoja, niin saattaa kiinnostua myös Offroadista.

Lajia ajetaan viidessä eri luokassa: original, standard, modified, promodified ja prototype. Eri luokissa on omat tekniset määräykset. Esimerkiksi original-luokan autot ovat vakiokuntoisia maastoautoja. Prototype-luokan autoissa lähes kaikki on jo sallittu. Tässä luokassa pääsee toteuttamaan rakentamisen taitoja.

– Promodified ja prototype ovat juostavuuden ansiosta suosittuja ja lajin kuninkuusluokkia. Niiden ajajilta vaaditaan eniten taitoa, koska luokkien radatkin ovat haastavimmat.

Offroad-kisa on jaksottainen taitoajo maastoon merkityllä radalla. Trialissa ei ajeta kilpaa. Tosin enin aika yhtä rataa kohden on maksimissaan viisi minuuttia. Voittaja on hän, jolla on vähiten virhepisteitä. Niitä saa muun muassa peruuttamisesta, reittimerkkeihin osumisesta tai sen kaatamisesta sekä porttien suorittamatta jättämisestä.

– Tämä on hieman tuntematon laji, esimerkiksi ralliin tai formuloihin verrattuna. Mutta ehkä juuri siksi yhteisöllisyys korostuu. Kaikki tuntevat toisensa. Yhteenkuuluvaisuuden tunne on suuri. Eurotrial-mestaruuskilpailussa oli mukana 150 talkoolaista. Heistä vain osa tuli Raisiosta.

Autossa voi istua ohjaajan ohella myös apuri, joka avustaa oikeiden reittivalintojen tekemisessä.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!