Olavin Krouvin vaiherikas menneisyys: kulttuurikapakka, musiikkibaari, juppiravintola, lätkäpubi – nykyisin uudet tuulet puhaltavat

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – OLKKU! Osuva nimi perinteiselle turkulaisravintolalle. Hämeenkadun Olavin Krouvin nykyiset omistajat halusivat säilyttää jotain tuttua turkulaisille, mutta samalla on kehitetty kokonaan uutta.

Olavin Krouvi ei olekaan mikä tahansa ”kulmakuppila”. Kuusikymmentä vuotta sitten perustetun ravintolan historia on olennainen osa kotimaista alkoholipolitiikkaa ja ravintolatoimintaa.

Olavin Krouvi oli 1980-luvun loppuun asti monien muiden olutravintoloiden tavoin Alkon tytäryhtiö Kantaravintolat Oy:n omistama anniskelupaikka portsareineen ja ruokatarjoiluineen.

Mennään ajassa vuosikymmeniä taaksepäin.

Kantaravintolat Oy perusti 1960-luvulla useita Kantakrouvi-nimisiä ravintoloita ja Kantakievari-nimisiä hotelleja eri puolille Suomea. Kyse oli alun perin kokeilusta. Maahamme haluttiin perustaa olutravintoloita, sillä tavoitteena oli vähentää väkevien alkoholijuomien kulutusta. Kansa haluttiin siirtyvän miedompien juomien pariin. Uudentyyppisten olutravintoloiden avulla otaksuttiin sen olevan mahdollista.

Kantaravintola Oy anoi Turun kaupungilta lupaa kahden olutravintolan perustamiseksi. Anomus herätti mielipide-eroja. Turun kaupunginvaltuusto kuitenkin lopulta äänesti anomuksen puolesta. Myös poliisimestarilta pyydetty lausunto oli myötämielinen uudenlaiselle ravintolakulttuurille.

Kantaravintoloiden Turun ensimmäinen olutravintola Kantakrouvi avattiin osoitteessa Humalistonkatu 18 keväällä 1963.

Toiselle luvan saaneelle olutravintolalle ei aluksi tahtonut löytyä sopivaa paikkaa. Sen tuli olla katutasossa. Osoitteessa Hämeenkatu 30 oli toiminut jo muutaman vuoden Olavin Kellari -niminen ravintola. Sen omistajat suostuivat myymään ravintolansa. Näin Olavin Kellari vaihtoi nimensä Olavin Krouviksi. Uuden olutravintolan avajaisia vietettiin tammikuussa 1964 eli kuusikymmentä vuotta sitten.

Nimi Olavi tulee lähes samalle paikalle keskiajalla perustetusta Pyhä Olavin dominikaaniluostarista. Luostariin rakennusten raunioita on löytynyt molemmin puolin Kaskenkatua ja myös sen alta.

Koska kyse oli alkoholipoliittisesta kokeilusta, uusien turkulaisravintoloiden toimintaa seurattiin tarkasti. Kilpailu myös kiristyi, kun Turkuun perustettiin useita muitakin uusia ravintoloita, kuten Hämeenportti Hämeenkadulle.

Kantakrouvi laajensi toimintaansa perustamalla samaan kiinteistöön Asuntohotelli Tuulimyllyn, mutta sen ylläpito osoittautui kannattamattomaksi. Tuulimylly lopetti toimintansa vuonna 1979. Kantakrouvissa tehtiin useampaan kertaan remontteja, mutta viimein aika ajoi senkin ohi. Niinpä se lakkautettiin vuonna 1987.

Jos Kantakrouvi osoittautui kannattamattomaksi, Olavin Krouvilla meni hyvin. Itse asiassa siitä tuli perustamisensa jälkeen nopeasti suositumpi kuin Kantakrouvi. ”Ollin” eli myöhemmin ”Olkun” sijainti lähellä Aurajokirantaa oli parempi kuin Humalistonkadun perällä sijaitsevan Kantakrouvin.

Olavin Krouvi tunnettiin jo 1970-luvulla kanta-asiakkaistaan. Osa oli lähellä sijaitsevan Tekun opiskelijoita. Aivan oma erityinen ryhmänsä oli Turun kaupunginteatterin näyttelijät. 1970-luvulla ohjaajien Ralf Långbackan ja Kalle Holmbergin aikakaudella vietettiin kaupunginteatterin kulta-aikaa. Olavin Krouvista tuli kulttuuriväen kantapaikka. Esitysten jälkeen ravintolan pöydästä saattoi bongata ”seitsemän veljestä”: Esko Salmisen, Vesa-Matti Loirin, Heikki Kinnusen, Heikki Alhon, Arno Virtasen, Ilari Paatson ja Juha Mujen.

Kaikki muuttui, kun Olavin Krouvin vetäjäksi tuli Jouni Aalto. Vuonna 1985 avattiin musiikkibaariksi ja tanssipaikaksi nimeltä Number One Music Bar. Tätä edelsi Olavin Krouvin suosion hiipuminen ja kannattavuuden pienentyminen. Muutos koitui Olkun pelastukseksi.

Uudistuksen myötä kulttuuriväki sai siirtyä muualle. Tilalle tuli kansainvälisen musiikin siivittämänä muodikasta turkulaisnuorisoa, monien mielestä paikallista juppiväkeä. Turkulaiset ”kauniit ja rohkeat” valloittivat Olavin Krouvin, jonka lempinimi viimeistään tässä vaiheessa vaihtui Ollista Olkuksi.

1980-luvulla Olavin Krouvin suosio räjähti. Osasyynä oli kesäterassin avautuminen ravintolan eteen. Oven ulkopuolelle ilmestyi iltaisin pitkä jono sisälle hamuavia. Tosin ne, jotka eivät kuuluneet Olavin Krouvin sisäpiirin, nyrpistivät paikalle nenäänsä. Ainakin muusikot, näyttelijät ja taiteilijat menettivät kantapaikkansa.

Olavin Krouvin uudistus henkilöityi Jouni Aaltoon, joka kuitenkin siirtyi muualle muihin tehtäviin.

Olavin Krouvin tarinaan kirjoitettiin uusi osa, kun omistaja Kantaravintolat fuusioitiin Alkon tytäryhtiö Arctiaan. Lamavuodet olivat tulossa ja loputkin Kantaravintoloiden omistamat paikat myytiin yksityisille. Myös Olavin Krouvi tuli myytiin.

Krouvin uudet omistajat olivat tuttuja kaikille turkulaisille. Toimitusjohtajaksi ja yhdeksi omistajaksi tuli takaisin Turkuun siirtynyt Jouni Aalto. Kaksi muuta osakasta olivat TPS:n kiekkojoukkueen kippari Hannu Virta ja selostajana tunnetuksi tullut Juha-Pekka Jalo. Jälkimmäinen kuitenkin vetäytyi myöhemmin toiminnasta.

Kolmikon myötä edessä oli jälleen muutos. 1990-luvun alkuvuosista alkaen Olavin Krouvi muuttui urheiluhenkiseksi korttelikapakaksi – juuri sopivasti silloin, kun TPS menestyi valmentaja Hannu Jortikan johdolla toistamiseen triplamestariksi. Samalla, kun Olkku täyttyi lätkähulluista asiakkaista, seiniä koristivat useat pelipaidat Wayne Gretzkysta Juhani Tammiseen. Löytyipä Olavin Krouvista Janne Ahosen suksetkin ja Jarkko Niemisen tennismaila.

Kaikki päättyy kuitenkin aikanaan.

Olavin Krouvi ilmestyi lehtien otsikoihin ikävillä uutisilla. Taloussotkut johtivat vankeustuomioon. Perinteinen krouvi tuli myyntiin.

Vuonna 2017 Olavin Krouvi sai jälleen uudet omistajat. Tälläkin kertaa uusien omistajien nimet olivat entuudestaan tuttuja: laulaja Ressu Redford, elokuvatuottaja Markus Selin ja Turussa Bar Rentoa ja Hunter’s Inn -pubia luotsaava Christer Ekqvist. Paikan nimi vaihtui Olavin Krouvista pelkäksi Olkuksi.

Olkku toimi TPS:n otteluiden virallisena etko- ja jatkopaikkana, kunnes omistajat totesivat tämän aikakauden olevan ohi. Esillä olleet pelipaidat ja muu urheiluaiheinen rekvisiitta huutokaupattiin. Saadut eurot luovutettiin hyväntekeväisyyteen. Ravintolan sisustus ja ruokalistat laitettiin kokonaan uusiksi. Lopputulos on erittäin tyylikäs. Olavin Krouvin vaiherikas historia on nyt taakse jäänyttä elämää. Olkun uusi aika on alkanut.

OLAVIN KROUVI ELI OLKKU

Osoite: Hämeenkatu 30, Turku.

KARTTA

Lue lisää

Kantakrouvi sijaitsi tässä rakennuksessa osoitteessa Humalistonkatu 18.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.